marți, 27 august 2013

Cozonac trandafir cu nuca


 

am pornit de la reteta  Floare impletita cu nuca  
si am facut acesti cozonacei cu nuca frumusei si aratosi....zic eu :))
eu am folosit masina de framantat, dar se poate framanta aluatul si cu mana

 reteta pentru un cozonac
 pentru aluat:
450g faina
250 ml lapte caldut
4 linguri de zahar
1 cub de drojdie (40g)
2 galbenusuri
1 praf de sare
coaja de lamaie rasa
+
100g unt topit
3-4 linguri zahar
250g nuca macinata
1 esenta de rom
scortisoara

pentru sirop:
150ml lapte
100g zahar
esente de vanilie, rom...etc

Se dizolva drojdia in laptele caldut.
Faina se cerne intr-un vas incapator si se pun restul ingredientelor, cu atentia ca sarea sa nu inre in contact direct cu drojdia.
Se framanta aluatul si se lasa la crescut, apoi se intinde pe masa presarata cu faina, se unge cu untul topit si rece, se presara zahar, nuca scortisoara si se ruleaza.
Cu un cutit bine ascutit se taie felii late de 1 cm si se aseaza in tava de copt bine unsa cu unt si presarata cu faina....eu prefer tava cu inel detasabil pentru a scoate cozanacelul mai usor fara al rupe.
Se lasa la crescut 20-30 de minute si se baga la cuptor la 200 grade C, dupa 10 minute se reduce focul la 180 grade.
Cand cozonacul este aproape copt si incepe sa se rumeneasca se stropeste din belsug cu siropul format din lapte, zahar si arome, apoi se introduce inapoi in cuptor pana ce este gata copt.













joi, 6 iunie 2013

Prajitura cu nuca de cocos III




Reteta pentru o tava 30/21 cm de am folosit:

BLAT:
6 oua,
160g zahar,
200g faina
2 linguri ulei
100g iaurt
3 linguri cacao
1 plic praf de copt

CREMA:
800ml lapte
150g zahar
100g gris fin
120g nuca de cocos
1 fiola esenta de vanilie


GLAZURA:

100g ciocolata
2-3 linguri frisca lichida

Am mixat albusurile spuma, am adaugat zaharul si am mixat pana s-a topit, apoi am incorporat pe rand: galbenusurile, uleiul si iaurtul si la urma faina si praful de copt.
Am impartit compozitia in doua, o parte am amestecat-o cu cacao si am turnat-o in tava. Am copt blatul pe trei sferturi....cam 15 minute, la 180grade C.

Intre timp laptele l-am pus la fiert cu zaharul, am turnat grisul in ploaie si am lasat sa dea un clocot. Am pus cocosul si esenta de vanilie.

Am scos blatul din cuptor, am intins usor crema, am turnat restul de compozitie de blat si am bagat prajtura la cuptor pentru inca 20 de minute la 180 grade cu ventilatia pornita.

Calda am glazurat prajitura cu ciocolata topita impreuna cu frisca. 











vineri, 17 mai 2013

Conopida gratinata


  • 1 conopida potrivit de mare
  • 3-4 oua
  • 200 ml smantana
  • 200 g cascaval
  • 4catei usturoi 
  • unt pentru uns vasul
  • 3 lingruri pesmet
  • sare, piper

Conopida o curatam, o desfacem in buchetele, o spalam bine si o punem la fiert in apa cu sare. Batem ouale, le amestecam cu cascavalul ras, smantana, usturoiul tocat, dam gust cu sara si piper.
Ungem o forma termorezistenta cu unt si o presaram bine cu pesmet.
Asezam conopida in vasul uns si turnam peste ea sosul.
Deasupra radem putin cascaval si introducem la cuptor la 160 de grade C pentru 30-40 de minute pana se rumeneste frumos.
Pofta buna !
 

marți, 7 mai 2013

Cozonac din rulade cu ciocolata



....sa ma laud? mda....impresionant, aspectos si gustos
un mod inedit de a face cozonac 
foarte usor de realizat, veti vedea imediat
dar cu rezultat de exceptie!
reteta este pentru o tava mare, mare de 38/38  cm

- 700 g  faina
- Zahăr - 100 g
- 1 cub de drojdie (42g)
  -350 ml  lapte caldut
  -1 ou
  - 50 g  unt moale
- 1praf de sare
-1 esenata de rom

-5-6 linguri mari de Nutella
- 100g ciocolata
- 1/2 borcan de gem caise, sau ce va place

 Pregăti aluatul astfel: în 100 ml de lapte cald se pun 2 linguri de zahar si drojdia sfaramata, se lasa 10-15 min. pana creste simtitor.
Faina se cerne se pune intr-un linghean incapator, intr-un colt se pune sarea, in mijloc se face o groapa unde se toarna laptele cu drojdia si se amesteca putin, apoi se adauga pe rand oul, untul moale, restul de zahar si romul. La inceput se framanta aluatul cu mana, cand incepe sa se desprinda de pe pereti vasului se rastoarna pe masa presarata cu faina si se framanta bine, bine, pana devine neted, fin, fara cocoloase
 ....se mai poate adauga lapte sau faina dupa cum cere aluatul.
.....bineinteles toate acestea se pot face si la masina de paine.
Ligheanul se unge cu ulei se pune aluatul in el si se lasa la crescut 1 timp de 1-1,5 ore.

 
Intre timp ciocolata se topeste si se amesteca cu nutella
Cand aluatul a crescut se intinde de 5-7 mm grosime, se unge pe 3/4 cu ciocolata si se pliaza in trei, de doua ori.
Se intinde din nou de data asta cat dimensiunea tavii de copt si se taie fasii late de 2cm. 


Fiecare fasie de aluat se ruleaza, trebuie mare grija pentru a nu strica straturile de ciocolata, si se aseaza una langa alta in tava prevazuta cu hartie de copt. 
Se lasa 15 minute la odihnit apoi se introduce tava la cuptor la 180 grade timp de 25 minute pana se rumeneste frumos.

Imediat ce se scoate tava din cuptor se trasfera blatul pe un prosop curat si se unge cu gem.
Se ruleazai strans cu ajutorul prosopului, nu va speriati daca se mai intampla sa se desfaca din fasii... s-ar putea sa aveti nevoie de putin ajutor, adica de 4 maini.
Se lasa cozonacul 4-5 ore s-au pana a doua zi cand se  poate servi pudrat cu zahar langa o ceasca de ceai sau lapte.







luni, 6 mai 2013

Amandine glazurate cu fondant





 Nu e prima data cand fac amandine, 
o alta reteta si imaginii pe etape AICI
pana acum am folosit glazura de ciocolata
si din comoditate dar poate si de frica fondantului
dar cand am vazut cat de frumoase sunt amandinele facute de Cristina,
mi-am spus ca e musai sa le fac si eu glazura
 desi pare greu de realizat este chiar simplu,
 trebuie doar o buna organizare si sa aveti totul pregatit din timp.
este de efect si dulceeeeee.....exact gustul din copilarie.
recomand sa incepeti cu fondantul, 
apoi faceti cu blatul, crema si siropul de zahar ars.
 reteta pentru o tava mare de 28/38 cm:

Glazura de fondant:
-900 g zahar
-450 ml apa
-2 linguri miere de albine sau energizant
-100g cacao

 Pentru inceput punem un vas la congelator.
Intr-o oala incapatoare se pune apa si se toarna zaharul in mijloc, se da pe foc avand grija ca atunci cand v-a incepe sa fiarba zaharul sa nu atinga pe peretii vasului.
Cand siropul s-a ingrosat suficient si bolboroseste la suprafata este semn ca siropul este gata.
Acum este obligatoriu sa-i facem o proba, se poate poceda asa:
1. pe o farfurioara se pune o picatura de sirop, daca ramane rotunda, nu se prelinge iar in cateva secunde se intareste inseamna ca siropul este gata.
2. se pune apa rece intr-un pahar si se lasa sa picure un strop de sirop, daca se dizolva si se duce la fund in nici un caz siropul nu este gata si mai trebuie sa fiarba.
In schimb daca stropul de sirop se transforma intr-o biluta atunci este gata.
Cacaoa se dizolvata intr-un pahar cu 2-3 linguri de apa rece si se adauga la sirop, se pune si mierea de albine.
Turnam repede siropul in vasul tinut la rece si incepem sa mixam. Compozitia se va raci rapid si se va intarii foarte tare atunci oprim mixarea si lasam fondantul deoparte.
Inainte de al folosi il punem pe baie de aburi si mixam bine pana se topeste si devine lichid si se poate folosi la glazurat prajitura. Daca totusi este prea gros si dens se pun 2-3 linguri cu apa.

Blat: 8 oua, 12 linguri zahar, 8 linguri faina, 1praf de copt, 3 linguri cacaoa
Se separa albusurile de galbenusuri si se mixeaza bine cu zaharul. Se pun galbenusurile, apoi faina, cacaua si praful de copt. Se amesteca usor cu o paleta si se toarna compozitia in tava.
 Se coace la 180 grade C aproximativ 25-30 de minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Rece se taie in doua pe orizontala, se insiropeaza si se umple cu crema.

Crema: 6 oua, 6 linguri de zahar, 10g gelatina, 1 pachet de unt, 100g ciocolata
Gelatina se pune la inmuiat in putina apa.
Oule se bat pe baie de aburi impreuna cu zaharul pana se ingrosa crema ca o smantana, se pune ciocolata taiata marunt si se amesteca bine pana se topeste. Se da crema deoparte si se topeste gelatina la foc mic fara sa se fiarba, se adauga putin cate putin in crema, amestend bine.
Crema astfel obtinuta se lasa la racit apoi se mixeaza cu untul.

 Sirop de zahar ars: 200g zahar, 300ml apa, 2 esente rom
 Zaharul se pune intr-o craticioara la foc mic, se amesteca incontinu pana devine maroniu, apoi se toarna cu atentie mare pentru ca "bufneste"  apa. Se mai tine pe foc pana se dizolva tot caramelul. Se foloseste rece aromat cu esenta de rom

Asamblare:
Dupa ce blatul de prajitura a fost taiat, insiropat si umplut cu crema se taie marginile inestetice si se portioneaza in patrate cu latura de aproximativ de 5-6 cm.
Se toarna fondantul lichid si cald pe fiecare bucatica in parte. Se la racit si se decoreaza dupa plac.







Printfriendly