miercuri, 18 decembrie 2013

Recapitulare, prajituri cu mere

 Mie imi plac la nebunie prajiturile cu mere!! voua nu?
m-am gandit sa va fac cateva recomandari pentru o zi friguroasa de iarna:











Strudel cu gem de gutui si mere

marți, 10 decembrie 2013

O scurta recapitulare....

Hai sa facem o recapitulare, ce v-a placut , ce nu v-a placut....ceva nou, ceva vechi :))
 un scurt colaj cu retete pe care le puteti pregati de sarbatorile ce tocmai se apropie
aaaaaaa....retete de dulciuri, of course :))


 





 

  

 





 

luni, 9 decembrie 2013

Tort cu crema de portocale

Blatul alb:
 3 oua
100g zahar
25ml ulei
25ml lapte
120g faina
5g praf de copt

Blatul cu cacao:
3oua
100g zahar
25ml ulei
25ml lapte
100g faina
5g praf de copt
3 linguri cacao

Crema de portocale:
 3oua
150g zahar
2 portocale mari (800g)
10g gelatina
200g margarina rama

Glazura:
100g ciocolata amaruie
3 linguri apa


Pentru blaturi separam albusurile de galbenusuri si le mixam, adaugam treptat zaharul. 
Mixam bine pana obtinem o spuma densa ce nu curge, adaugam galbenusurile si mai mixam 2 minute, apoi incorporam uleiul si laptele. Punem si faina cernuta cu praful de copt. Amestecam usor cu o paleta. 
In blatul de cacao punem cacaoa cernuta.
Turnam compozitia in tavi (38/28cm) si coacem blaturile la 180 grade timp de aproximativ 15 minute.
Rece le taiem in doua pe lunginme.





 Pentru crema: ouale si zaharul le fierbem pe baie de aburi batand mereu cu telul. Crema este gata cand devine groasa ca o maioneza si se desprinde de pe fundul oalei in timpul baterii.Oprim focul si ne ocupam de portocale.
Curatam portocalele de coaja si pielitele albe si le mixam cu un blender. Obtinem 400ml de ''suc''.
Punem pliculetul de gelatina si lasam 10 minute sa se hidrateze.Incalzim sucul 30-40 de secunde la microunde, cat sa fie usor caldut si se apropie de temperatura cremei de oua.
Turnam sucul in crema  si amestecam bine. Lasam sa se raceasca complet, adaugam margarina moale si mixam bine, bine.
Umplem cu crema blaturile de tort si glazuram cu ciocolata topita impreuna cu apa.







luni, 2 decembrie 2013

Baigli cu mac, cozonacel cu mac


aluat: 
1kg faina
100g untura de porc (unt)
200g zahar
20g drodie uscata
500ml lapte caldut
1 praf de sare
1 esenta de rom
coaja de lamaie

umplutura de mac:
 500g mac
4 albusuri
150g zahar
suc de la 1/2 lamaie

Incepem cu aluatul: drojdia o dizolvam in 200ml caldut, punem o lingura de zahar si presaram un pumn de faina si lasam maiaua la crescut 10 minute.
Faina o cernem, o amestecam cu untura si presaram sarea intr-o parte a ligheanului. Facem o groapa in mijlocul fainii si turnam drojdia crescuta, punem zaharul, esenta de rom, coaja de lamaie, restul de lapte.
Framantam bine aluatul si il lasam la crescut o ora si jumatate.
Intre timp pregatim umplutura: albusurile le batem spuma cu zaharul si sucul de lamaie. Macul il macinam si il inglobam in spuma de albusuri.


Rasturnam aluatul crescut pe masa infainata si il impartim in trei.
Intindem fiecare bucata de aluat, ungem cu 1/3din compozitia de mac, rulam strans si presaram rulada cu seminte de mac.
Asezam cozonaceii in tava si coacem 20 de minute la 180 de grade celsius pana ce se rumenesc frumos.




Printfriendly