Pagini

luni, 26 octombrie 2009

Tort cu pireu de castane



 




Blat de tort: 
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
Albusurile se mixeaza bine, se adauga treptat zaharul, apoi faina cernuta. Se amesteca usor cu lingura, se toarna compozitia in tava unsa cu unt si presarata cu faina. Se coace in cuptorul preincalzit.
 Rece se taie blatul pe orizontala in trei felii. 
 Fiecare felie se insiropeaza cu sirop.
 
  Sirop:
150ml apa
2 linguri zahar
1 esenta de rom.
Se pune apa cu zaharul pe foc pana si se fierbe pana se obtine un sirop gros, se adauga esenata de rom.

Pentru crema :
1 pachet de piure de castane -250grame
350ml frisca lichida
2 albusuri de ou
100 grame zahar
15 g gelatina
 1 esenta de rom
1 zahar vanilat

Gelatina se pune la hidratat in 100ml apa timp de 10-15 minute, apoi se topeste pe foc mic impreuna cu zaharul...atentie sa nu fiarba!!! Se lasa la racit.
Intre timp se mixeaza frisca, se adauga pireul de castane si se amesteca bine. Daca e nevoie pireul se rade inainte. Eu nu l-am ras am avut pireu la cub si era moale.
Albusurile se bat spuma cu 2 linguri de zahar. Se adauga cate o lingura mare din albus peste gelatina calduta spre rece si se amesteca usor pana se incorporeaza, se amesteca usor de jos in sus. La fel se incorporeaza si frisca cu pireul, se ameteca tot asa de jos in sus cu atentie.Se adauga esenta de rom si vanilia.
Se umple tortul cu crema .Se orneaza cu frisca din belsug

Un comentariu: