joi, 17 martie 2011

Premiu de primavara



... un nou premiu frumos am primit de la Carmen si Medi , doua blogerite minunate, merita sa le faceti o vizita
Regulile premiului sunt:
Sa accepti premiul si sa faci un post referitor la el.
Sa-l dai la 3-5 bloguri preferate si sa le comunici.
Sa pui link spre persoana care ti l-a oferit.

duminică, 13 martie 2011

Premiu

Mimmi  
si Ana o fata foarte harnicuta a avut placerea de a-mi acorda acest frumos premiu
eu ii multumesc mult , chiar nu am mai primit un premiu de mult timp,
 ce consta in urmatoarele reguli
1.Persoana care a primit premiul sa il posteze pe blogul personal.
2.Sa il ofere mai departe altor 10 persoane.

asadar am sa le ofer mai departe
Daniela
Marielena
Laura Laurentiu
Diana
Ionix
Doinitza
Pansy
Medi
si tuturor celor care ma viztea
       

luni, 7 martie 2011

joi, 3 martie 2011

Pui pe sticla cu orez si legume la cuptor


un pui de 1,5 kg
1 1/2 cana orez
1 morcov
1/2 ardei rosu
1 ceapa
 1borcan cu ciuperci 
sare, piper, condimente
ulei de masline
patrunjel verde

se pregateste un vas de yena sau o tava ce va merge la cuptor ungand-o cu ulei
ceapa, morcovul si ardeiul se toaca marunt si se presara pe fundul vasului, se pune si orezul spalat, apoi ciupercile si se preasara patrunjel verde, sare si putin piper
puiul se spala, se usuca bine, se unge bine, bine cu ulei, apoi se freaca cu condimentele preferate se aseaza puiul pe un borcan sau sticla umpluta pe trei sferturi cu apa
astfel puiul pregatit se aseaza in mijlocul tavi 
se toarna 3 cani de apa peste legume si se introduce tava la cuptor pentru timp1 1/2 -2 ore.
pe la jumatatea timpului amestecati usor legumele si la nevoie completati cu apa





POFTA BUNA!

luni, 28 februarie 2011

Prajitura cu bezea caramel


pt blat
6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 1/2 praf de copt
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, se bate bine pana spuma devine lucioasa si nu mai curge,  se adauga galbenusurile, apoi faina si praful de copt
se coace blatul si se lasa la racit




pt crema
4 galbenusuri, 150g zahar, 3 linguri faina, 300ml lapte, 200g unt, 3 plicuri zahar vanilat, 3 linguri cappuccino
galbenusurile, zaharul, faina si lapte rece se amesteca bine, bine pana se desfac toate cocoloasele
se pune crema pe foc amestecand incontinuu pana se ingroasa tare, se lasa la racit
se mixeaza crema cu untul si zaharul vanilat, se adauga si praful de cappuccino
se intinde crema peste blat




pt bezeaua caramel
4 albusuri, 8 linguri zahar,
albusurile se bat spuma se adauga 4 linguri de zahar
separat se face un sirop: se ard 4 linguri zahar si se sting cu 2 linguri apa
siropul fierbinte se toarna suvita in spuma de albus batand incontinuu

asamblare:
blat, crema, spuma caramel, ornamente din ciocolata


duminică, 13 februarie 2011

Prajitura Albinita -cu foi de zahar ars

 foarte buna si delicioasa!!!!
e nevoie de ceva timp si solicita mai multa munca decat in cazul altor retete, dar rezultatul e pe masura,
vom avea o portie zdravana de prajitura, am cantarit-o si avea 2,600 kg....deci merita!!!
 
Pentru cele patru foi:
3 galbenusuri
500g zahar
10 linguri ulei
2 linguri bicarbonat
200 ml apa
800g faina

200g de zahar se pun intr-o craticioara perfect uscata si se caramelizează. Se stinge cu apa si se mai tine pe foc pana se dizolva tot zaharul, apoi se da deoparte și se lasa la răcit. 
Separat intr-o cratita mai mare de 2,5 -3 litri se amesteca bine galbenusurile cu zaharul ramas(300g), uleiul si bicarbonatul, se adauga și siropul de zahar ars caldut, se amesteca bine si pune foc pana da un clocot. 
Atentie, compozitia se umfla si bolboroseste...din cauza asta toata operatia se face intr-un vas mare!
Se lasa compozitia la răcit, se pune faina si se framanta un aluat potrivit de moale ce nu lipește, se lăsa 10 minute la odihnit. Se imparte aluatul in patru si se vor coace patru foi pe dosul tăvii unsa bine cu ulei si tapetata cu faina....am folosit tava mare de 28/38 cm




Pentru crema:
1 plic de budinca de vanile
350ml lapte rece
5 linguri zahar
1 esenta de vanilie
180g unt sau margarina
4-5 linguri gem de caise
Budinca se amesteca cu zaharul si laptele rece, se da pe foc amestecand continuu pana se ingroasa si se lasa la racit, apoi se mixeaza cu untul sau margarina, se adauga esenta de vanilie.



Pentru asamblare:
Se umplu primele doua foi cu crema, 
a treia foaie se unge cu gem si se aseaza  cu parte unsa peste crema, se pune restul de crema.
Se aseaza o greutate pe foi pentru a le presa usor.
Între timp se pregateste bezeaua. 

Pentru bezea:
3 albusuri
6 linguri de zahar
1 lingura zeama de lamaie
Se bat spuma albusurile cu zeama de lamaie, cand s-a format o spuma tare se adauga treptat zaharul  si se pune vasul pe baie de aburi
Cand s-a intarit spuma bine si nu mai curge de pe tel se intinde peste prajitura
Se poate rade ciocolata
se taie a doua sau chiar a treia zi cand s-au inmuita bine foile!


duminică, 6 februarie 2011

Tort Masinuta


blat de cacao
6 oua, 12 linguri zahar, 6 linguri faina, cacao, un plic praf de copt
albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul, galbenusurile, apoi faina, cacaoa si praful de copt 
se coace in tava de 28/39 cm
rece se taie in doua pe vertical si se imparte pentru a modela masinuta
crema cappuccino caramel
160g zahar, 400ml frisca, 3 linguri de cappuccino caramel
 se pune zaharul intr-o cratita bine uscata pe foc si  se caramelizeaza, se da vasul deoparte si se stinge cu 300ml frisca lichida
se mai tine putin pe foc mic pana se dizolva tot caramelul
se da la rece timp de 3 ore dupa care se mixeaza bine, bine si se adauga cappuccino
sirop caramel
1/2 cana zahar, 1 cana apa
se procedeaza ca mai sus, zaharul se arde, se stinge cu apa, se lasa pe foc mic pana se dizolva si se foloseste rece pentru insiropat blatul de tort
pentru ornat
300ml frisca, 3 linguri de zahar, sucul de la o portocala,  o esenta de vanilie







a avut 2 kg


Printfriendly