luni, 22 aprilie 2013

Ciocanele de pui la cuptor cu legume


10 ciocanele de pui
1,5 kg cartofi
1 ceapa
3 fire ceapa ferde
1 catel de usturoi
1 morcov
1/2 mar
ulei
sare, piper, rozmarin, boia dulce
condimente pentru gratarpentru carne de pui

Cartofi se curata, se spala si se taie in patru. Morcovii se curata si se feliaza, la fel si ceapa. Marul se taie cubulete mari.
Tava ce ma merge la cuptor se unge cu ulei, se aseaza legumele se presara cu sare, piper, boia si rozmarin. Se amesteca bine si se distribuie in tava.
Ciocanele de pui se condimenteaza cu sare, piper si condimentele pentru gratar si se aseaza in tava peste legume, se pune si usturoiul si se toarna o cescuta de apa.
Tava se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor la 200 grade C, timp de 30 de minute, apoi se indeparteaza folia si se mai lasa la cuptor pana se rumeneste carnea.

marți, 16 aprilie 2013

Prajitura cu nuca si krantz

 
o prajitura fina, delicioasa potrivita pentru zile festive
cantitatile sunt pentru o tava mare de 24/36 cm

Blat: 
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri nuci macinate
  • 1 plic praf de copt 
Caramel :
  • 200 g zahar
  • 50 g unt 
Crema :
  • 4galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 400 ml lapte
  • 3 lg faina
  • 250 g unt
 Bezea:
  • 4 albusuri
  • 220 g zahar 
  • 2 linguri suc de lamaie
Krantz:
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri nuci
Blat:
Separam albusurile de galbenusuri si le batem bine cu zaharul adaugat treptat. Adaugam galbenusurile si batem putin pana se incorporeaza bine in compozitie, apoi punem faina cernuta cu praful de copt si nuca macinata. Amestecam usor cu o paleta si turnam compozitia in tava mare de la cuptor.
Coacem la 180 de grade timp de aproximativ 25 de minute.
Rece se taie in doua pe orizontala.

 Caramel :
 Intr-o cratita mica punem zaharul la foc mic pentru caramelizat, cand devine auriu, dam cratita deoparte si ametecam bine pana se topeste tot zaharul apoi punem untul.
Cu miscari rapide stropim blaturile de prajitura cu acest sirop caramel.



Crema :
Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanila si faina adaugam 100ml lapte rece si amestecam bine pana se desfac toate cocoloasele. Restul de lapte s efierbe apoi se toarna peste compozitia de galbenusuri. Se fierbe crema la foc mic pana se ingroasa, adaugam vanilia si o lasam la racit.
Untul moale il adaugam in crema rece si mixam bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.

Krantz:
 Ungem o tava de inox cu ulei. Zaharul il caramelizam, punem nuca taiata si amestecam bine. Turnam caramelul pe tava si il lasam la racit. Apoi il sfaramam cua jutorul ciocanului pentru snitele.

Bezeaua:
Cele 4 albusuri ramase de la crema le batem bine cu zahar impreuna cu sucul de lamaie, apoi punem vasul pe baie de aburi si  fierbem bezeaua pana se intareste....in tot acest timp batem cu telul.
Asamblare:
Umplem blatul cu jumatate de crema, restul de crema o punem peste blat si apoi punem bezeaua de albusuri, decoram cu krantz.


duminică, 14 aprilie 2013

Napolitane cu crema de caramele si ciocolata


pentru 4 foi de napolitana
 incepem cu startul de ciocolata
250g ciocolata
150ml frisca lichida 
50g nuci macinate
50g biscuiti macinati
ciocolata taiata marunt si frisca se topesc la foc mic,
 se adauga nuca si biscuitii macinati.
cu aceasta crema calduta se unge o foaie de napolitana

crema de caramele
500g caramele de lapte
150ml frisca lichida sau lapte
125g unt sau margarina
100g nuca tocata
100g biscuiti macinati

caramelele, frisca si untul se topesc, 
se adauga nuca si biscuitii macinati, 
se unge o foaie cu jumatate din crema
se pune foaia unsa cu stratul de ciocolata, se aseaza a treia foaie,
 se unge cu restul de crema din caramele si se acopera cu cea de a patra foaie.
se acopera cu un prosop curat si se pune o greutate usoara peste foi.
se taie a doua zi., pofta buna!


 

 
 

Supa crema de ciuperci

 
600g ciuperci champignon
1 legatura ceapa verde
2 fire usturoi verde
3 linguri ulei
1 cescuta smantana
1/2 ceasca lapte
1 lingura faina
1 cescuta crutoane
sare, piper

Ceapa si usturoiul se taie marunt si calesc in ulei pana se inmoaie, se adauga ciupercile taiate bucatele mari.
Se completeaza cu 1,5 litrii de apa si se lasa sa fiarba inabusit la foc potrivit cam 20 de minute.
Se scoate zeama si ciupercile se paseaza cu blenderul, se toarna zeama inapoi in oala.
Smantana se amesteca cu faina si laptele si se toarna in supa.Se condimenteaza cu sare si piper.
Se da un clocot si supa este gata. Se serveste fierbinte cu crutoane de paine.
Pofta buna!





joi, 11 aprilie 2013

Crutoane picante sau Kubeti


 
4-5 felii de paine veche
ulei de masline
boia
 sare
piper
oregano
 usturoi praf
painea de preferinta mai uscata de 2 zile, se taie cubulete mici de 1cm, 
se aseaza cubuletele de paine in tava si se stropesc cu ulei de masline, 
se presara condimentele si se amesteca cu usor cu mainile.
se pune tava in cuptor pana se rumenesc crutoanele si devin aurii
aproximativ 15 minute
se intorc de 2-3 ori
atentie ! nu le lasati nesupravegeate pentru ca se ard foarte repede.
 sunt delicioase servite la orice supa crema
sau pur si simplu se rontaiesc ca atare.




Printfriendly