Pagini

vineri, 6 ianuarie 2012

Tort cu fructe de padure- crema de iaurt


la multi ani Cristian!
mama te pupa si-ti doreste sa ai parte de o viata frumoasa si senina si tot binele din lume sa te insoteasca!!!
la multi ani Cristian!
mama te pupa si-ti doreste sa ai parte de o viata frumoasa si senina si tot binele din lume sa te insoteasca!!!

 blatul de tort
7oua, 7 linguri de zahar, 50ml ulei, 10 linguri de faina, 2-3 linguri de cacao, 10g praf de copt
separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma cu zaharul,
adaugam galbenusurile, uleiul apoi faina,cacaoa, praful de copt amestecam usor cu o lingura de jos in sus
coacem blatul in tava rotunda cu diametru de 24 cm.


crema
500g fructe de padure....afine, zmeura, mure, coacaze rosii, coacaze negre, cirese
1 l iaurt simplu, 300ml smantana grasa, 180g zahar, 25g gelatina, 2 linguri suc de lamaie.
punem gelatina la inmuiat cu putina apa.
fructele le amestecam cu zaharul, punem oala pe foc pana se inmoaie usor fructele, apoi le trecem prin strecuratoare pentru a indeparta semintele. mentinem sosul obtinut cald.
gelatina o punem la topit pe foc pana ajunge in punctul de fierbere apoi o amestecam cu sosul de fructe cald lasam compozitia sa se raceasca pana ajunge la temperatura maini.
punem iaurtul, smantana si sucul de lamaie intr-un vas incapator pornim mixerul si turnam in fir subtire sosul de fructe, mixam bine.
dam vasul deoparte pana incepe crema sa se lege, atunci asamblam tortul.




 

ornat
300ml frisca, 3 linguri zahar pudra, 1 esenta vanilie

insiropat
o cana apa, 1/2 cana zahar, 1 fiola esenata vanilie
se fierbe apa cu zaharul, rece se adauga vanila.


asamblarea se face in tava cu inel: blat insiropat, crema, blat insiropat, crema
dam la rece pana se incheaga bine crema apoi indepartam inelul tavi si ornam cu frisca.
eu am acoperit complet tortul cu frisca si lateral am pus o "centura" de ciocolata.

pentru ''centura'' de ciocolata: din pacate nu am cantarit-o,  am facut la ochi. 
masuram lungimea si inaltimea tortului. pregatim o bucata de hartie pt copt de aceste dimensiuni. la lungime lasam 2 cm de rezerva pt a suprapune capetele. topim ciocolata alba si facem punctulete pe hartia pregatita, lasam sa se raceasca topim ciocolata de menaj pe baie de aburi si o intindem pe hartia de copt, o lasam 2 minute cat sa se raceasca putin si sa nu curga, apoi cu atentie acoperim lateral tortul cu ea. aici nu ar strica inca doua maini.



24 de comentarii:

  1. La multi ani Cristian, felicitari Diana pentru copii tai reusiti, tare mandra si fericita trebuie sa fi cu 3 flacai, tortul arata mai mult decat minunat, iar faptul ca e facut din dragoste, spune totul!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana,i-mi lasa gura apa,ce frumos e si gustoooos.
    La multi ani lui Cristian si din partea mea

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani! Un baiat frumos baiat merita un tort frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunat arata tortul....!
    LA MULTI ANI cu sanatate, fericire si multe realizari Cristi !
    Te-ai facut baiat mare !!!
    M-as fi abonat la o feliuta , dar cu nazdravanii linga tort, sigur nu a mai ramas nimic....

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani Cristean,mult noroc in viata iti doresc
    e supeeer tortul felicitari Diana

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani Cristian!!Tortul e super!!A mai ramas vreo felie?

    RăspundețiȘtergere
  7. Minunat tortul si sigur gustos!La multi ani baiatului tau!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tortul este grozav.
    "La multi ani"!Multa sanatate si numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmmm... Arata minunat!... La multi ani baiatului... si ii doresc si eu tot ceea ce ii doreste si mama lui!! :) Numai bine!....

    RăspundețiȘtergere
  10. La multi ani!! Ce tort frumos si delicios ai pregatit, felicitari!!
    Toate cele bune lui Cristian!

    RăspundețiȘtergere
  11. va multumesc din suflet pentru cuvintele voastre frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani!! II doresc tot binele din lume, sa aibe parte de tot ce isi doreste!! Tortul este minunat! Imi place combinatia! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  13. La multi ani lui Cristian!Tortul e foarte fain!

    RăspundețiȘtergere
  14. Fructele de padure sunt preferatele mele iar tortul arata minunat!
    La multi ani sanatosi si fericiti sarbatoritului!

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata delicios! Eu ador ciocolata si fructele de padure.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pe langa faptul ca arata impecabil, tb sa fie si f delicios! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Arata grozav crema si imi doresc sa o fac pentru tortul mamei mele, sambata. Poti sa imi spui ce diametru are tava in care ai copt tortul? A mea are 26 cm si mi-e cam frica sa nu fac prea multa crema, ca daca nu e intre blaturi, la noi nu se mananca.. Multumesc mult, ma bucur ca te-am gasit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ankitzy, tava mea are 24cm. Daca vrei crema mai putina pune doar 800ml iaurt.

      Ștergere
  18. ce fel de gelatina ati folosit la crema? vreau sa fac si eu acest tort si am luat gelatina tort gelee. e buna?

    RăspundețiȘtergere
  19. buna.. am incercat sa fac si eu, dar crema a iesit f moale, aproape lichida... ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pentru a intari crema foloseste 10g gelatina, procedura e aceiasi ca mai sus, crema se va intari pe masura ce se raceste.

      Ștergere