miercuri, 14 iulie 2010

Tort Inimioara - iaurt de zmeura

un tort pt o printesa care a implinit 8 ani, nepotica mea, Karla
a fost un blat de cacao, crema din iarut de zmeura si mascarpone, imbracat in frisca si ornamente din pasta de zahar.
a avut 2,5 kg

blat
6oua
8 linguri zahar
50ml ulei
8 linguri de faina
1 plic praf de copt
se bat bine albusurile, se adauga zaharul treptat si se mixeaza bine pana se topeste si se formeaza o spuma care nu curge
se adauga pe rand galbenusurile, uleiul, cacaoa, faina cu praful de copt , amestecam usor cu o lingura
se coace in tava unse cu unt si presarata cu faina pana trece testul cu scobitoarea.

crema
400ml iaurt de zmeura
15g gelatina
500ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
250g crema mascarpone
gelatina se pune la inmuiat in putin sirop de zmeura sau lapte, apa...se lasa 10 minute apoi se topeste si se lasa sa se rocoreasca bine, dar sa nu se inchege.
se iau 2-3 linguri de iaurt se pun in gelatina si se amesteca, mai adaugam 2-3 linguri apoi tot iaurtul.
frisca se mixeaza cu zaharul pudra, se pune iaurtul apoi mascarponele.

sirop: 400ml apa, zahar dupa gust, zahar vanilat, sirop sau suc de zmeura


ornat: 300ml frisca, 3 linguri de zahar pudra, colorant, ornamente .

se da crema la rece si cand s-a intarit putin montam tortul
blatul se taie in 4 felii pe orizontala, se insiropeaza si se umple cu crema.
se da la rece pana se intareste crema, eu am l-am lasat o noapte....apoi se orneaza.

luni, 12 iulie 2010

un nou concurs...





un nou concurs se desfasoara pe http://www.bucataras.ro/
m-am inscris cu reteta

daca doriti sa ma votati da-ti un clik pe bannerul de mai jos si cautati fotografia cu tortul.
atentie ! trebuie sa introduce-ti un cod
votarea se poate face zilnic pana in data de 28 iulie

Tort Corset II


un tort mare, a avut 4 kg facut din blat de cacao si crema ganahe de ciocolata, bine insiropat cu rom.

2 blaturi a cate:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
1 plic praf de copt
cacao
se mixeaza albusurile bine,se adauga zaharul treptat si se mixeaza bine pana se formeaza o spuma care nu curge.
se adauga si galbenusurile apoi cacao, faina cu praful de copt.
se coc in tava tapetata cu hartie de copt, s etaie pe orizontala.
o foaie se foloseste pt facut sanii.
celelalte trei se folosesc pt tort in sine.

crema ganache de ciocolata din 1,700ml frisca si 1 kg ciocolata menaj
frisca se mixeaza bine cu 6-7 linguri zahar pudra
ciocolata se topeste cu putina frisca lichida in cuptorul cu microunde si se toarna treptat in frisca mixand continuu.

ornat cu 500ml frisca mixata bine cu 3 linguri zahar pudra si colorant alimentar

insiropat cu 600ml sirop facut din apa, zahar, esenta de rom

duminică, 11 iulie 2010

Prajitura cu nuca de cocos


pt blat de piscot
6 oua
8 linguri de zahar
50ml ulei
8 linguri de faina
1 plic praf de copt

 pt blat de bezea
6 albusuri
6 linguri de zahar
150g nuca de cocos
2 linguri de faina

pt crema
6 galbenusuri
6 linguri faina
150g zahar
700ml lapte
200g unt
2 plicuri zahar vanilat

sirop
250 ml apa
zahar dupa gust



pt primul blat:
 separam albusurile de galbenusuri si le mixam bine, adaugam zaharul treptat, cand acesta s-a topit incorporam galbenusurile, apoi uleiul si la urma incorporam faina si praful de copt, amestecand usor cu lingura.
coacem blatul in cuptorul bine incins.

pt blatul de bezea:
mixam albusurile, adaugam treptat zaharul mixam in continuare pana se topeste, punem faina si nuca de cocos, amestecam usor cu lingura
turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt
coacem blatul in cuptorul incins la foc mare pt 10 minute apoi micsoram focul si lasam blatul sa se rumeneasca frumos la foc mic.


pt crema :
galbenusurile le frecam bine cu faina, zahar si jumatate de pahar de lapte.
trecem compozitia prin sita pt a inlatura cocoloasele, punem restul de lapte si dam crema pe foc
amestecam incontinu la foc mic, avem grija sa nu se prinda de fundul oalei, se arde foarte repede.
cand s-a ingrosat bine se adauga zaharul vanilat.
lasam crema sa se raceasca si apoi o mixam bine cu untul.

blatul de piscot se taie in doua in doua pe orizontala si se insiropeaza.
o foaie se unge cu 1/3 din crema, se aseaza usor blatul de bezea, se unge cu 1/3 din crema, se pune celalalt blat apoi se unge cu restul de crema si se presara cu nuca cocos.







sâmbătă, 3 iulie 2010

Cornuri dospite cu branza sarata

 

600g faina
250g untura de porc sau margarina
200ml smantana sau lapte
2 oua
25g drojdie
1 lingurita zahar
1 lingurita rasa sare
pt umplut branza de oaie

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga amestecand usor dupa fiecare pe rand: untura, ouale, smantana sau laptele, sarea si la urma faina.
Se framanta aluatul 7 minute si se lasa la crescut 1 ora si jumatate.
Se modeleaza cornulete pe care le umplem cu branza rasa.

Lasam 10 minute sa creasca cornuletele , le ungem cu ou batut si presaram branza.
Coacem 15 minute, cat sa se rumeneasca frumos.
Eu impart aluatul in bilute egale pe care le intind foaie subtire, le presar pe toata suprafata cu branza rasa si apoi le rulez.
Folosesc telemea de oaie sarata si uscata bine, din aceea de butoi care poate fi rasa, asa se simte gustul mai pronuntat dupa copt.
Sunt moi si foarte fragede din cauza unturii si a smantanei, merg foarte bine langa o bere rece si un meci de fotbal.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest