vineri, 28 decembrie 2012

Tort Tiramisu II



baiatul meu tocmai a implinit 17 ani asa ca i-am pregatit un tort tiramisu
stiu ca ii place foarte mult. :)
LA MULTI ANI CRISTIAN!!!!!!! 

blat
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
 1plic raf de copt

Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat, se mixeaza in continuare pana acesta se topeste si se obtine o spuma densa, lucioasa. Apoi se incorporeaza pe rand galbenusurile si la urma faina si praful de copt.
Se coace in tava rotunda de 26 cm timp de 25-30 minute la 180 grade.

crema tiramisu
4 oua
8 linguri zahar
500g mascarpone
300 ml frisca lichida
10g gelatina
 2 linguri zahar pudra
 lichior amaretto sau esenta de migdale.

Frisca se mixeaza cu 2 linguri de zahar pudra.
Ouale se bat impreuna cu zaharul pana isi maresc volumul, apoi se pun la fiert pe baie de aburi. Se bate incontinu cu telul pana se ingroasa crema. Se da deoparte.
Gelatina se pune la hidratat cu 50ml apa timp de 10 minute, apoi se topeste la foc mic si se amesteca in crema calda.
Cand crema s-a racit putin se adauga putin cate putin crema de mascarpone mixand la viteza mica, apoi se incorporeaza frisca si lichiorul sau esenta de migdale.
pentru insiropat 
1 cana cafea expresso
1/2 cana lapte
zahar dupa gust

Blatul de tort se taie in 3 felii, se insiropeaza si se umple cu crema.
Se orneaza dupa imaginatie, eu am folosit o glazura de ciocolata.




miercuri, 26 decembrie 2012

Prajitura Katy-Kato


o prajitura ce am invatat-o de la colega mea Kato, acum ....multi ani...
...pe atunci nu eram casatorita si este printre primele prajituri invatate de mine
si care culmea mi-au si iesit :))
am intalnit-o si sub numele de prajitura Kati...coincidenta :)
sau Prajitura cu foaie sparta
 de atunci am refacut-o de foarte multe ori.
anul acesta am pregatit-o si pentru sarbatorile de Craciun

am folosit o tava mare de 28/38 cm.
pentru foi:
 600gr faina, 150gr zahar, 150gr untura, 3 galbenusuri, 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu putin otet.
Se pune faina si untura rece intr-un lighenus si se framanta bine intre palme. Se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat nu prea tare.
Se imparte aluatul in trei, din fiecare parte se coace o foaie pe dosul tavii unse cu unt si presarata cu faina.
Cea mai nereusita, foaie se sfarima, dar nu de tot, lasam cateva bucatele mai mari.

pentru crema:
2 cani de lapte,
1 cana zahar,
cacao
3-4 linguri gem de caise sau alt gem acrisor
1 esenta de rom
150g unt sau margarina
Laptele, zaharul si cacaoa se pune pe foc si se da un clocot. Se adauga foaia sfarimata si se amesteca bine, se mai lasa putin la foc mic pana se ingroasa crema.
Se da la oparte si se adauga untul, gemul si esenta de rom.
Se umplu cele doua foi cu crema rezultata. Se aseaza o greutate pe prajitura si se lasa la rece.
Intre timp se pregateste bezeaua.

Pentru bezea: 
5 albusuri de ou se bat spuma cu 10 linguri zahar, s easeaza vasul pe baie de aburi si se bate in continuare pana se intareste spuma. Se intinde spuma peste prajitura imediat ce se ia de pe foc, se rade ciocolata deasupra.
Se taie a doua zi cand foile s-au inmuiat, folosind un cutit ascutit cu lama uda.







duminică, 23 decembrie 2012

marți, 18 decembrie 2012

Prajitura cu nuca de cocos II


 reteta pentru o tava mare , 38/28 cm
Pentru foile cu cacao
300g faina
100g unt
100g zahar
2 galbenusuri
1/2 plic praf de copt
3 linguri cacao
4-5linguri lapte
esenta de rom
Din toate am framantat un aluat pe care l-am impartit in doua.
Am intins doua foi de dimenesiunile tavii direct pe hartie de copt si le-am intepat din loc in loc cu furculita.
Am asezat prima foaie in tava cu tot cu hartie si am pus umplutura de cocos. Apoi am luat cea de a doua foaie si am asezat-o cu fata in jos peste umplutura,  apoi am dezlipit hartia de copt.
Am copt prajitura la 180 grade.

pentru umplutura de cocos
8 albusuri
250g zahar
200g cocos
Albusurile le-am batut spuma, am adaugat zaharul treptat, am obtinut o spuma lucioasa si densa. Am amestecat-o usor cu vanilia si cocosul.

 pentru crema
6 galbenusuri
250g zahar
500ml lapte
50g faina
vanilie
150g unt
Galbenusurile le-am amestecat bine, bine cu faina si putin lapte rece.Am pus zaharul si restul de lapte.Am fiert crema la foc mic pana s-a ingrosat ca o budinca.
Am lasat crema la racit apoi si am mixat-o cu untul moale si vanilia.
Peste prajitura racita am intins crema si am ras ciocolata.
Pofta buna!




 

vineri, 14 decembrie 2012

Fursecuri fine cu nuci

fursecurile acestea le-am facut anul trecut de sarbatori 
si pentru ca mi-a placut foarte mult sper sa o refac si anul acesta,
 poate atunci voi reusii sa fac poze mai frumoase
 este preluata de la Laura Laurentiu

 
Ingrediente:
200g de grame de unt la temperatura camerei
150 de grame de zahar
2 oua, separat galbensul de albus
2 plicuri de zahar vanilat
300 de grame de faina
1 praf de sare
1 praf de copt
200 de grame de nuci, alune, migdale- usor prajite si tocate marisor
1 de borcan de gem (eu am folosit dulceata de gutui)

 Zaharul, untul si vanilia se mixeaza pana la obtinerea unei creme spumoase, se pune galbenusurile mixand in continuare pana se incorporeaza in crema, apoi se adauga faina amestecata cu sarea si praful de copt. Se amesteca totul bine pana se obtine un aluat nu prea tare.
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
Albusurile se bat cu furculita pana se spumeaza putin;
Se formeaza bilute din aluat cu diametrul de 2-2,5 cm. si se tavalesc prin albus.
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare biluta de aluat si se umple cu dulceata.
Se coc fursecurile in cuptorul incalzit la 180 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos.
Sunt foarte delicioase, fragede si parfumate!!! Pofta buna!




miercuri, 12 decembrie 2012

Turta dulce- reteta copilariei



Pentru inceput facem un sirop din:
 450g zahar
400ml apa 

150g zahar se caramelizeaza si se stinge cu apa, se lasa la foc mic pana se topeste tot caramelul si apoi se adauga restul de zahar (300g)
se fierbe pana se dizolva tot zaharul si se lasa la racit.

Separat se framanta:
1100g faina
200g untura,
se adauga apoi pe rand:
4 galbenusuri,
siropul racit
1 plic bicarbonat de amoniu,
3 pliculete de scortisoara si alte mirodenii....eu am folosit condimente pentru vin fiert ce contine: anason, scortisoara, nucsoara, coja de portocala, cuisoare, cardamon...
se framanta un aluat potrivit de moale din care se ia cate putin si se fac bilute mai mici decat o nuca.
se aseaza bilutele in tava pe foaie de copt, lasand putina distanta intre ele.

se coc aproximativ 15-20 minute, in functie de aragaz.

nu le coaceti prea mult pentru ca vor ramane tari, doar cat sa fie in partea de jos usor rumenite, dar in poartea de sus sa ramana moi.
 

Pentru glazura:
4 albusuri
200g zahar

cele 4 albusuri ramase se bat spuma pe baia de aburi cu 200g zahar
se da turta dulce coapta prin aceata glazura....am folosit o lingura mare de glazura la 5=6 bucati, dar se poate proceda si astfel: se toarna glazura intr-un lighean mai mare si se pune toata turta dulce peste , se amesteca usor cu o lingura de lemn sau cu mana.
se aseaza una langa alta si se lasa la uscat pana a doua zi
vor rezulta aproximativ 120 de bucati

se pot pastra mult timp in punga de naylon






sâmbătă, 8 decembrie 2012

Prajitura cu foi de miere si crema caramel


o prajitura gustoasa, usor de facut
 foi cu miere de albine si crema de caramel.

 pentru foi cu miere de albine
600g faina
100g untura de porc( margarina)
100g zahar pudra
2 linguri miere de albine
50ml lapte
1 lingura bicarbonat de sodiu
zeama de lamaie
Faina se freaca cu untura, se adauga zaharul, mierea, laptele si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Se framanta un aluat, se imparte in patru. Se intind foile pe dosul tavii si se inteapa cu o furculita.
Fundul tavii se unge bine cu  ulei si se presara cu faina, se coc foile timp de 7-10 minute la 180 grade.
Cand sunt usor rumenite se scot din cuptor, foile prea coapte nu se mai inmoaie.

crema caramel
150g zahar
350ml lapte
3 galbenusuri
2-3 linguri amidon
200g unt
Zaharul se caramelizeaza si se stinge cu 250ml laptele rece.
Se fierbe la foc mic siropul pana se dizolva complet caramelul.Se da deoparte si se lasa la racit.
Galbenusurile se freaca cu amidonul si restul de lapte, se amesteca cu siropul de caramel si se fierbe pe baie de aburi pana se ingroasa crema. Se lasa crema la racit apoi se mixeaza cu untul.
Se umplu foile cu crema si se aseaza o greutate deasupra prajiturii.
 Se taie a doua zi cand foile s-au inmuiat.





Printfriendly