Pagini

sâmbătă, 10 aprilie 2010

Zebra - Prajitura Krantz



Zebra sau Prajitura Krantz,
 o prajitura foarte fina si nemaipomenit de gustoasa, una dintre favorite noastre
pentru prima data am mancat aceasta prajitura facuta de mama unei colege de servici
de la ea am si reteta....asta se intampla cu multiiiiiiiii ani in urma
am intalnit-o sub diferite nume, daca stiti un nume mai reprezentativ va rog sa mi-l spune-ti si mie.
 necesita multe oua dar veti avea o prajitura mare, tava mea are 30/40 cm.

pentru 3 foi de bezea:( eu am mai avut albusuri in congelator si am copt 4 foi)
18 albusuri
21 linguri de zahar
24 linguri de nuca macinata
9 linguri de faina
Folie se vor pregati si coace separat, pt fiecare in parte se foloseste: 6 albusuri, 7 linguri zahar, 6 linguri nuca, 3 linguri faina.
Se procedeaza astfel: se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate pana se topeste si se formeaza o spuma densa ce nu curge, se adauga nucile si faina si se amesteca usor cu o lingura de lemn.
Se intinde compozitia pe dosul tavii unse bine, bine cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.
Se coaceam bezeaua la foc potrivit pana se usuca si devine aurie.

pentru crema:
18 galbenusuri
18 linguri zahar
400 g unt
2 plicuri zahar vanilat
Galbenusurile se pun la fiert pe baie aburi impreuna cu zaharul.
Se bate bine cu telul incontinuu pana se leaga o crema groasa, se adauga zaharul vanilat si se lasa la racit.... atentie! daca nu fierbeti suficient crema va fi prea moale.
Cand s-a racit o mixam impreuna cu untul.

pentru krantz:
15 linguri de zahar se pun intr-o craticioara la caramelizat. Cand a devenit auriu se toarna pe o tava unsa bine cu ulei si il lasam sa se raceasca....atentie nu lasati sa devina maroniu pt ca va avea un gust amar.
Zaharul racit se baga intr-o punga sau intr-un servet si se piseaza cu ciocanul .

pentru asamblarea prajiturii :
Ungem foile de bezea cu crema, ultimul strat e cel de crema si deasupra presaram krantzul.
Se taie a doua zi.

 



12 comentarii:

  1. Waw Diana...cu siguranta ca e o .."nebunie" prajitura asta !!!
    Minunat arata si sunt sigura ca este delicioasa !!!
    E uda tastatura...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Diana.Am si eu o prajitura "asemanatoare",dar nu cu atitea oua.Am facut-o de Pasti si sper sa o postez cit de curind.Felicitari pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Incerc sa-mi imaginez gustul unei astfel de prajituri decadente! :-O

    Foile mi se par excelente, usoare si de facut si ca dieta. Insa cred ca as incerca alta crema, 18 galbenusuri si 400 gr unt este cam mult colesterol per portie - poate o budinca, nu din cea cumparata din comert cu chimicale, una simpla, facuta in casa, ce zici Diana, ar merge?

    RăspundețiȘtergere
  4. LILI tava mea e mare, si a iesit o portie zdravana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Flying Roo merge si crema din 2 plicuri de budinca, 7-800 ml lapte si 1 pachet de unt, desi cred ca ar trebuii 2 pt ca totusi 3 foi si 3 straturi de crema...desi crema fiarta pe aburi e mai gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lili abia astept sa vad si prajiturica ta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu o am sub denumirea"Petrosani" sau in paranteza-prajitura care imi place mie foarte mult.As manca zilnic...Difera putin cantitatile, si bat compozitia pentru foi, toata odata, si nu se lasa.
    Acum cand o vad la tine...stii ce-a facut cainele lui Pavlov...

    RăspundețiȘtergere
  8. Diana,am facut si eu ieri prajitura ta,o bunatate,dar ma uit la prajitura ta si e mai alba ca a mea.A mea a iesit galbuie.Dar gustul nemaipomenit.Felicitari.Irina de pe gustos sunt.Te pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Irina ma bucur nespus de mult ca ai facut prajitura , dar mai ales ca v-a placut..te pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Aoeleu!

    Merge si cu mai putine oua?

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim..poti sa injumatatesti cantitatile, dar va iesi o prajitura mai mica.

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari pentru postarea acestei retete ,e una dintre cele mai fine si gustoase prajituri facute si mancate de mine....Am aceasta reteta de multi ani,de la o vecina a mamei mele,eu o fac cu mai putine oua,deoarece am tavile mai mici....Este exceptionala,merita incercata!!!

    RăspundețiȘtergere