vineri, 23 iulie 2010

Melcisori cu nuca si scortisoara



PT ALUAT:
50 g unt topit si racit
300 ml lapte caldut
1 ou
3-4 lingura zahar
1/2 lingurita sare
1 pachet praf budinca de vanilie
500 g faina
20g drojdie proaspata
UMPLUTURA:
80 g unt temperatura camerei
150 g zahar
2 lingura scortisoara
100 g nuci taiate, zdrobite sau macinate
stafide
GLAZURA:
50 g crema de branza
15 g unt temperatura camerei
100 g zahar pudra
aroma de vanilie

Drojdia se dizolva in putin lapte caldut cu o lingura de zahar, se lasa 10 minute sa dospeasca.
Faina se cerne, se pune intr-un vas mare, se face loc la mijloc unde se pun pe rand: drojdia, oul, restul de zahar, praful de budinca, sarea si untul. Se framanta un aluat si se lasa la crescut 1 ora.
Masa de lucru se unge cu ulei si se intinde aluatul de 1 cm grosime. Se unge cu unt, se presara zaharul si nucile, stafidele.
Se ruleaza si se taie in felii de 2 cm. Se aseaza rulourile pe tava in care am pus hartie de copt si se lasa la crescut 30 minute apoi se coc in cuptorul incins.
Fierbinti se ung cu glazura obtinuta din amestecarea tuturor ingredientelor.



 si cateva neglazurate...


joi, 22 iulie 2010

Spuma de capsuni

un desert simplu si rapid de facut dar foarte bunnnnn, pe care din copilarie il ador.
 6 albusuri
10 linguri de zahar
2 cani capsuni
Albusurile le mixam bine, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana se topeste.
E important e sa obtinem o spuma tare, lucioasa care nu curge.
Adaugam capsunile si mai mixam putin, mie imi place sa ramana si bucatele mai mici intregi...sa simt capsunile cand mananc.
Un desert delicios ce se serveste rece.


joi, 15 iulie 2010

miercuri, 14 iulie 2010

Tort Inimioara - iaurt de zmeura

un tort pt o printesa care a implinit 8 ani, nepotica mea, Karla
a fost un blat de cacao, crema din iarut de zmeura si mascarpone, imbracat in frisca si ornamente din pasta de zahar.
a avut 2,5 kg

blat
6oua
8 linguri zahar
50ml ulei
8 linguri de faina
1 plic praf de copt
se bat bine albusurile, se adauga zaharul treptat si se mixeaza bine pana se topeste si se formeaza o spuma care nu curge
se adauga pe rand galbenusurile, uleiul, cacaoa, faina cu praful de copt , amestecam usor cu o lingura
se coace in tava unse cu unt si presarata cu faina pana trece testul cu scobitoarea.

crema
400ml iaurt de zmeura
15g gelatina
500ml frisca lichida
4 linguri zahar pudra
250g crema mascarpone
gelatina se pune la inmuiat in putin sirop de zmeura sau lapte, apa...se lasa 10 minute apoi se topeste si se lasa sa se rocoreasca bine, dar sa nu se inchege.
se iau 2-3 linguri de iaurt se pun in gelatina si se amesteca, mai adaugam 2-3 linguri apoi tot iaurtul.
frisca se mixeaza cu zaharul pudra, se pune iaurtul apoi mascarponele.

sirop: 400ml apa, zahar dupa gust, zahar vanilat, sirop sau suc de zmeura


ornat: 300ml frisca, 3 linguri de zahar pudra, colorant, ornamente .

se da crema la rece si cand s-a intarit putin montam tortul
blatul se taie in 4 felii pe orizontala, se insiropeaza si se umple cu crema.
se da la rece pana se intareste crema, eu am l-am lasat o noapte....apoi se orneaza.

luni, 12 iulie 2010

un nou concurs...





un nou concurs se desfasoara pe http://www.bucataras.ro/
m-am inscris cu reteta

daca doriti sa ma votati da-ti un clik pe bannerul de mai jos si cautati fotografia cu tortul.
atentie ! trebuie sa introduce-ti un cod
votarea se poate face zilnic pana in data de 28 iulie

Printfriendly