vineri, 30 decembrie 2011

Prajitura Deliciu



PRAJITURA DELICIU, 
 prajitura cu nuca, crema de vanilie, strat de biscuitii inmuiati in cafea, 
foarte fina si delicioasa!

Pentru o portie mare de prajitura avem nevoie de:
200g crema de ciocolata fineti sau nutella
200g nuca taiata
150g biscuiti simpli
1 cana cafea indulcita 

pentru blat:
7 albusuri
1 lingura suc de lamaie
200 g zahar
4 lg nuci macinate
2 lg faina

Tapetam o tava mare, 28/38cm cu hartie de copt si intindem nuca taiata marunt.
Albusurile le mixam bine cu sucul de lamaie, adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma densa ce nu curge.
Cu o lingura de lemn incorporam nucile si faina in spuma de albus amestecand usor de jos in sus.
Turnam compozitia in tava peste nuci si coacem blatul la 180` C aproximativ 25 minute pana se rumeneste frumos.
Scoatem blatul cald din tava, il intoarcem cu fata in jos pe un platou spoi il ungem cu crema de ciocolata.




 pentru crema :
7 galbenusuri
10 linguri zahar
7 linguri lapte
350 ml frisca
1 esenta de vanile

Pentru crema amestecam galbenusurile, zaharul si laptele si le punem la fiert pe baie de aburi pana se ingroasa. Lasam crema la racit.
Separat batem frisca, adaugam treptat crema racita si mai mixam putin pana obtinem o crema spumoasa.

Peste blatul cu ciocolata intindem jumatate de crema, aseazam biscuiti inmuiati cateva secunde in cafea, apoi intindem si restul de crema.
Lasam prajitura la rece pana a doua zi.
POFTA BUNA!






.


luni, 26 decembrie 2011

Casuta de turta dulce II / 2011

 m-am hotarat sa fac din nou o casuta de turta dulce pentru Craciun
a fost ceva de munca, dar a merit 
iata ce a iesit


 




reteta e aceiasi de la Casuta de turta dulce I
o puteti gasi aic:
 ...
si inca cateva poze ...




Craciun Fericit!

Sa va fie casa, casa
Cu bucate noi pe masa
Mos Craciun cu sacul plin,
Drumu'n viata cat mai lin,
Bogatie cata vreti,
Sanatate pentru toti,
Iar la anul care vine
Sa va fie si mai bine. 


 Fie ca Sfintele Sarbatori de iarna sa-si reverse harul asupra voastra si a celor dragi, 
sa va aduca linistea inimii si a mintii si sa va sporeasca sanatatea si belsugul, 
sa va implineasca gandurile si sperantele
LA MULTI ANI!

marți, 20 decembrie 2011

Lichior Bailey



Lichior Bailey

 3 galbenusuri, 300 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 4-5 linguri capuccino, 1/2 l lapte fiert si racit, 250 ml alcool rafinat sau vodka
galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul si obtinem o spuma frumoasa.
adaugam laptele, capuccino si alocoolul.
turnam compozitia intr-o sticla si agitam bine.
se pastreaza la loc intunecos si rece, se agita sticla zilnic timp de o saptamana.
cu cat sta mai mult cu atat lichiorul va fi mai buin si mai gros.
se serveste cu frisca presarata cu cappuccino 

 o alta reteta deliciosa ar fi aceasta:

150g zahar pudra, 200ml rom, 300ml frisca, 2 pliculete de vanile, 25g capuccino
se ameasteca toate ingredientele si se mixeaza bine.
se pastreaza in sticle bine inchise.

sau:


 400ml.  frisca, 380 ml lapte condensat, 100 gr. ciocolată amăruie, 20g zahar vanilat,400ml vodka

Se topeşte ciocolata pe baie de apă si se adaugă frisca,
lasam la racit apoi adaugam zaharul vanilat, laptele condensat si vodka.
se serveste rece, cu frisca si ciocolata rasa. 

luni, 12 decembrie 2011

Casuta de turta dulce I

Pentru ca se apropie Craciunul si bucuria copiilor este mare, m-am gandit sa le fac aceasta casuta de turta dulce, au fost foarte bucurosi si incantati cand ne-am apucat de lucru,
spre final m-au abandonat in bucatarie fiind ceva de munca s-au plictisit, dar cand a fost gata abia s-au ambtinut sa nu o atace si sa guste macar o bucatica mica.


Aluatul l-am facut acum 2 zile si a stat cuminte in frigider pana i-a venit momentul.
asadar ne trebuie:

250g unt, margarina sau untura de porc,eu am folosit untura
650 g faina
300g miere de albine
100g zahar
2 oua
1 varf de sare
1/2 plic praf de copt
1/2lingura amiac
scortisoara, nucsoara rasa si alte mirodenii

Pentru ornat:
3 albusuri
500g zahar pudra
1 lingura zeama lamaie
bombonele
scobitori

Mierea am pus-o la topit cu zaharul.
Untura am frecat-o cu faina, nu puneti toata faina odata, vedeti cat cere aluatul
Am pus si mierea rocorita, ouale, sarea, amoniacul stins cu otet, praful de copt, condimentele.
Se obtine un aluat potrivit, care nu mai lipeste, la nevoie mai pune-ti cate o lingura de  faina.
Trebuia sa tinem cont ca aluatul v-a sta la rece si se va intarii. Il lasam la frigider o zi , eu l-am lasat doua zile.

Intindem aluatul mai grosut, cam de 7mm si decupam 2 peretii laterali, 1 perete pt fata,. 1 perete pt spate si 2 parti pt acoperis cu ajutorul unor sabloane din hartie.
Se coc pe rand toati peretii casutei, cam 15 minute fiecare, aici am gresit, i-am uitat in cuptor si au iesit mai bronzati.
Din restul de aluat am facut mai multe stelute si alte forme.
Din stelute suprapuse am montat un bradut pe un bat de frigarui.
Nu uitati sa faceti usile sau hornul...eu am uitat de horn.

Intre timp pregatim glazura: albusurile se bat spuma cu zaharul pudra si 1 lingura de zeama de lamaie.
Trebuie iasa o bezea destul de tare care nu curge. cu cat pune-ti zahar mai mult cu atat se v-a intarii mai mult.

Ca o parateza: la orice bezea e important e sa macinati zaharul in momentul in care il folositi, daca sta mai mult timpt el atrage umezeala si albusurile se vor lasa. acelas lucru se intampla si cu frisca.

Am fixat peretii cu ajutorul scobitorilor ( dupa ce s-a stabilizat bine casuta le-am taiat varfurile) si i-am lipit cu albus. i-am lasat sa se usuce putin apoi am pus acoperisul cu grija, fiind greu riscam sa se prabuseasca.
mai departe am decorat cu bezea si bombonele.

duminică, 4 decembrie 2011

Chocolate Muffins- Muffins cu ciocolata

 

 pentru 12 muffins avem nevoi de:
100g unt, 100g ciocolata, 3 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 5g praf de copt

Punem untul intr-o craticioara pe foc, cand acesta s-a topit complet dam deoparte si adaugam ciocolata rasa sau taiata marunt, amestecam bine pane ce aceasta se topeste complet in unt si lasam sa se raceasca.
Separam ouale, galbenusurile le mixam cu zaharul isi dubleaza volumul. Adaugam ciocolata si mixam in continuare pana se inglobeaza complet. Punem faina cernuta si amestecata cu praful de copt.
Albusurile le batem spuma tare si usor cu o lingura le amestecam cu compozitia de galbenusuri.
Trebuie sa rezulte o compozitie groasa dar care totusi curge.
Se umplu formele de muffis pe 3/4 cu compozitie si se coace in cuptorul incalzit la 180 grade pana trece testul cu scobitoarea...trebuie sa tinem seama ca mijLocul va fi usor moale.

Deasupra am ornat cu budinca de ciocolata:
1 plic budinca de ciocolata, 4 linguri de zahar, 400ml lapte.
Budinca si zaharul o amestecam cu putin lapte rece, restul de lapte il punem la fiert apoi il turnam peste budinca. Fierbem la foc mic pana se ingroasa.
Cand e aproape rece o punem intr0un pos si ornam muffinsurile. Radem ciocolata alba.
 


miercuri, 30 noiembrie 2011

Papricas cu carne de iepure



pentru macerare avem nevoie de:

 1 ceapa, 4 catei usturoi, 3 frunze de dafin, sare, piper, 100ml otet
carnea de la un iepure se spala, se curata de pielite si se portioneaza
se aseaza intr-un vas incapator si se amesteca cu condimentele, ceapa taiata mare, usturoiul, otetul
se lasa la rece cateva ore, chiar pana a doua zi.

pentru preparare avem nevoie de:

2 linguri de untura sau ulei, 3 cepe, 2-3 morcovi, 1 ardei, 2 linguri pasta de rosii, 2 frunze de dafin sare, piper, 1 paharel de vin,  usturoi
 ceapa, ardeii si morcovii se taie bucati mari.
se incinge untura si se pune la calit ceapa, morcovul si ardeiul si un praf de sare.
se lasa 5 minute apoi se adauga carnea de iepure curatata de zarzavatul de la macerat, si se prajeste usor
se adauga putina apa sau zeama de carne, foile de dafin, usturoiul, sarea si piperul
carnea se fierbe acoperita, completand din cand in cand cu apa .
cand este aproape gata se pune paharelul de vin si pasta de rosii.
se lasa sa scada pana ce carnea este bine facuta. 





sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Tort cu crema de branza si afine


BLAT
3 oua, 6 linguri zahar, 3 linguri ulei, 5 linguri faina
1.albusurile le mixam bine, adaugam zaharul si mixam in continuare pana ce se topeste si obtinem o spuma densa, lucioasa.
2.adaugam pe rand galbenusurile, uleiul si la final faina.
3.coacem blatul in tava rotunda.

PENTRU CREMA
300g branza dulce, 300 ml iaurt gras, 300ml frisca, 10g gelatina, 150g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, suc de la o jumatate de portocala
1. punem primul plic de gelatina la dizolvat in apa rece
2. frisca o mixam bine
3. branza dulce daca este de casa o trecem prin sita deasa pentru a scapa de cocoloase
4. amestecam branza cu iaurtul, frisca si sucul de portocale
5. topim gelatina si o lasam sa se racoreasca
6. punem doua linguri din compozitia de branza in gelatina racorita, amestecam bine apoi turnam toata gelatina peste compozitia cu branza si amestecam bine.


PENTRU JELEUL DE AFINE
 500g afine proaspete sau congelate, 10g gelatina, 200g zahar
oprim vreo 3 linguri de afine
1.gelatina o punem la inmuiat cu putina apa rece pentru 10 minute apoi o topim pe foc, fara a o lasa sa fiarba
2. afinele le amestecam cu zaharul si punem vasul pe foc, lasam sa fiarba cam 5 minute pana fructele se inmoaie  usor
3.adaugam gelatina calda peste afine

ASAMBLARE  TORT
 in tava cu inel asezam blatul racit si il insiropam usor, apoi il ungem intr-un strat subtire cu jeleul de afine, punem jumatate din crema, asezam cateva fructe apoi restul de crema
dam la rece pana crema s-a intarit bine si turnam si restul de jeleul......dar atentie nu tot odata! in 2-3 transe la intervale de 5 minute intre ele pentru a se intari putin stratul precedent









Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pinterest