duminică, 2 martie 2014

Prajitura cu mere si bezea

 


Astazi mi-am propus sa va incant cu o prajitura tare buna si aspectuoasa cu mere si bezea,
 reteta este preluata din cartea de bucate a Silviei Jurcovan
Se foloseste tava mare de la aragaz.

Aluat fraged:
400g faina
150g unt sau margarina
100g iaurt
10g praf de copt
4 galbenusuri
80g zahar
1 varf de cutit de sare
coaja rasa de lamaie
50g gris

Spuma de bezea:
4 albusuri
200 g zahar
1 lingurita zeama de lamaie
esenta de rom

Umplutura:
1kg mere rase
1 lingura scortisoara
2-3 linguri zahar

Intr-un castron frecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza, adaugam iaurtul, coaja de lamaie, sarea si galbenusurile. Amestecam bine si apoi punem faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Compozitia nu se framanta deloc, ci doar se amesteca apoi si se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se intinde cu mana. Inteapam foaia cu furculita si o presaram  cu gris.


Merele curatate, rase, scurse de zeama si cantarite le punem impreuna cu zaharul pe foc si le calim pana se inmoaie, adaugam scortisoara si le punem in tava peste foaia de aluat.
Introducem prajitura in cuptorul incalzit la 180 de grade si o lasam sa se coaca doar pe jumatate.



Intre timp albusurile le batem spuma, adaugam treptat, treptat zaharul si zeama de lamaie. Este important sa mixam bine, bine spuma pana ce devine densa, lucioasa si sa nu curge in momentul in care intoarcem castronul cu gura in jos.



Scoatem tava din cuptor, intindem bezeaua peste prajitura si o introducem la copt pentru inca 45 de minute la foc mic de 150 grade.
Prajitura este gata cand bezeaua este uscata la suprafata si usor rumena.
Se lasa la racit in cuptor pana a doua zi cand se poate taia. Pofta buna!







joi, 27 februarie 2014

Salata de oua, cartofi si fasole rosie

.


Pentru aceasta salata cantitatile sunt oarecum la ochi, cat de cat egale,
 sau dupa gustul fiecaruia, 
 se poate jongla dupa preferinte 


carne fiarta de pui, pulpe, piept
8 oua fierte
700g cartofi
200g fasole rosie
1/2 ceapa de preferinta rosie
optinional zeama de lamaie

maioneza din:
2 galbenusuri
2 linguri mustar
300 ml ulei
sare, piper


Carnea de pui am taiat-o marunt.
Cartofii spalati bine i-am pus la fiert cu o lingura de sare, i-am lasat la racit, i-am curatat de coaja si i-am taiat cubulete mici.
Ouale le-am fiert cu un praf de sare, reci le-a curatat de coaja si le-am feliat.
Am folosit fasole din conserva, e foarte buna, am scurs-o de zeama si am clatit-o cu apa rece.
Ceapa am dat-o pe razatoare.
Pentru maioneza am folosit mixerul: intr-u vas mai inalt am amestecat cele 2 galbenusuri impreuna cu mustarul, apoi am inceput sa picur uleiul, putin cate putin, cand a inceput sa se lege maioneza am turnat mai mult ulei odata. Am mixat in continuare pana s-a format maioneza.
Am amestecat toate ingredientele usor cu o lingura de lemn, am potrivit de sare, piper si zeama de lamaie.
Pofta buna!


luni, 24 februarie 2014

Tort cu crema de branza si capsuni





pentru blat:
  7oua
150g zahar
200g faina
10g praf de copt
7 linguri ulei
7 linguri lapte
 Abusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza bine cu zaharul. Cand s-a formato spuma densa, ce nu curge de pe paletele mixerului se adauga galbenusurile, se mai mixeaza putin apoi se adauga uleiul si laptele. La final se incorporeaza faina cernuta si praful de copt. Se amesteca compozitia usor cu o lingura si se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Se coace blatul pana se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea.......se inteapa mijlocul blatului, cu o scobitoarea si daca iese curata inseamna ca baltul este copt, daca ramane compozitie pe ea, blatul mai trebuie lasat la cuptor.
Se lasa la racit si se taie in trei felii.



 



 pentru crema de branza:
500g branza dulce bine scursa
250ml frisca lichida
2 linguri suc de lamaie
2-3 linguri zahar pudra
10g zahar vanilat

 Frisca se bate cu mixerul.
 Branza se mixeaza cu blenderul vertical impreuna cu putina frisca lichida pana devine o crema spumoasa fara cocoloase.
Se adauga frisca,zaharul pudra, zaharul vanilat, sucul de lamaie si cateva bucatele de capsuni.
Eu am adaugat si putin suc lasat de fructe pentru ca era prea densa crema.

 


pentru sirop:
200ml apa
4-5 linguri de zahar
1 esenta de vanilie

Se fierbe apa cu zaharul pana se topeste si obtinem un sirop gros, se lasa la racit si se adauga esenta de vanilie.
Se insiropeaza blatul cu siropul rece.
Se umple blatul de tort insiropat cu crema si se da la rece pentru o ora.

in plus:
500g capsuni
20g gelatina rosie-tort gelee
400ml apa
4 linguri zahar

Capsunile se pun la scurs, apoi se aranjeaza pe tort.
Peste sucul lasat de capsuni se toarna apa pana obtinem 400ml lichid. In acest suc se dizolva gelatina si zaharul si se pune pe foc mic pana da sa fiarba, se da deoparte si se turnam putin cate putin peste tort.
 Pofta buna!

 

vineri, 21 februarie 2014

Prajitura negresa cu gem si bezea


tava  mare 35/24cm
blatul de nuca:
8 galbenusuri
150g zahar
150 g nuci tocate marunt
400g faina
300ml lapte
1 praf de copt (10g)
2-3 linguri de cacao
+ 1 borcan gem de caise

bezeaua:
8 albusuri
200g zahar

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi maresc considerabil volumul, se adauga nuca, apoi faina, praful de copt si la final laptele. Se amesteca usor si se toarna compozita in tava tapetata cu hartie de copt.
Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace pe doar jumatate.

 
Intre timp se bat spuma albusurile cu zaharul.
Cand blatul este copt doar usor la suprafata se scoate din cuptor, se unge cu un strat generos de gem si se pun albusurile batute spuma. Cu dosul unei lingurii se fac varfuri de bezea.
Introducem tava  inapoi la cuptor si micsoram focul la 150 de grade C si o coacem pana bezeaua devine usor rumenita.
Lasam prajitura sa se raceasca in cuptor pana a doua zi cand o putem taia cu un cutit incalzit.
Pofta buna!





marți, 18 februarie 2014

Tort cu crema de ness



pentru blatul de tort:
8 oua
8 linguri zahar
8linguri faina
10 g praf de copt

 Incepem prin a separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, se adauga zaharul treptat mixind in continuare pana se topeste zaharul si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge. Adaugam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare, apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu o paleta.

Turnam compozitia in tava unsa cu unt si presarata cu faina si coacem blatul timp de 30 de minute la 180 grade C.
 Blatul este copt cand se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare in mijlocul blatului si data iese curata blatul este gata, daca este umeda si cu resturi de compozitie pe ea , blatul mai trebuie copt.
Il lasam la racit pana a doua zi, apoi se feliaza.

pentru crema :
4 oua
200g zahar
3-4 linguri mari de ness
400ml frisca lichida
2 linguri de zahar pudra

  Oule le batem pe baie de aburi impreuna cu zaharul. Cand crema este groasa, groasa si se desprinde de pe vas o dam deoparte, punem nessul si o lasam crema la racit.

Frisca o mixam bine cu zaharul pudra. Apoi o incorporam in crema racita.
Pentru sirop:
100ml apa
100ml cafea expresso indulcita
Pentru glazura de ciocolata:
100g ciocolata amaruie
50 ml frisca lichida

Insiropam feliile de blat si le ungem cu crema.                                                              Ungem tortul cu crema si pe partea laterala si il dam la rece pentru cel putin o ora.                                   Deasupra turnam glazura de ciocolata, pentru asta ciocolata o rupem bucatele si o topim pe baie de aburi impreuna cu frisca. Ornam tortul dupa imaginatie si gust.
Pofta buna!

Printfriendly