duminică, 17 noiembrie 2013

Branza din lapte de capra

Vara asta am experimentat foarte mult in ale branzei, trebuie rabdare multa, exercitiu si respectarea corecta a pasilor. Daca la alte retete functioneaza vorba romaneasca: lasa ca merge si asa! ei bine de data asta nu!
Asadar m-am hotarat sa scriu cateva randuri din experientele mele, daca aveti idei, sfaturi sugestii le astept cu mult drag!!
Sursa mea de lapte este Stela, vedeta familiei, mama eroina de trei iezi cucuietzi .....si rivala mea totodata, cred ca e mai alintata decat mine.

 Despre cheag:
Multa lume intreaba de cheag unde se gaseste, cum se prepara...
La stana se obtine din stomac de vitel sau miel tanar....nu cunosc mai multe despre aceasta metoda.
In orase se gaseste la farmaciile veterinare dar si la unele alimentari sub forma de pastile si sub forma de praf.
Dizolvate in apa se poate pastra saptamanii bune la frigider.
Eu am tinut sticluta preparata timp de vreo doua luni in frigider.


   
Preparare:
10l lapte proaspat
2 1/2 linguri cheag
2 linguri suc de lamaie sau otet sau iaurt

Avem nevoie de o strecuratoare si o bucata mare de tifon.
Laptele l-am pus intr-o oala mare si l-am incalzit, putin mai mult decat temperatura de muls.
Eu nu am termometru, dar stiu ca avem nevoie de 35 grade C. asa ca fac proba cu degetul.



 
 Opresc focul, pun zeama de lamaie si cheagul. Amestec bine, acopar oala si las sa stea cam 2 ore pana se incheaga.....depinde si de temperatura de afara.
Cu un cutit lung trag pana la fundul oalei linii orizontale si verticale 
apoi las sa se odihneasca si sa se ridice zerul deasupra. 

 Pregatesc strecuratoarea, pun tifonul in doua peste ea si incep sa adun branza.

La inceput scot cu o cana (sau polonic) o parte din zer, apoi cu paleta cu gauri mari adun cheagurile de branza, la sfarsit torn toata compozitia in strecuratoarea cu tifon si las la strecurat pana se scurge o mare parte din zer, leg tifonul ca o si-l agat la scurs in camara la rece.





 Dupa vreo ora desfac cu atentie tifonul, amestec cu atentie branza si o pun din nou las curs.
Fac treaba asta de doua ori, apoi las branza la scurs pana la ultima picatura.
Cateodata pun bocceluta in strecuratoare cu o greutate deasupra...o farfurie intoarsa cu un borcan deasupra. 

Cam asa arata branza la final, nu e o poza prea fantastica...imi cer scuze.
 

marți, 12 noiembrie 2013

Semilune cu nuca


Semilune cu nuca, o prajitura delicioasa!!
Daca sunteti amatori de dulciuri cu nuca nu ezitati sa preparati aceasta reteta 
usor de pregatit, gustoasa si tare aratoasa!
sttt......celele mai multe batai de cap mi-a dat taiatul
...nu prea am talent la asa ceva!!..hihihi
tava  mare 35/24cm
BLAT DE NUCA:
 6 albusuri
160g zahar
150g unt
150g faina
1 praf de copt
150g nuca macinata

GLAZURA DE GALBENUS 
6 galbenusuri
150g zahar pudra
1 plic zahar vanilat

CREMA CU NUCA
100ml lapte
180g zahar
150g nuca macinata
100g ciocolata
1 lingura rom
200g unt

Incepem cu blatul de nuca: untul il frecam spuma cu 80g zahar, adaugam faina, nuca si praful de copt si amestecam bine pentru a scapa de cocoloase. 
 Albusurile le batem spuma cu 80g zahar si le adaugam peste compozitia de nuca. Amesteca usor cu o paleta, turnam compozitia in tava si coacem blatul la 180 de grade doar pe jumatate, pana cand s-a format o crusta subtire in partea de sus.

 
Intre timp galbenusurile la  frecam cu zaharul pudra pana isi maresc volumul. Scoatem tava din cuptor si peste blatul pe jumatate copt intindem glazura.
Micsoram focul si punem din nou blatul la copt. La final glazura de galbenus trebuie sa fie uscata.


Facem si crema: intr-o cratita mai inalta punem laptele cu zaharul la fiert pana se formeaza un sirop gros, adaugam untul, apoi ciocolata si cand aceasta s-a dizolvat complet punem nuca macinatat si romul.
Lasam crema la racit si o intindem peste blatul prajiturii.



Cu ajutorul unui pahar umezit decupam semilune. Pudram cu zahar sau presaram nuca macinata si servim.
Pofta buna!


 
 

joi, 7 noiembrie 2013

Salam de biscuiti cu orez expandat

 
pornind de la reteta precedenta  Bilute din biscuiti
cu mici modificari am facut acest salam de biscuiti:
250g zahar
400g biscuiti macinati
100g nuca macinata
1 cescuta orez expandat
150g unt
2 pahare de apa
1 esenta de rom
2 linguri cacao
Apa si zaharul se pune pe foc si se fierbe un sirop gros in care se topeste untul.
Biscuitii, nuca si cacaoa se pun intr-un vas, se toarna siropul si se amesteca.
Se adauga esenta de rom si orezul expandat.

Pe o foaie de aluminiu se intinde compozitia in forma de sul, se ruleaza si se strange bine, bine ''salamul''...mie mi-au iesit doua suluri.

Se lasa la rece pentru cateva ore apoi se poate felia.
Pofta buna!!!



P.S. orezul expandat, se gaseste la raionul de cereale si arata cam asa:


marți, 5 noiembrie 2013

Bilute de biscuiti

  
300gr zahar
2 pahare apa
2 linguri cu varf cacao
150gr unt
500 gr biscuiti
1 fiola esenta rom 
1plic zahar vanilat 
2-3linguri nuca de cocos
optional:
visine
stafide
nuci

Biscutii se macina, se pun intr-un vas impreuna cu cacaoa si vanilia.
Zaharul cu apa se pun la fiert pana se obtine un sirop gros.
 Oprim focul si adaugam untul si amestecam pana se topeste complet.
Se toarna caldut peste biscuiti, se pune romul si se amesteca bine compozitia.
Se modeleaza bilute mici care se tavalesc prin nuca de cocos, cacaoa, nuca macinata
Cine doreste poate pune cate o visina sau stafida in mijlocul bilutei.





 mda.......si hotul care fura tava in timp ce eu faceam poze :))


joi, 31 octombrie 2013

Dulceata de gutui cu nuci

 Ce poate fi mai placut intr-o dimineata insorita de toamna
 decat o ceasca de cafea si o dulceata delicata de gutui?


 
2 kg de gutui
1 kg zahar
1 litru apa
1/2 lamaie
1 cana nuci taiate
1 pliculet zahar vanilat

Gutuile se spala bine de puf, se curata de coaja si se taie, se indeparteaza casuta cu samburi si partea lemnoasa, apoi se taie cubulete mici.
Intr-o cratita cu fundul gros se pune zaharul si apa la fiert apoi se adauga gutuile taiate.
Se fierbe timp de 30-35 de minute, se adauga sucul de la jumatate de lamaie si se mai lasa pe foc mic aproximativ 15 minute pana se ingroasa siropul si dulceata este legata.
 Nu fierbeti mai mult decat este necesar! Astfel veti obtine o dulceata cu o culoare frumoasa. 
Se pune vanilia si nucile taie, se amesteca usor apoi se toarna dulceata in borcane spalate si uscate bine.
Se capseaza borcanele si se intorc cu gura in jos si se lasa la racit pana a doua zi invelite in paturi sau in cuptorul aragazului incalzit la 100 de grade.
 

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest