sâmbătă, 31 octombrie 2009

Savarine

 



Savarine Rodi
Aluatul:
6 oua
120 g zahar
15 ml rom
30 g faina
100 g pesmet
Siropul:
300 g zahar
400 ml apa
100 ml rom
Pentru ornat:
 500ml frisca batuta

Mod de preparare:
Se ung 12 forme de savarine cu unt sau margarina si se tapeteaza cu pesmet
 Albusurile se bat spuma se adauga zaharul tos, romul si se bat in continuare pinacind se intaresc din nou.
Se adauga galbenusurile, se bat 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se pune pesmetul cu faina amestecindu-se de 9-10 ori sa nu se lase albusul.
Compozitia se pune in toate formele tapetate. Se pun tavile in cuptor si se lasa 30 min si nu se deschide cuptorul 20 min.
Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca cu un prosop deasupra.
Siropul: zaharul se amesteca cu apa, pe foc pina cind se dizolva si se fierbe citeva clocote cind se raceste se adauga romul.
Fiecarei savarinei se taie un capac. Baza si capacele se stropesc abundent cu siropul, se umplu cu frisca si se pun la rece in frigider pentru 2-3 ore.
Se pune capacul dupa care se pune un strat de frisca 2-3 cm.

Tort de zmeura



 

Blat de tort : 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 praf de copt.
Albusurile se mixeaza bine, se pune treptat zaharul si se mixeaza pana se topeste.Se incorporeaza galbenusurile apoi faina si praful de copt, se amesteca usor si se toarna compozitia in tava. Se coace in cuptorul incalzitit.

Crema: 500g zmeura, 1plic de gelatina maruntita,4 linguri zahar,500ml frisca
 Zmeura se paseaza si da pe strecuratore pt a se inlatura semintele.
Gelatina se hidrateaza cu 50 ml suc de zmeura, se amesteca cu restul de zmeura si 4 linguri de zahar si se da pe foc pana ajunge in punctul de fierbere, fara a se fierbe.
Frisca se mixeaza bine, se adauga zmeura cu gelatina calduta. Se da putin la rece pana incepe sa se lege.

Blatul taiat si insiropat cu suc de zmeura se taie in trei , se pune in tava cu inel se umple cu crema.
Se da tortul la frigider.
Deasupra se ornaeaza cu toping de zmeura.
Dupa aceiasi reteta am facut si o prajiturica.

joi, 29 octombrie 2009

Ciuperci umplute


Iubitorilor de ciupercute le propun o retete simpla , rapida, si foarte gustoasa!
500g ciuperci champignon 
2 linguri de ulei
3 catei de usturoi
100g salam uscat
100g branza telemea
patrunjel verde
1 ou
sare, piper
2 linguri pesmet

pentru uns tava:
 2 linguri de ulei
 2 linguri pesmet

Se aleg ciuperci proaspete, nici prea mici dar nici prea mari, cele mari nu sunt atat de gustoase.

Cuptorul se incinge la190 grade C, iar tava se unge cu ulei si se preasara cu pesmet.
Se spala bine ciupercile si se indeparteaza piciorusele.
Palariile se aseaza in tava, se presara cu sare si piper si se introduc la cuptor pentru cateva minute, nu mult  doar cat sa se inmoaie putin.
Intre timp pregatim umplutura: uleiul se incinge, se pune usturoiul tocat marunt si piciorusele taiate cubulete, se calesc 5 minute. Se ia cratita de pe foc, se adauga branza taiata cubulete mici, apoi oul si patrunjelul verde. Se amesteca bine, se da gust cu sare si piper.
Daca compozitia este prea subtire se adauga pesmet.
Se scoate tava din cuptor, se umplu ciupercile cu aceasta compozitie, apoi se dau iar la cuptor pentru 20 de minute.
Optional cand sunt gata se poat presara cu cascaval si se mai dau 2 minute la cuptor pana se topeste tot cascavalul.


Negresa cu nuca






Negresa cu nuca:
2 1/2 cani cu apa
1/2 cana ulei1
1/2 cana zahar
3 oua
3 cani faina
2 linguri de cacao
2 linguri cacao
1 esenta de rom,
1 esenta vanilie
2 lingurite bicarbonat stins cu putin otet
1 cana nuci macinate

Intr-un vas se amesteca ouale cu mixerul se pune: apa, uleiul, zaharul. Se adauga si bicarbonatul stins, apoi esentele, faina, cacaoa, nucile, macinate, cacaoa. Se amesteca bine si se toarna in tava cu hartie de copt. Se coace cam 30 de min, se face o proba cu scobitoare, daca iese uscata prajitura este gata.
Dupa ce s-a racit se poate glazura in  ciocolata .

Spaghete milaneze





















300g spaghete
pentru sos ne trebuie:
1 ceapa potrivita
2-3 catei de usturoi
1 conserva de ciuperci
200g bacon, sunculita, carnati,..etc
200g pasta de rosii
5 catei de usturoi
1 lingura zahar
 1 lingura de mustar
1 lingura sos de chili,
busuioc

Se pune o oala mare cu apa la fiert,  se adauga o lingura de sare si una de ulei.
Se adauga spaghetele si se lasa la fiert pe foc potrivit timp de 5 minute, apoi se opreste focul, se acopera oala si se mai lasa 10 minute. Se strecoara si se trec sub jet de apa receSunculita se taie cubulete si se prajeste usor.
Intr-o cratita se pune uleiul la incins, se pune ceapa taiata marunt si usturoiul, se calesc usor, se stinge cu o cana de apasi se lasa pe foc timp de 5 minute, la nevoie se mai adauga apa.
Se mai lasa sa fiarba putin si se pune si pasta de rosii, ciupecile, sunculita , usturoiul, se potriveste la gust cu sare, zahar, mustar, busuioc, sosul de chili.
Se amesteca sosul cu spaghetele, se serveste cu cascaval ras.


miercuri, 28 octombrie 2009

Tort de visine sau Padurea Neagra







blat de cacao insiropat cu suc de visine, 
crema frisca batuta 
bucatele de visine.

Chec


pentru 2 checuri:
 10 oua, 20 linguri de zahar, 10 linguri de ulei sau 200g margarina topita si racita, 15-20 linguri de faina in functie cat de mari sunt ouale ,un praf de copt, esente vanilie, rom..etc

Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, uleiul sau margarina, apoi se amesteca usor si faina cu praful de copt.Trebuie sa fie un aluat care curge mai greu.
Se poate face in doua culori cu cacao, sau se pune nuca prajita taiata bucatele , rahat, stafide..etc

Printfriendly