marți, 16 februarie 2010

Reteta anului 2009

s-a dat startul la votare pt concursul "Reteta anului 2009" http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/&p=4
cine doreste sa ma sustina si sa ma voteze trebuie doar sa de-a un clik sub fotografia cu prajiturica mea, unde scrie  VOTEAZA  .
se poate vota zilnic pana in data de 28 februarie
pt a vota nu uitati ca trebuie sa aveti cont pe site, daca nu aveti va puteti face foarte usor aici:
http://www.bucataras.ro/register/

va multumesc pt sustinere si pt votul vostru si urez mult succes tuturor concurentelor!


luni, 15 februarie 2010

Iepure la cuptor

 
avem nevoie de un iepure bine spalat si curatat de pielite si par.
pt inceput il frecam cu sare si piper si-l vom pune la marinat cu:
2 cepe taiate feliute
15ml zeama d elamaie sau otet
piper boabe
2 foi de dafin  rupte bucatele
il lasam 2 ore sau mai mult, depinde cat este  iepurele de batra

dupa care il scoatem din marinata, il scuturam bine de condimente, il ungem cu ulei, il impanam bine cu usturoi si il asezam sa stea frumos pe un pat facut din 2-3 morcovi, 1 patrunjel, cateva felii telina, foi de dafin, boabe de piper.
il acoperim cu felii de slanina afumata, sa-i tina de cald, turnam si un pahar de vin sa-l ametim un pic.
acoperim vasul cu o folie de aluminiu si zdup cu el in cuptorul incalzit bine.
controlam din cand in cand si la nevoie ii mai dam sa bea apa.
dupa 30 minute daca carnea e aproape facuta, renuntam la folie, il lasam sa se rumeneasca bine avand grija sa-l intoarce si pe partea cealalta si nu uitam ca din cand in cand sa stropim iepurele cu sosul din vas.
il servim cu garnitura de cartofi, orez sau ce ne place.

 


vineri, 12 februarie 2010


 
un premiu frumos care ma onoreaza l-am primit de la Gaby si de la Just me.
am sa-l ofer celor 2 gospodine deosebite care recent au intrat in lumea blogaritului.
am sa le urez bafta multa si spor la bucatarit.

joi, 11 februarie 2010

Galuste cu prune


desi e iarna cine nu ar pofti la o portie de galuste cu prune??
se pot face si cu caise sau chiar cu gem de prune.
cui nu-i place pemetul il poate inlocui cu gris.
cantitatile sunt orientative, eu de obicei fac dupa ochi.  
450 g cartofi
100 g faina
putina sare
1 ou
2 linguri smantana
 prune
scortisoara
1 lingura de unt sau ulei
100 g pesmet sau gris
100 ml ulei
 zahar
 Daca prunele sunt mari le taiem in doua si bineinteles le scoatem samburii.

Cartofi se curata si se pun la fiert in apa cu sare.Se scurg si se paseaza bine, bine ca la piure.
Cand s-au racit punem oul, faina, smantana si sarea .Amestecam bine pana obtinem un aluat potrivit de tare.Formam bile mai mici decat un ou si le umplem cu prune. In fiecare galusca punem un praf de scortisoara.
Daca folosim gem de prune intindem aluatul mai grosut, cam de 5mm, taiem cu o forma cercuri mari , pe fiecare cerc punem o lingurita de gem si scortisoara.
Cu mana uda formam galustele uniforme.

Intr-o cratita mai larga de 3 litri punem la fiert apa cu o lingura de unt. Dam drumul usor la galustelor in apa clocotita si le lasam sa fiarba la foc mic.
In momentul cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata, le mai lasam 3 minute si le scoatem.

Punem uleiul la incins , adaugam pesmetul si-l rumenim usor.
Dam oala la o parte si tavalim galustele prin pesmet. Eu pun capacul pe oala si rotesc usor pana ce toate galustele sunt tavalite uniform.
Se servesc presarate cu zahar.

si cele cu gris si prune proaspete
facute in vara

duminică, 7 februarie 2010

Placinta cu branza

200 ml. lapte caldut
50 gr. unt topit si racit
5 linguri de zahăr
o priză de sare
2 plicuri zahăr de vanilie
3 linguri de ulei
1 cub drojdie proaspata

1 ou
550 g faina

pt umplut

450g branza dulce
1 ou
4-5 linguri zahar
stafide   
zahar vanilat,esenta de rom , zeama de lamie....

 pt uns
2 galbenusuri de ou
2 linguri lapte

Se dizolva drojdia in lapte cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina, se lasa sa stea10 minute.
Oul se bate putin, se amesteca cu uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat.
Se pune
peste drojdie o ceasca de faina si oul batut si se amesteca, apoi jumate din unt, o ceasca de faina , iar unt, iar faina .Se amesteca bine dupa fiecare.
Se framanta bine un aluat pe masa infainata.
Se lasa la crescut acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate.


Noua ne plac mai micute, sa nu aiba mult aluat asa ca am impartit aluatul in doua si am intins din fiecare cate o foaia mai subtire.
Daca va plac mai inalte si mai groase se poate face o singura tava intinzand bineinteles aluatul mai gros.
Se imparte aluatul in doua, se intinde aluatul se imparte in patratele pe care se pune cate o lingura de umplutura, se aduna capetele si se pun tava.
Eu am facut doua modele unul tip plic si unul tip boccelute, am lipit capetele si le-am pus cu fata in jos.
Se lasa la crescut 20 minute , se ung cu galbenus, se presara zahar si se dau la cuptor.


Printfriendly