miercuri, 23 decembrie 2009

Cozonac cu nuca


500g faina cernuta
150g zahar
250ml lapte caldut
4 galbenusuri
80 ml ulei + o lingura mare margarina topita
o drojdie 25g
un praf de sare
esente de vanilie, rom, coaja sau zeama de lamaie..etc
un galbenus pt uns

pt umplutura :
 200g nuca macinata amestecata
 8-10 linguri zahar, un plic zahar vanilat,
1 esenta de rom,
2 lingurite scortisoara
100g stafide.


Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut cu o lingura de zahar si una de faina, se lasa 10 minute.
Retul ingredientelor se punin MP, cu drojdia la urma si se programeaza masina pe programul de framantat.
Dupa ce a crescut aluatul il impartim in doua.
Fiecare bucata se intinde pe masa infainata, se presara cu nuca, se o taie in doua pe lung si se ruleaza strans.
Se impletesc cele doau rulade, se aseaza in tava si se cresteaza cu un cutit cu varf ascutit.

Se lasa la crescut 30 de minute, se ung cu galbenus de ou si se coc.
Pt a ramane coaja moale cand se scoate din cuptor se acopera cozonacul cu un prosop curat inmuiat in apa rece si strors bine, se lasa cozonacul asa pana se raceste.

luni, 21 decembrie 2009

Bomboane Rafaello



600g zahar
300ml apa
200g unt
450g lapte praf
200g nuca de cocos
zahar vanilat, esenta de rom
stafide, alune...etc

Zaharul se pune la fiert cu apa pana se formeaza un sirop gros.
Se face proba cu picatura de sirop in paharul cu apa sau se pune o picatura pe o farfurie, daca se formeaza o biluta si nu curge atunci este gata.
Punem si untul si  il lasam sa se topesca, apoi adauga laptele praf si amestecam energic pentru a nu se forma cocoloase.
Se poate face si cu mixerul si e bine sa cernem laptele praf inainte de folosire.
Adaugam 150g cocos si zaharul vanilat si romul.
Lasam sa se raceasca si apoi formam bilute pe care le umplem cu stafide sau alune si le tavalim prin cocos.
Cine doreste poate sa puna si 2 foi de napolitane macinate in compozitie, desigur atunci se pune mai putin cocos.

sâmbătă, 19 decembrie 2009

premiu

 Astazi am avut bucucria sa primesc undublu premiu  dela doua gospodine deosebite Just me si Alexandrina
am sa-l dau mai departe la Doina Maria Elena Mariana si Laura D

luni, 14 decembrie 2009

Placintele cu gem


am facut aceste placintele cu gem, o reteta pe care am cautat-o mult timp si care o facea
 Oma noastra saracuta, acum nu mai este printre noi, 
zilele trecute am avut placerea sa o gasesc la Laura Laurentiu pe blog,
 cu multa bucurie mai facut-o mai ales pentru sotul meu
mai am de exersat pana sa o ajung sa le fac cum le facea bunica lui, 
dar nu ma las si am sa le mai fac pana vot iesi perfecte.

asadar avem nevoie de: (eu am facut jumatate de portie si mi-a parut rau ca nu am facut mai multe)

pt aluat:
1 kilogram de faina
600 ml. de lapte acru , eu am folosit iaurt
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar
25 de grame de drojdie proaspata
100 de grame de untura de porc la temperatura camerei
1 ou

pt umlutura:
250 de grame de branza de vaci, proaspata
1 ou
100 de grame de telemea rasa
 eu am folosit gem de caise.

1 galbenus de ou amestecat cu 3 linguri lapte pt uns

drojdia se pune la inmuiat cu o lingura de zahar,. una de faina si 100ml iaurt. o lasam 10 minute sa creasca putin.
intr-un vas mai mare se cerne faina,se face gaura in mijloc si punem maiaua,apoi restul de iaurt si oul.
se framanta bine, bine aluatul pana nu mai lipeste si se lasa la crescut o ora.
 
se toarna aluatul pe masa de lucru si se intinde cu mana, se unge bine cu untura si se ruleaza.
il mai lasam 10 minute sa se odihneasca apoi il intindem si taiem in patratele potrivite pe care le umplem cu compozitia de branza sau gem. rulam in sensul rularii primei dati a aluatului.
asezam placintelele in tava cu partea unde s-a imbinat in jos pt a nu se desface si le lasam putin la crescut cam 30 minute, apoi le ungem cu galbenus de ou si le bagam la cuptor.
toata smecheria e cum le rulezi ,.untura ajuta la desfacerea foite,. foite a aluatului, deci atentie la sensul de rulare a placintelelor.


vineri, 11 decembrie 2009

luni, 7 decembrie 2009

Tort cu mousse de ciocolata si iaurt de capsuni




Blat:
3 oua,3linguri zahar,3 linguri faina, 1 lingura lapte sau apa, 80 ml ulei, 1/2 praf de copt, cacaoa
Albusurile se mixeaza bine cu zaharul, se pun galbenusurile, apoi treptat laptele, uleiul, cacaoa si faina amestecata cu praful de copt.
Se toarna copoztia in tava si se coace.


Cele trei creme mousse:
200g ciocolata de lapte
200g ciocolata alba
2 plicuri gelatina -20g
un iaurt mare de capsuni
1l frisca lichida

Pentru inceput se mixeaza 800ml frisca.
Se imparte in trei pentru cele trei creme de mousse.

Mousse cu iaurt:
1 plic de gelatina(10g) se pune cu 2 linguri lapte la hidratat, se topeste si se amesteca treptat cu iaurtul.
 Caldut se amesteca cu restul de frisca mixata.

Mousse de ciocolata cu lapte:
1/2 plic de gelatina (5g) se pune separat la hidratat.
Ciocolata de lapte se topeste cu 100ml frisca si se amesteca cu gelatina topita. 
Se amesteca cu restul de frișcă mixata.

 Mousse de ciocolata alba: 
 1/2 plic de gelatina (5g) se pune separat la hidratat.
Ciocolata alba se la topeste cu 100ml frisca si se amesteca cu gelatina topita.
Se amesteca cu restul de frisca mixata. 

Asamblare:
Blatul se pune in tava cu inel detasabil, se pune mousseul de ciocolata cu lapte, se da la rece cateva minute pana se intareste putin.
Se toarnă cu atenție si mousseul de ciocolata alba, se da la rece si apoi mousseul de iaurt.
Se da la rece pentru cateva ore bune.


 

Printfriendly