miercuri, 28 mai 2014

Placinte cu branza sarata si cartofi

 
pentru umplutura:
 - 300g cas de oaie
-  2 linguri de smanatana
- 1ou
- 2 cartofi medii
- un praf de sare
 Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt moi se scurg de apa si se paseaza bine.
 Reci se amesteca cu casul ras,oul, smantana si sare dupa gust.

 

aluat:

- 750g faina
- 350 ml apa calduta
- 1 cuburi de drojdie
- 2 lingura sare
- 1 linguri zahar
- 3 linguri de ulei 


In apa calduta am dizolvat drojdia si zaharul, am presarat putina faina si am lasat sa creasca pana s-a umflat si a inceput sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina am pus-o in masina de paine, am pus sarea intr-un coltisor si am turnat drojdia, uleiul, apa calduta si am pornit programul de framantat........Bineinteles ca se poate framanta si cu mana.
Daca mai este nevoie se mai adauga apa calduta sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin.

Am lasat aluatul la crescut o ora apoi l-am impartit in patru.
Din fiecare bucata am intins o foaie groasa de 1/2cm, am pus umplutura si am rulat strans.
 

 
pentru uns:
1ou
susan

In tava unsa cu ulei si tapetata cu faina am asezat cele patru suluri cu branza, le-am uns cu ou batut si am presarat cu susan. 
Le-am lasat sa creasca 20 de minute apoi am pus placinta la copt la180 de grade timp de 30 de minute.
Aici am avut un mare noroc cu ajutorul dat de Raul :)






vineri, 23 mai 2014

Prajitura ''Capsunica''




o tava mare de 24/36 cm
Blat:
5 oua
160g zahar
50ml ulei
4 linguri cacao
140g faina 
Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare impreuna cu zaharul. Incorporam galbenusurile apoi uleiul. La final punem cacaoa si faina cernuta si ametsecam usor cu o paleta.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coaceam 20 de minute la 180 de grade C.
Cand este gata il rasturnam pe o tava si il lasam la racit.


Crema:
600g capsuni
20g gelatina
2-3 linguri de zahar tos
600ml frisca
2-3 linguri zahar pudra

Mixam frisca cu zaharul pudra.
Capsunile le pasam le amestecam cu zahar dupa gust si le lasam cateva minute sa-si lase zeama.
Punem gelatina la hidratat in 100ml apa rece timp de 10-15 minute, apoi o topim la foc mic fara sa o fierbem insa. O lasam sa se racoreasca putin si o turnam in amestecul de capsuni pasate. Incorporam si jumatate din frisca batuta, mixam bine si dam compozitia la rece. Cand crema incepe sa se lege o intindem peste blat, intindem si  restul de frisca peste crema, apoi glazuram prajitura cu ciocolata.

 


Glazura:
50g ciocolata cu lapte
50g ciocolata amaruie
100ml frisca
Ciocolata maruntita o amestecam cu frisca si o topim pe baie de aburi. Calduta o turnam cu atentie peste prajitura.
O dam la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!

 

duminică, 18 mai 2014

Oua umplute cu pasta de ton

10 oua
1 conserva de ton (185g)
3 linguri de smatana
suc de lamaie
1 castravete mic murat
sare, piper 

1.Fierbem ouale tari timp de 10 minute in apa cu un praf de sare sau otet ...pentru a prevenii craparea lor.
2.Reci le curatam de coaja si le taiem in doua pe lungime.
3. Deschidem conserva si punem tonul la scurs intr-o strecuratoare.
3.Scoatem galbenusurile le punem intr-un castron impreuna cu tonul scurs bine, smantana si castravetele ras.
Amestecam bine compozitia cu dosul unei furculite pana devine cremoasa, potrivim gustul cu sare, piper si suc de lamaie.
4.Umplem albusurile cu aceasta compoztie, le asezam pe un platou si ornam dupa imaginatie.




vineri, 9 mai 2014

Oua umplute cu pasta de pateu




10 oua
100g pateu de pasare
1 lingurita de mustar
3 linguri mari de smantana
sare
piper
zeama de lamaie
1 ceapa rosie mica, optional

1.Fierbem ouale tari timp de 10 minute in apa cu un praf de sare sau otet ...pentru a prevenii craparea lor.
2.Reci le curatam de coaja si le taiem in doua pe lungime.
3.Scoatem galbenusurile le punem intr-un castron impreuna cu pateul, smantana si mustarul. Amestecam bine compozitia cu dosul unei furculite pana devine cremoasa, dam gust cu sare, piper si zeama de lamaie.
3.Umplem albusurile cu aceasta compoztie, le asezam pe un platou si ornam dupa imaginatie.
Eu am pus si rondele de ceapa rosie, cine doreste o poate pune rasa chiar in umplutura .



joi, 8 mai 2014

Socata, suc din flori de soc




10 flori de soc
4,5 l apa
600g zahar
1 lamaie mare
10g drojdie proaspata

Alegem flori de soc bine inflorite, le spalam usor sub jet de apa, le scuturam de eventualele gaze
si alte impuritati, 
le lasam la scurs intr-o sita, apoi le aseazam intr-un borcan de 5 litri impreuna cu lamaia taiata felii.
Zaharul il caramelizam la foc mic, cand prinde o culoare frumoasa maronie de chihlimbar, dam cratita deoparte si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
 Stingem caramelul cu apa rece, aproximativ un litru.
Turnam siropul in borcan, completam cu apa rece, adaugam drojdia sfaramata.
Atentie nu umpleti borcanul pana sus cu apa pentru ca sucul v-a fermenta 
si riscati sa curga lichidul pe afara!
Acoperim borcanul si il punem la soare pentru doua-trei zile, in functie si de temperatura de afara.
Din cand in cand amestecam si gustam sucul.
Cand incepe sa fermenteze, sa bolboroseasca si a ajuns la un gust placut, usor acidulat 
strecuram sucul si il turnam in sticle. 
Se pastreaza in sticle la frigider.





vineri, 2 mai 2014

Tort Dobos -II



Cu ocazia zile de nastere a sotului meu am pregatit un Tort Dobos
 LA MULTI ANI, ZOLI!!!
Desi este tortul meu preferat nu am curaj sa-l prepar foarte des,
deoarece necesita multa atentie si rapiditate la coptul foilor, 
un ajutor in momentul acela ar fi foarte util.

pentru foi
8 oua, 8 linguri de zahar, 8 linguri faina,
separam ouale. 

Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa.
Adaugam galbenusurile, mai mixam putin pana acestea se incorporeaza.
Renuntam la mixam, punem faina cernuta si amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.
Asezam hartie de copt in tava, o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile.
 punem 4-5 linguri din compozitie in tava si intindem cu o spatula sau cu dosul lingurei o foaie subtire de 3 mm. Dar cu atentie! Intindem usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
Cel mai usor se intind foile daca sunt coapte pe dosul tavii.
Eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii,
astfel am copt 4 tavi ori 3 foi am obtinut 12 foi.
Alta data nu-mi ies decat 11 foi, depinde si de marimea oualelor.
  Oprim o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars,
restul foilor le vom umplem cu crema.




pentru crema:
6 oua, 12 linguri zahar, 100g ciocolata sau cacao,  250g unt
Crema se prepara pe baie de aburi astfel:
Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi
Fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana,
 dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua.
Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.



pentru glazura 
150g zahar, 1lingurita de otet
Totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
Foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic impreuna cu otetul,
 cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc
 si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar.
La nevoie mai dam cateva secunde cratita pe foc.
Turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama latasi
cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort.
Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.
Daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.
Lasam sa se raceasca foaia si apoi o asezam pe tort.
Cu un cutit bine ascutit ajustam marginile.



  pentru ornat
200ml frisca lichida, 100g ciocolata, 1/2 esenta de rom
topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom.
lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...
apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.
 POFTA BUNA!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest