Pagini

vineri, 23 septembrie 2011

Biscuiti spritati sau piscoturi





Biscuiti spritati sau piscoturi, o reteta a copilariei cu care ne rasfata mama cand eram mici.
La randul meu am facut-o de multe ori impreuna cu copii mei cand erau mici, anii au trecut si iata ca astazi am refacut acesti minunati biscuiti pentru care avem nevoie de 

550-600g faina
200g unt sau 2 linguri mari untura de porc/180g
2 linguri mari smatana/ 60g
2 oua
200g zahar
1 plic zahar vanilat
1ingurita bicarbonat de sodiu
coaja de portocala confiata sau rasa, 
coaja de lamaie

Frământam bine între palme faina cu untul sau untura, apoi adaugam smantana, ouale, zaharul si vanilia, 
 bicarbonatul de sodiu stins cu putin oțet, punem si coaja de portocala sau lămâie. 
Framantam aluatul cat mai puțin timp posibil, pana devine neted ce nu se lipește de maini. 
La nevoie mai adaugam putina faina dar cu atenție, nu prea multa odată. 
Trebuie sa tinem cont de faptul ca grasimea se topeste de la caldura mâinilor și ne putem păcăli, aluatul devenind foarte moale și dacă punem prea multa faina riscam sa obtinem niste biscuiti foarte tari.
De aceea nu este indicat sa framantam mult aluatul, ci doar atat cat sa se amestece toate ingredientele. 
  Lasam aluatul la frigider timp de 30 de minute. 




Instalam dispozitivul de format biscuiții pe masina de macinat carne si dam bataie.
Eu am avut noroc bineînțeles de ajutoare in primele poze, astazi m-am descurcat singura.
Asezam cu grija sulul obtinut in tava stropita cu putin ulei sau acoperita cu hârtie de copt și se taie în trei sau patru, depinde cât de lungi ii dorim. 
Coacem biscuitii in cuptorul incalzit timp de 15 minute la 180de grade.





Se lasa sa se raceasca in tava, dacă incercam sa ii scoatem calzi se vor rupe. 
După preferința se pot trece prin zahar pudra sau orna cu ciocolata....noi am renuntat la etapa asta pentru ca pur si simplu am mancat jumatate din biscuiti direct din tava de-abia rocorita!
A doua zi biscuitii vor fi mai buni si se vor inmuia.





9 comentarii:

  1. Waw Diana de cand nu am mai mancat din biscuitii acestia.....
    Sunt deliciosi si sunt buni de dat la scoala ajutoarelor ce le-ai avut.
    Va tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte mult imi plac biscuitii spritati,ti-au iesit tare bine ,eu nu am formele pt masina mea sunt mai mari sau mai mici,ce enervant,pupicei

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca in copilarie, deliciosi. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai, Diana, biscuitii astia imi trezesc niste amintiri foarte frumoase, copilul era mic, problemele erau mici, singurul mare era ligheanul pe care il umpleam cu biscuiti !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doinitza, nici forma mea nu se potrivea pe masina era prea mare, dar mi-a taiat-o sotul pe margini.

    RăspundețiȘtergere
  6. M-am gandit si eu la metoda asta ,sigur am sa o pun in practica daca tu mai incurajat,ca nu sunt scumpe si poti face mai multe modele si nu sunt mai multe manute harnicute acolo????ai trisat c-ai avut ajutoare, de aia o iesit asa buni :-)))

    RăspundețiȘtergere
  7. am cerut si eu biscuiti spritati prajiti in ulei dar se pare ca nici un site nu stie sa citeasca.multumesc oricum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mh...eu nu am facut niciodata....poti arunca o privire la ''Bomboloni amorezate'', cred ca e acelasi aluat doar forma e alta.
      http://dianacakes.blogspot.com/2010/04/bomboloni-amorezate.html

      Ștergere
  8. da aia prajiti in ulei se fac asa din 3 oua 6linguri ulei 6zahar 6apa un praf de copt stins cu zeama de lamaie faina catsa faci aluatul consistent dai prin masina de biscuiti ai prajesti ca pe gogosi in ulei mai mult pudrezi cu zahar siai mananci

    RăspundețiȘtergere