marți, 31 ianuarie 2012

Tort Dobos

 


 

pentru foi
8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina, 1 plic praf de copt
separam ouale. 
albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa.
adaugam galbenusurile, mai mixam foarte putin, doar pana acestea se incorporeaza.
renuntam la mixam, punem faina cernuta si praful de copt, amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.
 punem hartie de copt in tava si o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile.
 punem 3 linguri din compozitie in tava si intindem o foaie subtire de 3 mm. cu o spatula sau cu dosul lingurei. dar cu atentie! intindeti usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii.
astfel am copt 3 tavi ori 3 foi am obtinut 9 foi.
si pt ca mi-a mai ramas putina compozitie am mai copt inca o foaie mica. deci in total 10 foi.
ati inteles ceva???:))
alegem o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars.
restul foilor le vom umple cu crema.

pentru crema
6 oua, 14 linguri zahar, 100g ciocolata sau cacao,  250g unt sau margarina
crema se prepara pe baie de aburi
 batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi
fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua.
lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine pana obtinem o crema spumoasa.

pentru glazura 
150g zahar,
totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata .
cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort.
mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.
daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.
lasam sa se raceasca foaia si o asezam pe tort.


pentru ornat
200ml frisca lichida, 100g ciocolata, 1/2 esenta de rom
topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom.
lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.


duminică, 29 ianuarie 2012

concurs

dragi cititori am nevoie de ajutorul vostru
particip la un concurs reteta 
Tort cu crema de iaurt si fructe de padure
puteti sa ma votati aici:


trebuie sa bifati cele 5 stelute de sub titlu 
va va cere sa va logati cu un cont de facebook, google sau yahoo
nu este foarte complicat, daca intampinati probleme intrebati-ma.

Premiu de la Alexandrina , Lia si Felis


Acest premiu are si el cateva reguli:

1. Aminteste persoana care ti-a acordat premiul printr-un link catre blogul ei.
2. Raspunde intrebarilor care insotesc premiul!
3. Spune ceva despre tine ce nu ai mai spus nimanui pe blog.
4. Premiaza cate bloguri crezi tu ca merita acest premiu!
5. Asigura-te ca anunti proprietarii blogurilor ca au primit acest premiu!

 Iata intrebarile.

1. Care este produsul de machiaj preferat?
nu car foarte multe dupa mine doar rujul, dermatograful, rimelul, fondul de ten.
2. Care a fost trend-ul preferat in anul 2011?
habar nu am am...stiu ca s-a purtat movul
3. Care este desertul tau preferat?
imi place foarte mult tortul dobos, poate si pentru ca m-am chinuit ani buni pana sa-mi  reuseasca foile
4. Culoarea preferata?
imi place rosul-visiniu...depinde de moment si in ce scop, dar port si gri, maro, culori de pamant
5. Care este prenumele tau?
Diana Ramona
6. Care este ultima melodie pe care ai ascultat-o?
muzica ascult tot timpul...imi place foarte mult Taxi feat. R&D - NonStop
7. Pisici sau caini?
cainii .....si pisicile dar ale altora.
8.Ceva despre mine...
imi plac dulciurile, ador sa le fac

Multumesc pentru acest premiu Alexandrinei Liei si  Felis
Ofer acest premiu tuturor celor care ma citesc, va rog sa-l luati fara nici o retinere.

....si pentru voi:




joi, 26 ianuarie 2012

Pogacele cu jumeri



 avem nevoie de:

600g faina
400g jumeri de porc macinate
3 lingurite de sare
1lingurita de piper
3 galbenusuri
300ml smantana
25g drojdie
100ml lapte caldut
1 ou pentru uns
chimion...eu nu am pus pentru ca nu le place copiilor

drojdia se dizolva in laptele caldut, se pune o mana de faina si se lasa la dospit 10 minute.
 faina se freaca cu jumerele macinate, se adauga drojdia, galbenusurile, sarea, piperul si smantana.
se framanta si se lasa aluatul la crescut 1ora...nu va creste mult ca la alte aluaturi cu drojdie.
pe masa presarata cu faina se intinde o foaie de aluat de 5mm si se pliaza in trei de doua ori.




se lasa la odihnit 15 minute si se intinde din nou aluatul in foaie de 1cm grosime.
se fac crestaturi cu ajutorul cutitului si se decupeaza cu forma sau cu un paharut dat prin faina.
se aseza pogacelele in tava pregatita 10 minute sa se odihneasca apoi se ung cu ou batut, se presara chimion.
se coc in cuptorul incalzit pentru 20 minute la 200grade pana se rumenesc frumos deasupra.
pofta buna!!

si ajutoarele....


marți, 24 ianuarie 2012

Prima zapada 2012

daca pentru unii iarna asta inseamna zapada multa, viscol si frig
la noi e cald pentru aceasta perioada, soare si zapada foarte putina
am profitat si noi intr-o zi sa facem un omulet de zapada care pana seara s-a topit.
asadar omuletul Burger...habar nu am de ce il cheama asa

si omuletul  Robert 

si omuletul Raul 


si cum suntem gemeni legaturile dintre noi sunt stranse
 ne completam, ne sincronizam
de data asta ne muscam buza in acelas timp...


el este Spaiki, nebunaticul nostru


vineri, 20 ianuarie 2012

Premiu




 am primit aceste premii de la Sidy si Maria Elena insotite de 3 intrebari:

1.Care este reteta mea  preferata de mancare postata pe blogul meu? 
Pui pe sticla cu orez la cuptor
sau
Supa de rosi cu galuste de gris

2. Care este desertul preferat postat pe blogul meu? 
Galuste cu prune
dar si torturile cu afine, zmeura, capsuni.
Tort cu crema de branza si afine
Tort cu fructe de padure - crema de iaurt

3. Ce mancare credeti ca nu ati incerca niciodata sa mancati?
 Chiar daca nu-mi plac combinatiile ciudata intr-o tara straina de exemplu as incerca mancarurile specifice, dar vorba lui Sidy as fugi de serpi, insecte, caini.... si alte lighioane.

am sa le voi ofer cu mult drag tuturor vizitatorilor mei, si in special

Alexandrina
Adela
alinutzika
 LILI
 Mimmi
 FLORY
Felis
Criss

luni, 16 ianuarie 2012

Paste cu sunca la cuptor



 400g paste
 100g telemea
4oua
100ml smantana
150g cascaval

300g sunca presata, bacon, carnati afumati...etc
sare, piper

Fierbem pe jumatate pastele in apa clocotita cu un praf de sare si o lingura de unt.
Le scurgem si le trecem prin jet de apa rece.
Le asezam intr-un vas de yena uns cu unt si presarat cu pesmet.
Punem telemeaua rasa si sunca taiata cubulete, amestecam usor si radem cascaval.
Ouale le batem cu furculita, adaugam smantana, condimentam cu sare si piper si turnam peste paste, presaram cu bucatele de sunca
Dam pastele la cuptor pentru 30 minute pana se rumenesc frumos
Pofta buna!





joi, 12 ianuarie 2012

Desert din cozonac


un desert rapid si usor de facut din cozonacul ce poate v-a ramas de la sarbatori.

cateva felii de cozonac
1 plic de budinca de vanile
400ml lapte
4 linguri zahar

 fructe taiate cubulete
sirop de fructe sau sirop fiert din o apa si zahar si esenta de vanile, rom

tapetam un castron cu foaie alimentara
preparam budinca cu lapte si zahar
 taiem feliile de cozonac si le inmuiem usor in sirop
 tapetam fundul si peretii vasului cu ele, punem jumatate de budinca, bucatele de fructe, o felie de cozonac, restul de budinca, fructe si acoperim cu alte felii de cozonac.
acoperim cu folie, asezam o farfurie deasupra si pesam putin.
dam la rece pentru 3 ore
indepartam naylonul si rasturnam castonul pe o farfurie
se poate glasa cu ciocolata sau frisca.






vineri, 6 ianuarie 2012

Tort cu fructe de padure- crema de iaurt


la multi ani Cristian!
mama te pupa si-ti doreste sa ai parte de o viata frumoasa si senina si tot binele din lume sa te insoteasca!!!
la multi ani Cristian!
mama te pupa si-ti doreste sa ai parte de o viata frumoasa si senina si tot binele din lume sa te insoteasca!!!

 blatul de tort
7oua, 7 linguri de zahar, 50ml ulei, 10 linguri de faina, 2-3 linguri de cacao, 10g praf de copt
separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma cu zaharul,
adaugam galbenusurile, uleiul apoi faina,cacaoa, praful de copt amestecam usor cu o lingura de jos in sus
coacem blatul in tava rotunda cu diametru de 24 cm.


crema
500g fructe de padure....afine, zmeura, mure, coacaze rosii, coacaze negre, cirese
1 l iaurt simplu, 300ml smantana grasa, 180g zahar, 25g gelatina, 2 linguri suc de lamaie.
punem gelatina la inmuiat cu putina apa.
fructele le amestecam cu zaharul, punem oala pe foc pana se inmoaie usor fructele, apoi le trecem prin strecuratoare pentru a indeparta semintele. mentinem sosul obtinut cald.
gelatina o punem la topit pe foc pana ajunge in punctul de fierbere apoi o amestecam cu sosul de fructe cald lasam compozitia sa se raceasca pana ajunge la temperatura maini.
punem iaurtul, smantana si sucul de lamaie intr-un vas incapator pornim mixerul si turnam in fir subtire sosul de fructe, mixam bine.
dam vasul deoparte pana incepe crema sa se lege, atunci asamblam tortul.




 

ornat
300ml frisca, 3 linguri zahar pudra, 1 esenta vanilie

insiropat
o cana apa, 1/2 cana zahar, 1 fiola esenata vanilie
se fierbe apa cu zaharul, rece se adauga vanila.


asamblarea se face in tava cu inel: blat insiropat, crema, blat insiropat, crema
dam la rece pana se incheaga bine crema apoi indepartam inelul tavi si ornam cu frisca.
eu am acoperit complet tortul cu frisca si lateral am pus o "centura" de ciocolata.

pentru ''centura'' de ciocolata: din pacate nu am cantarit-o,  am facut la ochi. 
masuram lungimea si inaltimea tortului. pregatim o bucata de hartie pt copt de aceste dimensiuni. la lungime lasam 2 cm de rezerva pt a suprapune capetele. topim ciocolata alba si facem punctulete pe hartia pregatita, lasam sa se raceasca topim ciocolata de menaj pe baie de aburi si o intindem pe hartia de copt, o lasam 2 minute cat sa se raceasca putin si sa nu curga, apoi cu atentie acoperim lateral tortul cu ea. aici nu ar strica inca doua maini.



miercuri, 4 ianuarie 2012

Cornulete fragede cu nuca


  • 600 g faina
  • 200 g nuca macinata
  • 250+150 g zahar praf
  • 2 oua
  • 4 linguri smantana
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 250 g unt
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
Se freaca spuma untul cu zaharul ,se adauga ouale, smantana, nucile, esentele, coaja de lamaie si faina.
Se framanta un aluat moalesi se da la rece 1 ora.
Se formeaza suluri cu diametru de aproximativ 1cm si lungi de 5-6 cm, se da forma de semicerc.
Se aseaza in tava cu hartie de copt si se coc
Calde se tavalesc prin zahar pudra.
Mi-au iesit 4 tavi.







Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest