vineri, 9 noiembrie 2012

Paine Graham- cu tarate de grau


Sincer pana acum mi-a fost frica sa fac paine, am avut cateva incercari de copt painea in MP dar nu am fost multumita niciodata de rezultat, ba era prea dulce, ba prea sarata, prea umeda sau prea tare...prea, prea, prea...
Ieri mi-am luat inima in dinti si am facut o painica  moale, pufoasa, gustoasa, coaja crocanta dar subtire....de data asta coapta in cuptorul aragazului.
Am trecut testul! !!!Uraaa!!! cel mai frica mi-a fost de criticii mei cei mai duri, cei trei nasdravani ai mei :))

 Asadar avem nevoie de:
500g faina alba
40g tarate de grau
4 linguri ulei de masline
1 lingurita si jumatate sare
2 linguri zahar
350ml apa calduta
7 g drojdie uscata

Pentru inceput am cernut faina, obligatoriu!!
Cu 2 linguri de ulei am uns bine cuva masinii de paine. Am pus faina si taratea, apoi sarea intr-un colt, zaharul cu drojdia in alt colt. Am pornit masina pe programul de framantat, in timp ce paletele amesteca ingredientele am turnat incet apa calduta.
Dupa 4-5 minute am ridicat capacul sa vad care e situatia, nu a mai fost nevoie de nimic.
La nevoie se mai adauga apa calduta sau faina.

Dupa ce masina si-a facut treaba si aluatul a crescut frumos l-am intins in tava, l-am uns cu un strop de ulei si l-am rulat.
I-am dat forma dorita, l-am presarat faina si i-am facut cateva crestaturi....prea adanci :(
Am acoperit painea cu un prosop am lasat-o cateva minute sa creasca la loc cald ferit de curetii de aer....am folosit cuptorul aragazului usor incalzit.

In cuptorul incins la 200 de grade am pus painea la copt. Dupa 10 minute am micsorat temperatura la 180 de grade si am mai tinut-o cam 25-30 de minute cand painea mea a crescut bine si s-a rumenit usor.
Am scos-o din cuptor si imediat am stropit-o cu apa rece, am lasat-o sa se raceasca sub un prosop.





duminică, 4 noiembrie 2012

Avocado, gustare

O gustare rapida pentru iubitori de avocado:
Se face un sos din: ulei de măsline, suc de lămâie, sos de soia (sau dupa gust 02:01:01)
Se taie in doua pe lung, se scoate samburele si se feliaza trasversal.
Se stropeste cu sosul pregatit si se presara cu piper negru, 
cine doreste poate pune si ustoroi.



  Avocado
Contine substante nutritive naturale, o gamă variată de grăsimi, vitamine, minerale şi fibre; nu este nici acid, nici alcalin şi se digeră foarte uşor (în afara situaţiei în care ai probleme cu ficatul, caz în care este posibil să fie puţin cam gras).
 Vitamina E – cu rol antioxidant şi foarte benefică pentru piele
Potasiu, un mineral esenţial pentru o bună tensiune arterială şi pentru echilibrul fluidelor în organism
Chiar dacă este una dintre cele mai consistente surse naturale de energie, 70% dintre grăsimile din avocado sunt acizi oleici mononesaturaţi – adică grăsimile bune pentru care este renumit uleiul de măsline. 
Avocado este un aliment recomandat pentru bebeluşi, atunci când încep să-şi diversifice alimentaţia. Îl poţi face piure, cu măr din compot, cu dovleac copt sau cu cartofi dulci.
Atat coaja cat si semintele care se gasesc in miezul fructului de avocado sunt otravitoare pentru animale 

luni, 29 octombrie 2012

Zuppette cu blat de bezea si nuca



pentru foi
1 pachet de foietaj, 800g
pentru blatul de bezea
6 albusuri
150gmiez de nuca taiata
150g zahar
1/2 plic praf de copt
40g faina
  Lasam aluatul de foietaj sa se deschete la temperatura camerei. Il desfacem, il taiem in doua si coacem doua foi.
  Punem miezul de nuca la prajit intr-o tava la cuptor, apoi il taiem bucatele sau il strivim cu sucitorul.

  Albusurile le batem spuma, adaugam treptat zaharul si batem in continuare pana se formeaza o bezea tare, lucioasa ce nu curge. Adaugam nucile, faina si praful de copt. Amestecam cu grija si turnam compozitia intr-o tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina sau hartie de copt. Coacem la 180 grade cam 25 minute. Il lasam sa se raceasca in cuptor.

pentru crema
6 galbenusuri
150g zahar 
50ml lapte
125g unt sau margarina
150ml frisca lichida
1 fiola esenta vanilie
  Mixeaza  frisca si o dam la rece.
  Galbenusurile, laptele si zaharul le punem la fiert pe baie de aburi. Amesteca incontinu pana se ingroasa crema. O lasam la racit apoi o mixam cu untul, adaugam frisca si vanilia.

Glazura de ciocolata:
100g ciocolata
50 ml frisca
  Ciocolata o taiem bucatele, o amestecam cu frisca si o punem pe foc mic pana se topeste.

   Asamblam prajitura astfel: o foaie de foietaj, jumatate din crema, blatul de bezea, restul de crema, celalat foaie de foietaj.
   Acoperim prajitura cu un prosop curat si punem o greutate pe ea.Dam la rece cateva ore apoi o glazuram cu ciocolata.








vineri, 26 octombrie 2012

''Ochi insangerati"

Nu sunt o amatoare de sarbatori gen Haloween sau mai stiu eu ce alte americanisme, dar nu am putut rezista provocari concursului de retete propus de
  Decorix
 Asadar m-am inscris cu o reteta simpla si rapida,
 daca doriti sa ma votati o puteti face
AICI
 bifind cele 5 stelute galbene de sub titlul postari, va multumesc!




Ingrediente:
4 oua
4 masline verzi umplute cu gogosar rosu
2 linguri de ketchup
jumatate de borcan salata de sfecla rosie
Mod de preparare:
Se pun la fiert ouale cu un praf de sare (pentru a nu crapa coaja) timp de 7 minute, apoi se lasa la racit. Se curata de coaja si se taie in doua pe lung. Pe o tava se presara salata de sfecla rosie, se pun jumatatile de oua, se decoreaza cu ketchup si feliutele de masline.

joi, 25 octombrie 2012

Prajitura Tosca




pentru o tava mare 38/28 cm
Ingrediente pentru blat:
8 albusuri    
250 g zahar      
100 g mac
100 g nuca de cocos   
3 linguri faina
1 praf de copt   
   
 Pentru crema:
8 galbenusuri
200g zahar
1 plic budinca de vanilie
400 ml lapte
150 g margarina Rama

 Sirop:
100g zahar
100g apa
Glazura:
 100g ciocolata
50ml lapte
 +21 de biscuiti Preparare:
Se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul. Se bate bine spuma pana se intareste si nu mai curge de pe tel.
Se adauga macul, nuca de cocos, praful de copt si faina.
In tava tapetata cu hirtie de copt se toarna compozitia si se coace  30 minute la foc mijlociu in cuptorul incalzit la 180 de grade.
Crema:
Se freaca galbenusuri cu: zaharul, plicul de budinca si putin de lapte. 
Restul de lapte se fierbe apoi se adauga peste compozitia cu galenusurile cu budinca. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa crema. Se lasa la racit apoi se mixeaza bine cu  margarina.
Pentru sirop:
Intr-o craticioara perfect uscata se pune zaharul la topit pe foc mic, cand s-a caramelizat se stinge cu apa.Se mai tine putin pe foc pana se dizolva tot caramelul.
Se foloseste rece. Dupa preferinta se poate adauga rom, cafea ness sau capuccinno.
Pentru glazura:
ciocolata rupta bucatele mici se amesteca cu laptele si s etopeste la foc sau la microunde.

Peste blatul racit se pune crema, apoi biscuiti inmuiati in sirop. Se da prajitura la rece cateva minute si se intinde peste ea glazura calduta.



Printfriendly