duminică, 31 ianuarie 2016

Prăjitură cu două blaturi si două creme





Blaturi:
6 ouă
10 linguri de zahar
6 linguri de ulei
6 linguri de lapte
10 linguri de făină
10g praf de copt
2 linguri de cacao

Separăm albușurile de gălbenușuri și le mixam, adăugam treptat zaharul, mixam bine până obținem o spumă densă și tare.
Adăugam gălbenușurile, apoi laptele si uleiul,  amestecam bine, la final punem făină cernuta și amestecata cu praful de copt.
Amestecam ușor cu lingura. Împărțim compoziția în două, o parte o combinam cu cacao.
Coacem două blaturi in tavă (28/38cm) tapetată cu hârtie de copt.



Cremă:
500 ml lapte
8 linguri de zahăr
3 oua
4 linguri de faina
200g de unt
3 linguri de cacao
esență de vanilie
esență de rom

Batem puțin ouăle cu zahărul, adăugam făină și 100 ml lapte rece.
Restul de lapte îl punem la încălzit și îl turnam peste ouă.
Fierbem cremă până se întărește apoi o lăsăm la răcit.
Cremă rece o mixam cu untul. Împărțim cremă în două, o parte o amestecam cu rom și cacao și restul cu esenta de vanilie.


Asamblare:
Blatul simplu, cremă de cacao, blatul de cacao și cremă de  vanilie.



luni, 14 decembrie 2015

Cornulete cu smantana umplute cu nuca


Cornulete cu smantana umplute cu nuca....
o reteta de cornulete potrivita pentru masa de Craciun,
se pot pastra mult timp, chiar si 2 saptamani, 
eu le-am facut chiar si cu o saptamana inainte de sarbatori
din cantitatile de mai jos mi-au iesit 100 de bucati
tot din acest aluat am facut impreuna cu copii pentru distractia lor si cateva stelute



pentru aluat:
400g smantana
200g untura de porc sau margarina ori unt
650g faina
 2 galbenusuri
1 varf de cutit sare
1 praf de copt

pentru umplutura:
4 albururi
200g nuca macinata
 200g zahar
un zahar vanilat
esenta de rom

Untura se freaca cu jumatate din faina, se pun restul de ingrediente si se framanta un aluat mai moale, la nevoie se mai adauga faina, daca aluatul e prea moale sau cateva picaturi de lapte daca e prea tare.
il lasam la frigider timp de 1 ora.



Pregatim umplutura: albusurile se bat spuma cu zaharul, se pune nuca si esentele.


Pe masa infainata intindem aluatul mai subtirel, cam de 3-4 mm. apoi il decupam cu ajutorul unei forme sau cani.
Punem cate un varf de lingurita din compozitia cu nuca pe fiecare bucatica si le pliem, apasam putin cu degetele capetele, apoi cu dintii unei furculite sa se lipeasca bine.






Se coc circa 20 de minute pana ce se rumenesc putin pe marginii, nu le lasa-ti mai mult.
Se tavalesc prin zahar pudra.


si stelutele copiilor :)

joi, 3 decembrie 2015

Negresa cu nuca, mascarpone si sos caramel






Blatul:

8 oua
200g unt
250g zahar
200g nuca macinata
120 g faina
1 praf de copt
cacao
esenta vanilie
esenta de rom

Separam albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile le mixam cu jumatate din cantitatea de zahar, adaugam untul si mixam pana se spumeaza, apoi punem faina,cacaoa, praful de copt si esentele.
Albusurile le batem spuma cu restul de zahar, apoi le incorporam in compozitia de mai sus. Amestecam usor cu lingura, punem si nucile taiate marunt.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180 de grade, timp de 25 de minute...in functie de aragaz.
Se lasa la racit.

Crema:
250g mascarpone
250ml frisca
2-3 linguri zahar pudra
esenta de vanilie
10g gelatina

Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra, se adauga frisca mixata separat si vanilia.
Gelatina se pune la hidratat in 100ml apa timp de 10 minute, apoi se topeste pe  baie de aburi.
Se lasa sa se rocoreasca, se amesteca cu 1-2 linguri de crema, apoi se toarna toata compozitia in crema de frisca si mascaropne. Se mixeaza bine si se intinde peste blatul cu nuca.

Sos caramel sarat:
150g zahar
80g unt
100ml frisca ;lichida
1/2 lingurita  de sare

Folositi un vas mai mare deoarece zaharul in contact cu untul si frisca 'bolboroseste' si se umfla.
Acest caramel se poate pastra la rece timp de doua saptamani.
Zaharul se pune la topit pana devine auriu. Se da la o parte, se adauga untul si sarea. Se amesteca bine  pana se topeste untul apoi se toarna frisca calduta.
Se fierbe  2-3 minute pana ce sosul se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Amestecati-l bine, bine inainte de al folosii.






miercuri, 25 noiembrie 2015

Placinta rapida cu branza





1 pachet foi de placinta (400g)
50ml ulei
50ml apa

umplutura:
6 oua
6 linguri zahar
800ml smanantana grasa
500g branza dulce
zahar vanilat,
esenta de vanilie
suc de lamaie
50g  stafide optional

sirop:
100ml apa
2 linguri zahar

Intr-un pahar punem apa si uleiul, vom unge pe rand toate foile cu acest amestec.
Batem ouale cu zaharul, adaugam smantana, branza si aromele.
Alegem 6 foi de placinta, trei foi le vom folosi pentru partea de jos a placintei si trei pentru partea de sus.
Ungem tava bine cu amestecul de apa si ulei, asezam primele trei foi unse pe fundul tavii.
Restul foilor unse, le rupem in bucati si le amestecam in compozitia cu branza. Turnam compozitia in tava si acoperim cu celelalte trei foi unse.
Coacem placinta la 180 de grade C timp de 40 de minunte pana se rumeneste frumos.
Cand este gata o scoatem din cuptor si o stropim cu siropul din apa si zahar.





Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest