duminică, 24 mai 2015

Prajitura bogata cu nuca



Poate titlul aceste retete suna pompos, dar credeti-ma ca iubitorii de nuca 
vor fi incantati de aceasta prajitura.
.....umplutura bogata in nuca le vor activa papilele gustative, facandu-i sa se indragosteasca de ea.

pentru foi avem nevoie de:
300g faina
200g unt
50g zahar
3 linguri de lapte
1/2 cub de drojdie proaspata (20g)
+ 1 borcan de gem acrisor

faina se amesteca cu untul si zaharul,
se adauga drojdia se dizolva in laptele caldut 
se framanta un aluat nu prea moale si se lasa la crescut 30 de minute.
aluatul se imparte in doua, se vor pregati doua foi.

pentru umplutura cu nuca :
6 oua
200g zahar
                                                                 250g nuca macinata
coaja de lamaie
esenta de rom, vanilie

se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zahar, nuca, si esentele
albusurile se bat spuma tare, se adauga compozitia cu nuca si se amesteca usor.
... umplutura este destul de fluida.

asamblare:
 in tava unsa cu unt si presarata cu faina  sau tapetata cu hartie de copt se intinde o foaie de aluat, 
se inteapa cu furculita si se unge cu gem,
se toarna umplutura de nuca,
 apoi se acopera cu cea de a doua foaie....
sfat: lasati foaia de deasupra mai lunga decat tava pt ca se va strange la copt
se coace prajitura timp de 30 de minute la 180 grade C.

POFTA BUNA!


duminică, 5 aprilie 2015

Tort Tiramisu -3






pentru crema cu mascarpone:
8 oua,
200g zahar,  
2 plicuri zahar vanilat, 
1 plic gelatina, 
400ml frisca , 
2 linguri zahar pudra, 
2-3 linguri de lichior amaretto 
500g mascarpone 
 +
-60buc.  piscoturi
400-500ml cafea usor indulcita, 
1 esenta de rom 

    Frisca se mixeaza bine.

    Se bat ouale cu zaharul si se pun la fiert pe baie de aburi, se bate crema mereu pana se ingroasa.

    Gelatina se hidrateaza cu 50ml apa timp de 10 minute apoi se topeste la foc mic. Se incorporeaza in crema de oua calduta, se adauga zaharul vanilat si lichiorul de amaretto, se da deoparte si se lasa la racit.

    Mascarponele se mixeaza putin, se amesteca cu frisca batuta spuma si apoi cu crema de oua.

    Piscoturile pe masura ce se folosesc se inmoaie usor in cafeaua indulcita si amesteata cu esenta de rom.

Intr-o tava potrivita se aseaza un rand de piscoturi, un strat de crema, un rand de piscoturi , crema....ultimul strat trebuie sa fie de crema se da la rece pana se intarasete crema si presara tortul cu cacao. 
Pofta buna!

duminică, 5 octombrie 2014

Prajitura cu branza si crema de lapte condensat

 
 
O prajitura cu branza foarte usor de facut 
blatul nu necesita framantare,
 crema este delicioasa desi contine doar doua ingrediente.....
.....ce poate fi mai bun pentru o zi de duminica si nu numai?

pentru blatul fraged:
1,5 cani de faina
100 g unt la temperatura camerei
1,5 cana de zahăr
1 plic praf de copt (10 g)  
  Toate ingredientele se pun intr-un vas si se framanta intre palme pana 
se obtine o compozitie nisipoasa ca si firimiturile de paine.

pentru umplutura de branza:
650g
brânză de vaci scursa bine
3 ouă   
1 cană zahar
1 plic de zahăr vanilat  
coaja rasa de lamaie 
   Se amesteca branza cu zaharul, ouale, vanilia si coaja de lamaie.

pentru crema:
4 linguri smantana
jumătate cutie de lapte condensat
  Se amesteca laptele condensat cu smanatana.


pentru ornat:
50g ciocolata amaruie
2 linguri de lapte
 Se rade ciocolata, se amesteca cu laptele si se topeste pe baie de aburi.

 Procedura:  Se pregateste o tava rotunda cu diametru de 26cm in care se pune hartie de copt.
 Se ia o treime din compozitia pentru blat si se intinde in tava, se pune jumatate din compozitia de branza...
(se intinde usor pentru a nu strica straturile)
se pune inca o treime din compozitia de blat si iar compozitia cu branza 
iar la final restul de compoztie pentru blat.
Astfel vom obtine trei straturi de blat fraged si doua de branza.

 
 
 Introducem tava la cuptor la 180 grade C pentru 45-50 de minute pana ce prajitura este coapta, 
pentru asta facem testul cu scobitoarea.

 

 Imediat ce o scoatem din cuptor turnam crema de lapte condensat si lasam sa se rocoreasca, 
apoi ornam cu ciocolata topita.
 O lasam la racit, indepartam inelul, apoi putem taia prajitura. Pofta buna!


marți, 9 septembrie 2014

Tort Minecraft 2




DESI CU INTARZIERE O SA POSTEZ TORTUL FACUT PENTRU ZIUA FLACAILOR MEI
TORT CARE NU PUTEA FI DECAT CU...MINECRAFT, JOCUL LOR PREFERAT
LA MULTI ANI, ROBERT SI RAUL !!!

luni, 8 septembrie 2014

Tort Minge 3


Inca un tort minge nu am sa scriu reteta detaliata,
a avut: blat de cacao, sirop de zahar ars, crema de ciocolata, ornat in frisca
a avut 3,6 kg.
Si pentru ca multe persoane m-au intrebat cum am facut mingea am sa scriu cateva randuri insotite de imaginii
Am pregatit un castron cu fundul rotund in care am hotarat ca voi face mingea
l-am tapetat cu o foaie de naylon
si am inceput sa-l umplu alternand felii de blat insiropate si crema


Am acoperit castronul cu o farfurie si l-am dat la rece cateva ore bune
apoi l-am rasturnat pe tort, am indepartat folia si am trecut la ornat......simplu ,nu?


vineri, 6 iunie 2014

Cozonac din bilute cu mac


Pentru amatorii de cocaturi cu mac propun o reteta foarte buna de cozonac,
am vazut-o pe diferite situri rusesti sub denumirea de ''smochine''......
.....probabil legatura fiind cea dintre samburii de smochine si bobitele de mac ce le simti intre dintii in timp ce mananci.
Este un cozonac moale, pufos si foarte aspectos ce merita incercat, ce ziceti?

aluat:
250ml lapte
1 ou
50g untura
100g de zahar
600g faina
25g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
 +
100g mac
 100g unt sau margarina
2 linguri de zahar
1 zahar vanilat
 pentru stropit:
50 ml lapte 
1 lingura zahar

Pregatim aluatul ca de obicei eu il framant in masina de paine, dar se poate face si cu mana.
 Dizolvam drojdia impreuna cu doua linguri de zahar in laptele cald, presaram putina faina si lasam sa creasca pana se umfla si incepe sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute. 
 Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte.
Pornim masina pe programul de framantat.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios. 
Il lasam la crescut o ora si jumatate, la loc cald acoperit cu un prosop.


Pentru inceput o tava de cozonac o ungem cu putin ulei si o presaram cu faina.
Eu am folosit tava de cozonac de 2 litri de la Yena.
Rasturnam aluatul crescut pe masa si cu mana unsa cu ulei formam bilute mici de marimea unei nuci.
Intr-un castron topim cele 50g de unt in cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi.
In alt castron amestecam macul, zaharul tos si zaharul vanilat.
Tavalim fiecare biluta prin untul topit, apoi prin mac si le asezam una langa alta in tava de cozonac.

Acoperim cozonacul si lasam la crescut 20-30 de minute, apoi coacem la 180 de grade C.
Cand s-a copt si este frumos rumenit scoatem cozonacul din cuptor, 
il stropim cu laptele amestecat cu zahar si il lasam la racit sub prosop.
Pofta buna!!





 
  
 
Pentru aceasta reteta am folosit
daca va doriti un astfel de vas sau altul asemanator
nu ezitati si vizitati situl http://yena.ro/



joi, 5 iunie 2014

Cozonac ''Trandafir cu cirese si ciocolata''



Pentru ca e sezonul cireselor va propun un cozonacel cu cirese si ciocolata,
 asadar avem nevoie de:
150ml lapte
1 ou
2 linguri untura
3 linguri de zahar
350g faina
15g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
+
1 ceasca cu  cirese
50g ciocolata
2 linguri zahar
+
1 ou pt uns
3 linguri lapte
1 zahar vanilat

In laptele cald dizolvam drojdia si zaharul, presaram putina faina si lasam sa creasca pana se umfla si incepe sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, apoi adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte, pornim masina pe programul de framantat........bineinteles ca se poate framanta aluatul si cu mana.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.



Dupa framantare scoatem aluatul din masina si il punem la crescut intr-un lighenus uns cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la loc caldut la crescut timp de o ora, o ra si jumatate.
 Cand aluatul a crescut frumos il rasturnam pe masa,il intindem, il presaram cu bucatele de ciocolata si ciresele fara samburi. Rulam strans si impartim sulul obtinut in sase bucati.






Vasul de Yena il ungem cu putin ulei si il presaram cu faina. Asezam in el rulourile in picioare, unul in mijloc iar celelalte pe margine, formand astfel un trandafir. Ungem cozonacul cu ou batut si il lasam putin la crescut. 


Dupa aproximativ jumatate de ora punem vasul in cuptorul incalzit 180 de grade C, timp de 35-40 de minute. Cand cozonacul este copt il scoatem din cuptor si il stropim cu laptele amestecat cu zahar. Acoperim cu un prosop si lasa la racit......astfel vom avea o coaja moale si gustoasa.
Pofta buna!









Pentru aceasta reteta minunata am folosit  
daca va doriti un astfel de vas sau altul asemanator
nu ezitati si vizitati situl http://yena.ro/

Printfriendly