duminică, 24 ianuarie 2010

Melcisori cu visine

 Pt aluat:

1kg faina
5 oua
300ml lapte
250g zahar
150g unt sau margarina
20g drojdie uscata sau 50g proaspata
2 plicuri zahar vanilat
100g unt sau margarina moale pt uns alutul

Pt umplut: visine scurse bine de zeama, eu am folosit visine congelate.

Pt uns: galbenus de oua si 2 linguri lapte .

Important e sa folosim toate ingredientele la temperatura camerei , in nici un caz reci.
Tava in care le coacem de asemenea sa nu fie rece.
Intr-un vas incapator punem faian cernuta, ouale, zaharul, untul moale, vanilia si drojdia dizolvata in lapte caldut.
Se framanta un aluat potrivit si il lasam la crescut.
Il impartim in doua sau in patru cum ne vine mai bine.
Intindem o foaie de 0,5cm grosime si lata de 20cm.O ungem cu unt moale si presaram zahar.
Presaram visinele, rulam strans si taiem sulul in felii de 3 cm.
Asezam melcisorii in tava si ii lasam la crescut 20 minute, ii ungem cu ou si lapte presaram zahar si ii bagam in cuptorul incalzit din timp.
Cand ii scoatem din cuptor ii acoperim imediat cu un prosop curat udat bine cu apa rece si stors.
Ii lasam asa pana se racesc.Astfel vor avea coaja moale.Acelas lucru il putem face si la cozonaci.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Reteta de cafea pe timp de criza



Astazi in timp ce trebaluiam prin bucatarie am auzit o reteta interesanta spusa de Victor Spirache la Romania Actualitati.

Cafeaua de criza
Se ia o boaba de cafea mai maricica, se leaga cu o ata si se scufunda de 3 ori intr-o ceasca cu apa fierbinte.
la fiecare trei cescute se schimba ata.


miercuri, 20 ianuarie 2010

ce ne uneste?

Medi mi-a dat aceasta leapsa "ce ne uneste?" ...grea intrebare..
ce ne uneste?...ne uneste iubirea, ne uneste viata si ale ei drumuri intortocheate, ne uneste la bine si la rau, la bucurie dar si la necaz, ne unesc micile placeri, dar si marile pasiuni sau hobii, chiar si obsesiile, ne unesc zilele speciale, zilele de sarbatoare ...dar cel mai dureros e atunci cand ne unim sa ne luam ramas bun de la cei dragi..desi am fi putut sa o facem mai devreme....

premiu de la Silvia


Silvia mi-a oferit acest premiu, iti multumesc draga mea, cu multa placere am sa-l ofer lui Ellis .

marți, 19 ianuarie 2010

Musaca de varza acra sau Varza a la Cluj


...sau sarmale imprastiate cum spun piticii mei, avem nevoie de:
1,5 kg varza murata
500g carne macinata de porc sau amestec porc-vita
2 cepe
100g orez
200ml smantana
200g carnati afumati, kaizer...
sare, piper, cimbru, pasta de rosii sau boia, foi de dafin.,...

Varza daca este prea acra sau sarata se spala si se stoarce bine in pumn apoi se toaca marunt.
Intr-o cratita punem 3 linguri de ulei si calim varza, condimentam cu piper, foi de dafin,cimbru, boia sau pasta de rosii. La nevoie mai adaugam putina apa, o lasam la foc mic pana este fiarta.
Separat calim o ceapa, punem carnea macinata si condimentam cu sare, piper, si lasam la fiert, pasta de rosii o punem cand carnea este aproape fiarta.
Orezul spalat bine il punem la fiert la foc mic cu apa si sare.Cand e fiert il scurgem de apa si il clatim cu apa rece.
Intr-un vas termorezistent uns bine cu ulei sau untura punem in straturi:
1/3 varza, 1/2 carne,1/2 orez,1/2 carnati ,1/3 varza,1/2 carne, 1/2 orez, 1/2 carnati, 1/3 varza
Punem vasul in cuptorul incalzit si lasam 20-30 minute, in functie de cuptor.
Se serveste fierbinte cu smantana deasupra.

duminică, 17 ianuarie 2010

Prajitura cu fanta


Aceasta prajitura am vazut-o de multe ori pe net, multe fete a facut-o deja, a venit si randul meu.
e o prajitura foarte aspectoasa si gustoasa.
Blat
6 oua, 6 linguri zahar, 100 ml ulei, 6 linguri faina, 1 praf de copt, cacao
Galbenusurile se freaca cu zaharul si uleiul pana se formeaza o crema groasa ca o maioneza.
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza cu crema de galbenusuri, se adauga faina, praful de copt si cacaoa.
Se coace un blat in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la racit.

Crema
500g branza dulce mai cremoasa, 200g zahar pudra, 200g unt, 2 plicuri zahar vanilat, esenta de rom, un plic de gelatina
Gelatina se pune in 100ml lapte sau apa la hidratat 10 minute apoi o punem la topit.
Branza se freaca cu zaharul, se adauga untul si esentele.
In gelatina rocorita se pun 2 linguri de crema, se amesteca bine apoi o turnam usor in crema de branza amestecand incontinuu.
Crema obtinuta o intindem pe blatul rece.

Glazura
2 budinci de vanilie, 700ml suc de fanta de portocale, zahar dupa gust, tinand cont ca si sucul este dulce
Se dizolva budinca in suc rece si se fierbe pana se ingroasa.
O lasam sa se rocoreasca putin si o intindem usor pe prajitura.

joi, 14 ianuarie 2010

Mancarica de mazare

 1 ceapa,
 1 morcov,
 450g mazare,
1 lingurita sare, 
1 lingurita boia, 
1 lingurita zahar, 
1 lingura faina, 
supa de pui sau apa.

Punem la calit ceapa si morcov tait cubulete, adaugam mazarea, completam cu supa de pui cat sa o acopere mazarea cu 2 degete si lasam la fiert la foc mic..... l-a nevoie mai completam cu lichid.
Cand e aproape fiarta mazarea se punem zaharul, sarea, boia.
La final o ingrosam cu o lingura de faina dizolvata in putina supa rece.
Noi am servit mazarea cu snitel din piept de pui.

Printfriendly