Pagini

duminică, 18 decembrie 2022

Cornulete cu smantana umplute cu nuca




Cornulete cu smantana umplute cu nuca:
o reteta de cornulete potrivita pentru masa de Craciun,
se pot pastra mult timp, chiar si 2 saptamani, 
eu le-am facut chiar cu o saptamana inainte de sarbatori
din cantitatile de mai jos mi-au iesit 100 de bucati

Pentru aluat:
400g smantana
200g untura de porc sau margarina ori unt
650g faina
 2 galbenusuri
1 varf de cutit sare
1 praf de copt

Pentru umplutura:
4-5 albururi
200g nuca macinata
200g zahar
1 plic de zahar vanilat
1 esenta de rom

Untura se freaca cu jumatate din cantitatea de faina, se pun restul de ingrediente si se framanta un aluat mai moale, la nevoie se mai adauga faina, daca aluatul este prea moale sau cateva picaturi de lapte daca este prea tare.
Se da la rece pentru timp de o ora.



Intre timp se pregateste umplutura astfel: albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul, se adauga nuca macinata, zaharul vanilat si esenta de rom.



Pe masa infainata se intinde aluatul mai subtirel, de aproximtiv de 3 mm. 
Cu ajutorul unei pahar se decupeza cercuri. Se pune cate un varf de lingurita din compozitia cu nuca pe fiecare bucatica si se pliaza, apasand marginile cu degetele sau cu dintii unei furculite sa se lipeasca bine, bine. Este posibil ca la copt sa se dezlipesca putin, dar asta nu reprezinta nici o problema.






Se coc timp de 20 de minute l 170de grade C, pana ce se rumenesc foarte putin pe margini, nu mai mult. Se tavalesc prin zahar pudra.