aluat: 500g faina
100g untura de porc (unt)
100g zahar
7g drodie uscata
250ml lapte caldut
1 praf de sare
2 galbenusuri
coaja de lamaie
1 plic de zahar vaniliat
aluat: 500g faina
100g untura de porc (unt)
100g zahar
7g drodie uscata
250ml lapte caldut
1 praf de sare
2 galbenusuri
coaja de lamaie
1 plic de zahar vaniliat
Avem nevoie de:
700g faina
450ml apa
15g sare grunjoasa
12 g drojdie proaspăta
4 linguri ulei de măsline
1 lingura zahar
Se folosește mașina de pâine pentru frământat aluatul și se procedează așa: se pune făina cernută, sarea și uleiul într-un colt al cuvei.
Drojdia împreună cu zahărul se dizolva în apa călduță, se presară cu putina faina și se lasă la crescut 10 minute apoi se toarnă în mașina de pâine peste faina.
Se pornește programul de frământat aluat.
După ce acesta și-a făcut treaba se scoate aluatul și se așează într-un lighean uns cu ulei, se acoperă și se lasă la crescut o oră și jumătate.
Se așeză aluatul fie într-o tavă mare de copt, fie o tavă pentru paine. Se acoperă și se lăsă jumătate de ora la crescut după care se presară cu faina și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit se crestează după imaginatie. Se introduce în cuptorul încălzit la 160 de grade.
În partea de jos a cuptorului se pune un vas cu apa.