joi, 5 iunie 2014

Cozonac ''Trandafir cu cirese si ciocolata''



Pentru ca e sezonul cireselor va propun un cozonacel cu cirese si ciocolata,
 asadar avem nevoie de:
150ml lapte
1 ou
2 linguri untura
3 linguri de zahar
350g faina
15g drojdie prospata
1 praf de sare
1 zahar vanilat
+
1 ceasca cu  cirese
50g ciocolata
2 linguri zahar
+
1 ou pt uns
3 linguri lapte
1 zahar vanilat

In laptele cald dizolvam drojdia si zaharul, presaram putina faina si lasam sa creasca pana se umfla si incepe sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina cernuta o punem in masina de paine, sarea o punem intr-un coltisor, apoi adaugam untura, oul, restul de zahar, vanilia si drojdia dizolvata in lapte, pornim masina pe programul de framantat........bineinteles ca se poate framanta aluatul si cu mana.
Daca mai este nevoie se mai adauga lapte caldut sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin, nelipicios.



Dupa framantare scoatem aluatul din masina si il punem la crescut intr-un lighenus uns cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la loc caldut la crescut timp de o ora, o ra si jumatate.
 Cand aluatul a crescut frumos il rasturnam pe masa,il intindem, il presaram cu bucatele de ciocolata si ciresele fara samburi. Rulam strans si impartim sulul obtinut in sase bucati.






Vasul de Yena il ungem cu putin ulei si il presaram cu faina. Asezam in el rulourile in picioare, unul in mijloc iar celelalte pe margine, formand astfel un trandafir. Ungem cozonacul cu ou batut si il lasam putin la crescut. 


Dupa aproximativ jumatate de ora punem vasul in cuptorul incalzit 180 de grade C, timp de 35-40 de minute. Cand cozonacul este copt il scoatem din cuptor si il stropim cu laptele amestecat cu zahar. Acoperim cu un prosop si lasa la racit......astfel vom avea o coaja moale si gustoasa.
Pofta buna!









Pentru aceasta reteta minunata am folosit  
daca va doriti un astfel de vas sau altul asemanator
nu ezitati si vizitati situl http://yena.ro/

luni, 2 iunie 2014

Prajitura marmorata cu branza


  • pentru blat
  • 8 oua
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri lapte caldut
  • 15 linguri zahar
  • 16 inguri faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2-3 linguri de cacao
  • Umplutura de branza:
  • 300 g branza dulce
  • 2 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 1 cescuta afine
Branza dulce am amestecat-o cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si vreo 3-4 linguri din compozitia de blat.

Pentru blat am batut ouale bine, bine cu zahar, am adaugat laptele si uleiul. Am amestecat bine apoi am pus faina cernuta, praful de copt si vanilia, va rezulta un aluat grosut ce curge in falduri.



In tava de copt am pus hartie de copt si am turnat compozitia de blat, am presarat cu sita cacaoa, apoi am pus cu lingura compozitia de branza si am presarat cateva afine.
Am copt prajitura la 180 de grade timp de aproximativ 30 de minute.




duminică, 1 iunie 2014

Prajitura cu capsuni



 
Cea mai simpla si rapida prajitura cu capsuni, 
o poate face chiar si un incepator in bucatarie.
Se poate pregati cu diverse fructe: visine, caise, prune, dupa preferinta.
 astazi am avut noroc si de ajutor in bucatarie nu doar la mancat pe Robert,
cum sa nu mearga treaba repede?
 
pentru o tava mare avem nevoie de:
8oua
200g zahar
120ml ulei
120ml lapte
 300g faina
10g praf de copt
10g zahar vanilat
50g zahar pudra
400g capsuni

Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se bate bine spuma pana se intareste.
Se incorporeaza galbenusurile, apoi uleiul si laptele.
Se adauga faina cernuta, praful de copt si zaharul vanilat.
Se ameteca usor si se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
Se presara capsunile taiate cubulete.
Se coace 25-30 de minute la 180 de grade C.
Se serveste pudrata cu zahar.

miercuri, 28 mai 2014

Placinte cu branza sarata si cartofi

 
pentru umplutura:
 - 300g cas de oaie
-  2 linguri de smanatana
- 1ou
- 2 cartofi medii
- un praf de sare
 Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert. Cand sunt moi se scurg de apa si se paseaza bine.
 Reci se amesteca cu casul ras,oul, smantana si sare dupa gust.

 

aluat:

- 750g faina
- 350 ml apa calduta
- 1 cuburi de drojdie
- 2 lingura sare
- 1 linguri zahar
- 3 linguri de ulei 


In apa calduta am dizolvat drojdia si zaharul, am presarat putina faina si am lasat sa creasca pana s-a umflat si a inceput sa ''bolboroseasca''....cam 10 minute.
Faina am pus-o in masina de paine, am pus sarea intr-un coltisor si am turnat drojdia, uleiul, apa calduta si am pornit programul de framantat........Bineinteles ca se poate framanta si cu mana.
Daca mai este nevoie se mai adauga apa calduta sau faina, scopul este sa obtinem un aluat moale si fin.

Am lasat aluatul la crescut o ora apoi l-am impartit in patru.
Din fiecare bucata am intins o foaie groasa de 1/2cm, am pus umplutura si am rulat strans.
 

 
pentru uns:
1ou
susan

In tava unsa cu ulei si tapetata cu faina am asezat cele patru suluri cu branza, le-am uns cu ou batut si am presarat cu susan. 
Le-am lasat sa creasca 20 de minute apoi am pus placinta la copt la180 de grade timp de 30 de minute.
Aici am avut un mare noroc cu ajutorul dat de Raul :)






vineri, 23 mai 2014

Prajitura ''Capsunica''




Reteta este pentru o tava mare de 24/36 cm
Blat:
5 oua
160g zahar
50ml ulei
4 linguri cacao
140g faina 
Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare impreuna cu zaharul. Incorporam galbenusurile apoi uleiul. La final punem cacaoa si faina cernuta si ametsecam usor cu o paleta.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coaceam 20 de minute la 180 de grade C.
Cand este gata il rasturnam pe o tava si il lasam la racit.


Crema:
600g capsuni
20g gelatina
2-3 linguri de zahar tos
600ml frisca
2-3 linguri zahar pudra

Mixam frisca cu zaharul pudra.
Capsunile le pasam le amestecam cu zahar dupa gust si le lasam cateva minute sa-si lase zeama.
Punem gelatina la hidratat in 100ml apa rece timp de 10-15 minute, apoi o topim la foc mic fara sa o fierbem insa. O lasam sa se racoreasca putin si o turnam in amestecul de capsuni pasate. Incorporam si jumatate din frisca batuta, mixam bine si dam compozitia la rece. Cand crema incepe sa se lege o intindem peste blat, intindem si  restul de frisca peste crema, apoi glazuram prajitura cu ciocolata.

 


Glazura:
50g ciocolata cu lapte
50g ciocolata amaruie
100ml frisca
Ciocolata maruntita o amestecam cu frisca si o topim pe baie de aburi. Calduta o turnam cu atentie peste prajitura.
O dam la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!

 

Printfriendly