Blat de cacao
4 oua
8 linguri de zahar
4 linguri de lapte
4 linguri de ulei
4 linguri de faina
2 linguri de cacao
5 grame praf de copt
Separăm albușurile de gălbenușuri și le mixam, adăugam zaharul treptat, mixam bine până obținem o spumă densă și tare.
Adăugam gălbenușurile, apoi laptele si uleiul, amestecam bine, la final punem făină cernuta și amestecata cu praful de copt.Amestecam ușor cu lingura si turnam compozitia in tava rotunda unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Coacem la 180 de grade aproximativ 20 de minute.
Lasam blatul la racit, apoi il taiem in doua si il insiropam.
Sirop
200ml apa
200ml zahar
esenta de vanilie
Fierbem apa cu zaharul pana se ingroasa ca un sirop, adaugam esenta de vanilie.
Il folosim rece pentru insiropat blatul de tort.
Crema de mascarpone
250g mascarpone
250g smanatana grasa
250 ml frisca lichida
100g zahar pudra
20g gelatina maruntita
Se bate frisca, se adauga branza mascarpone, smantana si zaharul se mixeaza bine.
Gelatina o punem la hidratat cu 100ml apa rece, o lasam 10 minute apoi o punem pe baie de aburi sau la foc mic pana se topeste si ajunge aproape sa fiarba.
O dam deoparte si o lasam sa se raceasca.
Turnam gelatina racita in fir subtire in crema de branza mixand incontinu.
Jumatate din crema o intindem peste blatul de cacao insiropat, cealalta o dam deoparte.
Jeleu de zmeura
400g zmeura
10g gelatina
100g zahar
Gelatina o punem la inmuiat in 50ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp punem zmeura si zaharul pe foc mic cateva minute pana ce acesta se topeste. Trecem zmeura prin sita pentru a scapa de seminte...nu e obligatoriu!
O lasam la rocorit, apoi adaugam gelatina hidratata si mai punem pe foc foarte putin pana ce compozitia ajunge in punctul de fierbe.
Calduta o turnam in tava peste stratul de crema.
Dam tortul la rece, apoi punem si restul de crema si cel de al doilea blat insiropat.
Glazura de ciocolata
50g ciocolata de lapte
50g ciocolata amaruie
100ml frisca
Frisca o punem la incalzit, adaugam ciocolata rupta bucatele si
amestecam bine pana se topeste ciocolata complet
Calduta o toarnam peste tort.
50g ciocolata de lapte
50g ciocolata amaruie
100ml frisca
Frisca o punem la incalzit, adaugam ciocolata rupta bucatele si
amestecam bine pana se topeste ciocolata complet
Calduta o toarnam peste tort.