luni, 30 septembrie 2013

Ciocolata de casa cu merisoare si orez expandat

Particip cu aceasta reteta la Provocarea Dulce Romanie gazduita luna aceasta de Liana
si cum prima tema ce ne-a dat-o a fost ciocolata de casa
 nu puteam sa nu raspund la o provocare asa de dulce!!!!

Nu este o reteta complicata doar trebuie sa fim bine bine organizati, 
sa avem totul pregatit si la indemana si sa lucram rapid.
Incepem cu pregatitul tavii pe care o tapetam cu folie alimentara.

250g zahar
150ml apa
250g lapte praf
125 g unt sau margarina
100g orez expandat
100g merisoare uscate

Zaharul si apa le punem la fiert pana obtinem un sirop gros.
Se face proba unei picaturi de sirop intr-un pahar cu apa rece, daca isi mentine forma inseamna ca 
siropul este gata, daca se dizolva mai este necesar sa fierbem siropul 2-3 minute.
Adaugam untul sau margarina si amestecam usor pentru a se topi complet. 
Oprim focul si turnam laptele praf  tot odata! Amestecam energic pentru a nu se forma cocoloase.
Punem jumatate din orez expandat si merisoare, amestecam usor si turnam compozitia in tava.
Presaram restul de orez si merisoare si apasam usor sa intre in crema.
Lasam sa se raceasca complet si sa se intareasca ciocolata apoi o putem taia patratele.
Pofta buna!!

 

joi, 19 septembrie 2013

Placinta cu foi, branza si marar

1 pachet foi de placinta
800g branza sarata
5 oua
400ml smantana
1 legatura de marar 
+
120g unt topit sau ulei

Branza rasa se ameteca cu smantana, ouale batute si mararul.
Foile de placinta se decongeleaza, se numara si se impart in trei. 
Eu am avut foide Bella, acestea pachete au cate15 foi de placinta, 
deci am folosit cate 5 odata bineinteles unse bine cu unt .
In tava mare de la aragaz asezam 5 foi, unse cu unt, punem jumatate de umplutura,
 asezam cu grija celelalte 5 foi, turnam restul de umplutura si asezam restul foilor.
Ungem bine cu unt placinta si crestam usor pentru a fi mai usor de taiat.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 30 de minute.
POFTA BUNA!












sâmbătă, 14 septembrie 2013

Prajitura frageda cu mere si budinca


200g untura de porc
500g faina
1 praf de sare
200g zahar
1 ou
2 linguri de smantana
1 praf de copt

4 linguri de gris
6 mere acrisoare

1200ml lapte
3 budinci de vanilie
8 linguri zahar 



 Framantam intre palme faina cu untura rece (se poate inlocui cu unt sau margarina) adaugam restul ingredientelor si framantam cat de putin posibil, vom obtine un aluat moale, care nu lipeste. Se mai poate adauga lapte sau faina dupa nevoie, dar atentie!! trebuie sa tinem cont ca dupa ce va sta la rece aluatul se va mai intarii.
Asadar lasam aluatul o ora la frigider apoi il impartim in doua, o parte o vom intinde in tava, cealalta parte o vom folosi la grilaj.
Aluatul este foarte fraged si se poate rupe la intins, nu e nici o problema daca ne ajutam de degetele 
Eu il intind direct pe foaia de copt apoi asez foaia in tava.
 Merele se curata si se taie felii apoi se aseaza in tava ......eu am avut mere culese din pomul vecinului, asa ca fiind mici am folosit 8 bucati.
Presaram gris peste aluat si asezam feliile de mar.


Budinca se prepara cum scrie pe plic, fierbinte se intinde in tava peste mere.
Acum ne ocupam de grilaj...mi-a dat ceva de furca, eu nu am rabdare sa migalesc asa mult, dar pana la urma a meritat, aspectul prajiturii e foarte placut datorita grilajului.
Coacem prajitura la 180 de grade timp de 35-40 minute.
O taiem rece si o servim pudratata cu zahar.

marți, 27 august 2013

Cozonac trandafir cu nuca


 

am pornit de la reteta  Floare impletita cu nuca  
si am facut acesti cozonacei cu nuca frumusei si aratosi....zic eu :))
eu am folosit masina de framantat, dar se poate framanta aluatul si cu mana

 reteta pentru un cozonac
 pentru aluat:
450g faina
250 ml lapte caldut
4 linguri de zahar
1 cub de drojdie (40g)
2 galbenusuri
1 praf de sare
coaja de lamaie rasa
+
100g unt topit
3-4 linguri zahar
250g nuca macinata
1 esenta de rom
scortisoara

pentru sirop:
150ml lapte
100g zahar
esente de vanilie, rom...etc

Se dizolva drojdia in laptele caldut.
Faina se cerne intr-un vas incapator si se pun restul ingredientelor, cu atentia ca sarea sa nu inre in contact direct cu drojdia.
Se framanta aluatul si se lasa la crescut, apoi se intinde pe masa presarata cu faina, se unge cu untul topit si rece, se presara zahar, nuca scortisoara si se ruleaza.
Cu un cutit bine ascutit se taie felii late de 1 cm si se aseaza in tava de copt bine unsa cu unt si presarata cu faina....eu prefer tava cu inel detasabil pentru a scoate cozanacelul mai usor fara al rupe.
Se lasa la crescut 20-30 de minute si se baga la cuptor la 200 grade C, dupa 10 minute se reduce focul la 180 grade.
Cand cozonacul este aproape copt si incepe sa se rumeneasca se stropeste din belsug cu siropul format din lapte, zahar si arome, apoi se introduce inapoi in cuptor pana ce este gata copt.













joi, 6 iunie 2013

Prajitura cu nuca de cocos III




Reteta pentru o tava 30/21 cm de am folosit:

BLAT:
6 oua,
160g zahar,
200g faina
2 linguri ulei
100g iaurt
3 linguri cacao
1 plic praf de copt

CREMA:
800ml lapte
150g zahar
100g gris fin
120g nuca de cocos
1 fiola esenta de vanilie


GLAZURA:

100g ciocolata
2-3 linguri frisca lichida

Am mixat albusurile spuma, am adaugat zaharul si am mixat pana s-a topit, apoi am incorporat pe rand: galbenusurile, uleiul si iaurtul si la urma faina si praful de copt.
Am impartit compozitia in doua, o parte am amestecat-o cu cacao si am turnat-o in tava. Am copt blatul pe trei sferturi....cam 15 minute, la 180grade C.

Intre timp laptele l-am pus la fiert cu zaharul, am turnat grisul in ploaie si am lasat sa dea un clocot. Am pus cocosul si esenta de vanilie.

Am scos blatul din cuptor, am intins usor crema, am turnat restul de compozitie de blat si am bagat prajtura la cuptor pentru inca 20 de minute la 180 grade cu ventilatia pornita.

Calda am glazurat prajitura cu ciocolata topita impreuna cu frisca. 











Printfriendly