duminică, 17 februarie 2019

Tort de iaurt si lime







Blat: 
200g biscuiti sfaramati
125g unt

Crema
900ml iaurt gras
250ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
2 lime mai mici
1/2 lamaie
150 ml zeama de lamaie si lime
30g gelatina maruntita

Jeleu de lamaie
300ml zeama de lamaie, lime si apa
3 linguri de zahar
10g gelatina maruntita


Incepem cu blatul sau mai bine zis baza tortului:
 Luam o tava cu inel detasabil si indepartam partea de jos a tavii, vom folosi doar inelul.
si il asezam pe platoul pe care vom servii tortul. 
Topim untul si il turnam peste biscuitii sfaramati, amestecam bine. Turnam biscuitii pe platou, nivelam si presam bine cu dosul unei lingure sau chiar cu mana. Dam tava la frigider.

Pentru crema:
Frisca o batem bine, adaugam iaurtul, zaharul pudra si zeama de lamaie si lime.
Gelatina o punem la hidratat in 100ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim pe foc mic. Cand ajunge in punctul de fierbere o dam deoparte si o lasam sa se raceasca. 
Cat inca este calduta adaugam 2 linguri de crema si amestecam bine, apoi o turnam in restul de crema cu iaurt. Radem putina coaja de lime in crema si turnam compozitia in tava peste stratul de biscuitii.
Dam tortul la rece pentru cel putin o ora.

Jeleul de lime:
Gelatina o punem la hidratat in 50ml apa rece. Adaugam zagarul si sucul de lime. O topim la foc mic si o lasam la racit.  Calduta o turnam cu atentie peste tort, putin cate putin. 
Pentru culoarea frumoasa putem folosi gelatina verde sau putin colorant alimentar in cazul meu.

Lasam tortul la rece de pe o zi pe alta, apoi cu atentie desfacem inelul tavii si ornam dupa gust si imaginatie.
Pofta buna!









sâmbătă, 9 februarie 2019

Tort "Tosca''





 

Pornind cu gandul la clasica prajitura Tosca cunoscuta sub numele de Furnicuta sau Picnic, am ajuns sa fac un tort pe masura de apetisant,
fin si delicios, foarte apreciat de cei mici si cei mari.

Combinatia reusita intre blaturile cu cocos si mac, crema de vanile, 
straturile de biscuiti inmuiati in sirop de cafea,
 plus glazura de ciocolata este perfecta atat pentru ocazii speciale
 cat si pentru un rasfat dulce de weekend.
Ingrediente pentru doua blaturi:
6 albusuri    
160 g zahar      
80 g mac
80 g nuca de cocos   
2 linguri faina
1/2 praf de copt   

Se bat albusurile spuma, se adauga treptat zaharul. Se bate bine spuma pana se intareste si nu mai curge de pe tel.
Se adauga macul, nuca de cocos, praful de copt si faina, se amesteca usor cu lingura. 
Se imparte compozitia in doua si se coace in tava rotunda in care am pus hartie de copt.
Blatul este gata in aproximativ 20 de minute blatul, trebuie sa fie usor rumenit.




 Pentru crema: 
6 galbenusuri
100g zahar
1 plic budinca de vanilie
400 ml lapte
150 g unt 80%

Se freaca galbenusuri cu: zaharul, plicul de budinca si putin de lapte rece.
Restul de lapte se fierbe si se adauga peste compozitia cu galenusurile si budinca. 
Se fierbe la foc mic pana se ingroasa crema. 
Se lasa la racit apoi se mixeaza bine cu untul moale, tinut la temperatura camerei.
Se imparte crema in trei.



 Sirop de cafea:
100g zahar
100g apa
100ml cafea espresso tare

Intr-o craticioara perfect uscata se pune zaharul la topit pe foc mic, cand s-a caramelizat se stinge cu apa.
Se mai tine putin pe foc pana se dizolva tot caramelul, se aduga cafeaua.
Se foloseste rece.
Glazura:
100g ciocolata amaruie
50g ciocolata cu lapte
150ml frisca lichida
+
200g biscuiti

Frisca se pune la incalzit, se ia d epe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele.
Se amesteca bine pana obtinem o glazura fina si neteda. Se toarna calduta peste starturile de biscuiti, la nevoie se mai incalzeste putin.

Asamblare tort:
Pentru asamblare se foloseste o tava cu inel detasabil mai mica decat tava in care am copt blaturile cu 2cm.
Se aseaza primul blat in tava, se toarna o treime din crema, se aseaza un strat de biscuiti inmuiati in siropul de cafea, se acopera cu un strat de glazura de ciocolata, se intinde alt strat de crema, apoi se aseaza al doilea blat, urmeaza restul de crema, un rand de biscuiti inmuiati in sirop si un start generos de glazura de ciocolata.







luni, 28 ianuarie 2019

Tort cu crema de mascarpone si jeleu de zmeura





Blat de cacao
4 oua
8 linguri de zahar
4 linguri de lapte
4 linguri de ulei
4 linguri de faina
2 linguri de cacao
5 grame praf de copt

Separăm albușurile de gălbenușuri și le mixam, adăugam zaharul treptat, mixam bine până obținem o spumă densă și tare.
Adăugam gălbenușurile, apoi laptele si uleiul,  amestecam bine, la final punem făină cernuta și amestecata cu praful de copt.
Amestecam ușor cu lingura si turnam compozitia in tava rotunda unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Coacem la 180 de grade aproximativ 20 de minute.
Lasam blatul la racit, apoi il taiem in doua si il insiropam.

Sirop
200ml apa
200ml zahar
esenta de vanilie

Fierbem apa cu zaharul pana se ingroasa ca un sirop, adaugam esenta de vanilie.
Il folosim rece pentru insiropat blatul de tort.


Crema de mascarpone
250g mascarpone
250g smanatana grasa
250 ml frisca lichida
100g zahar pudra
20g gelatina maruntita

Se bate frisca, se adauga branza mascarpone, smantana si zaharul se mixeaza bine. 
Gelatina o punem la hidratat cu 100ml apa rece, o lasam 10 minute apoi o punem pe baie de aburi sau la foc mic pana se topeste si ajunge aproape sa fiarba. 
O dam deoparte si o lasam sa se raceasca.
Turnam gelatina racita in fir subtire in crema de branza mixand incontinu. 
Jumatate din crema o intindem peste blatul de cacao insiropat, cealalta o dam deoparte.


Jeleu de zmeura
400g zmeura
10g gelatina
100g zahar
Gelatina o punem la inmuiat in 50ml apa rece timp de 10 minute.
Intre timp punem zmeura si zaharul pe foc mic cateva minute pana ce acesta se topeste. Trecem zmeura prin sita pentru a scapa de seminte...nu e obligatoriu!
O lasam la rocorit, apoi adaugam gelatina hidratata si mai punem pe foc foarte putin pana ce compozitia ajunge in punctul de fierbe.
Calduta o turnam in tava peste stratul de crema.
Dam tortul la rece, apoi punem si restul de crema si cel de al doilea blat insiropat.

Glazura de ciocolata
50g ciocolata de lapte
50g ciocolata amaruie
100ml frisca

Frisca o punem la incalzit, adaugam ciocolata rupta bucatele si
 amestecam bine pana se topeste ciocolata complet
Calduta o toarnam peste tort.



luni, 14 ianuarie 2019

Ciocolată de casă, baton


Pentru baton sau ciocolata de casa se pot face diferite combinatii: cu cacao sau simpla, cu alune, nuci, stafide, fistic, merisoare sau ce va mai pofteste inima.

Ciocolata de casa cu merisoare si orez expandant

Astăzi va prezint si varianta mea cu cacao:

500g zahar
 300ml apa
250g unt sau margarina
 500g lapte praf
50g cacao

 In primul rand se pregateste o tava mare de 28/38cm pe care o tapetam cu  foaie alimentara sau pur si simplu cu o punga taiata.  Se face un sirop gros din apa si zahar. Se fierbe pana se ingroasa si bolboroseste bine.
Pentru a fi siguri ca este suficient de legat se picura putin sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca se formeaza bobite si nu se dizolva in apa insemna ca este gata.
O alta metoda este urmatoarea: se picura putin sirop pe o farfurioara, daca bobita sta teapana si nu se prelinge siropul este gata...daca nu se mai fierbe putin.

Asadar cand siropul este bine legat se pune untul sau margarina (eu am folosit rama) si se lasa la foc mic pana acesta se dizolv, punem si zaharul vanilat..  Se tragem oala de pe foc si se toarna laptele praf tot odata si cacaua. Se ameteca rapid...eu folosesc mixerul pregatit din timp. Compozitia se toarna rapid in tava.

 Se lasa la rece sau in camara cateva ore bune pana se intareste ciocolata.


duminică, 29 iulie 2018

Tort cu ciocolata, banane si caramel



         

        Blat insiropat de ciocolata
        Crema ganache de ciocolata
            Banane si sos caramel
        si multa, multa ciocolata


Blatul de cacao:
8 oua, 
16 linguri zahar, 
8 linguri lapte,
8  linguri ulei, 
16 linguri faina, 
10g praf de copt, 
5-6 linguri cacao

Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile si apoi laptele si uleiul. Se mixeaza bine. La urma se incorporeaza faina, cacaoa si praful de copt, se amesteca usor cu o lingura.
Se toarna in tava unsa cu ulei si presarata cu faina si se coace la 180 grade C timp de 30-35 minute.
Se lasa la racit si se taie in 3 felii.



Crema de ciocolata:
1 litru frisca lichida,  
400g ciocolata amaruie 
200g ciocolata cu lapte 
5 linguri mari finetti,

Ciocolata se taie marunt.  
Frisca se pune la incalzit pana ajunge la punctul de fierbere, apoi se da deoparte, se adauga ciocolata si se amesteca pana ce aceasta se topeste. Se lasa crema la rece pentru 4-5 ore, se adauga crema de finetti, apoi se mixeaza pana se intareste crema.



Sirop din zahar ars:
 4linguri de zahar se topesc si se stinge cu 300ml apa, se mai tine pe foc pana se topeste tot zaharul apoi se lasa la racit, adaugam esenta de rom. 
Il folosim rece pentru insiropat blaturile de tort.

Pentru sosul de caramel:
10 Caramele de lapte, 
3-4 linguri de frisca
Se topesc caramelele impreuna cu frisca  (sau lapte) pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde.

+BANANE
+CIOCOLATA pentru ornat

Asamblarea tortului:
Asezam o felie de blat, o insiropam, intindem un strat de crema de ciocolata, asezam felii de banane, stropim cu sosul de caramel, asezam al doilea blat si procedam la fel.
 Imbracam tortul in crema de ciocolata si ornam dupa gust si imaginatie.
POFTA BUNA!







sâmbătă, 14 iulie 2018

Tort in forma de litera ''A''





Am pregatit aluatul pentru foi astfel: intr-un vas de sticla am pus 2 oua, 200g zahar, 100g unt si 2 linguri miere de albine. Am asezat vasul pe baie de aburi si am fiert compozitia pana s-a dizolvat tot zaharul si untul, apoi am adaugat o lingurita bicarbonat de sodiu, am tinut compozitia pe foc timp de 7-8 minute, intre timp compozitia si-a dublat volumul.
Am dat vasul deoparte si am amestecat din cand in cand pana s-a rocorit bine. Am adaugat faina  aproximativ 450-500g si am framantat un aluat potrivit de moale pe care l-am impartit in trei pentru cele 3 foi ale tortului. 
Pentru foi am desenat un sablon pe dosul hartiei de copt in forma de litera dorita, respectiv litera ''A'' si am intins aluatul destul de subtire, cam de 3mm.
Am intepat foile cu furculita si le-am copt timp de 5 minute la 180grade C.


Crema folosita de mine a costat in 800ml frisca batuta, 800g crema de branza la galetusa dar puteti folosi si crema mascarpone, esenta de vanilie si aproximativ 200g zahar pudra, am tinut cont ca si frisca este destul de dulce. Puteti da aroma de vanilie, rom sau zeama de lamaie.

Recomand sa se pregateasca tortul cu o zi inainte de a fi servit pentru a avea timp sa se inmoaie foile.



duminică, 24 iunie 2018

Papanasi cu branza, prajiti




500g branza dulce
100g zahar
3 oua
300g faina
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
1 lingurita bicarbonat de sodiu

dulceata de zmeura
smantana dulce

Se freaca branza dulce cu furculita impreuna cu zaharul, ouale, aromele si bicarbonatul de sodiu.
Se adauga treptat, treptat faina. In functie de cat e de scursa branza s-ar putea sa nu avem nevoie de intreaga cantitate de faina, important e sa obtinem un aluat moale, usor lipicios.
Se lasa 15 minute, apoi se modeleaza cu mana papanasii si se dau prin faina si se pun la prajit in ulei bine incins la foc potrivit.
Se scot pe un sevetel de hartie, se servesc calzi cu dulceata si smantana sau simplii pudrati cu zahar.

                
                               Dian@ va doreste pofta buna!


Printfriendly