Pagini

miercuri, 24 noiembrie 2010

Blat pentru tort .....reteta mea de baza


Reteta pentru o tava rotunda de 24 cm inaltime de o palma...poate fi taiat in trei felii
si respectiv tava dreptunghiulara 28/38 cm inaltime de 3 degete...poate fi taiat in doua felii

6 oua,
6 linguri zahar,
 6 linguri faina cernuta,
10g praf de copt,
 cacao

Incepem prin a separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, se adauga zaharul treptat mixind in continuare pana se topeste zaharul si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge.

Adaugam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare,


Apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu lingura de jos in sus.
 


 
Coacem in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.
 Blatul este copt cand se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare in mijlocul blatului si data iese curata blatul este gata, daca este umeda si cu resturi de compozitie pe ea , blatul mai trebuie copt.


Atentie!
-nu se deschide cuptorul in timpul coaceri, in special in prima parte.
-daca punem cacao sau nuca in blat scadem cantitatea de faina.

 



 si cu cacao....



sau rotund....

 

si cu cacao...
 




6 comentarii:

  1. Am retinut, maestro!
    Mai desconspira si tu din secrete sa vada si novicii ca mine.
    Pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  2. asta e in principiu aluatul de pandispan (pain d'espagne)nu dai gres cu el.

    RăspundețiȘtergere
  3. dar praful de copt nu se pune stins cu lamaie sau otzet???

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna vreau sa prepar blatul de tort , in tava dreptunghiulara 28/38 cm si vreau sa imi ese mai inalt sal pot taia in 3. Pot mari cantitatea ingredientelor ? Dac o pot mari te rog sami specifici cat? Multumesc ☺😗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela, poti mari cantitatile pastrand proportiile astfel: 9 oua, 9 linguri zahar, 9 linguri faina cernuta, 15g praf de copt, cacao, asta daca ai un cuptor ok care sa coaca bine blaturile mai inalte si daca te pricepi sa tai blatul in trei.
      Totusi eu zic sa coci doua blaturi, unul pe care sa-l tai in doua si unul din jumatate din cantitati...eu asa asa procedez de obicei pentru a avea felii frumoase, egale ca grosime.

      Ștergere