sâmbătă, 9 noiembrie 2019

Cozonac cu aluat oparit

O reteta pe care am tot testat-o si modificat-o de-a lungul timpului pana am obtinut un cozonac perfect: moale, usor umed chiar si dupa cateva zile, pentru mine este reteta idela.
Aceasta reteta de aluat poate fi folosita si la cornuri, placinte, cozonaci de orice fel, cu ce umplutura va pkace: nuca, mac, branza, cacao, rahat.

aluat:
250ml lapte
3 galbenusi
70g untura
150g de zahar
600g faina
25g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
 +
Umplutura 

Vom începe cu maiua: in 100ml lapte călduț se dizolva drojdia, se adaugă 1 lingura de zahar si se presară cu faina.Se lasa 10 minute la crescut.
Între timp restul de lapte se pune pe foc, cand incepe sa fiarbă se pune un pumn zdravăn de faina si se amesteca repede. Compoziția se va îngroșat si va face cocoloase, amestecăm bine, bine, daca raman cocoloase nu e nici o tragedie.
Restul de faina se cerne si se pune intr-un vas încăpător si se amesteca cu untura. Se face o groapă in mijloc, intr-un colt se pune sarea, se toarnă drojdia crescută in mijloc, se adaugă si zahărul si mirodeniile si fauna oparita. Se incepe fragmentarea aluatului, apoi se pun si galbenusurile.
Se frământă bine, bine aluatul. Trebuie să fie moale usor lipicios apoi se lasa la crescut la loc cald si acoperit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Printfriendly