marți, 26 octombrie 2021

Cheesecake cu zmeura, fara coacere






    Pornind de la reteta  Cheesecake cu zmeura
 astăzi am facut un tort mai simplu și mai rapid, cu un singur strat de crema de branza si zmeura. 
Zmeura fiind un fruct foarte iubit la noi in familie a iesit la fel de delicios
Daca doriti puteti vedea si varianta cu ciocolata si zmeura

Blat: 
200g biscuiti
  125g unt

Sfaramam biscuitii, untul il topim si il turnam peste biscuiti, amestecam bine. Turnam compozitia in tava cu inel detasabil, nivelam si presam bine cu dosul unei lingure sau chiar cu mana. Pe marginea tavii asezam cu grija cateva bobite de zmeura roata, roata. Dam tava la frigider pana pregatim crema de branza.

Crema: 
 500g mascarpone
 500ml frisca 
 200g zahar pudra
 2 plicuri gelatina maruntita (20g)  
250g zmeura

Frisca o mixam bine.
Crema mascarpone o mixam cu zaharul pudra, adaugam frisca batuta si mixam bine crema.
 Gelatina o punem la hidratat cu 100ml apa rece, o lasam 10 minute pana se umfla. O punem la topit pe baie de aburi sau la foc mic. O dam deoparte si o lasam sa se racoreasca putin, apoi o turnam  in fir subtire in crema de branza in timp ce mixam incontinu. 
Adaugam zmeura si amestecam usor fara sa strivim fructele.
Turnam crema in tava si dam la rece pana ce se intaraste, apoi pregatim glazura sau jeleul de zmeura.

Jeleul de zmeura
4 linguri de zahar
5 g gelatina maruntita
250g zmeura
4-5 ling
 Zmeura o amestecam cu zaharul si gelatina si o lasam sa stea 15 minute ...ea va lasa zeama. Avem nevoie de 250ml de lichid, putem completa cu apa.
Punem vasul pe foc mic pana incepe sa fiarba, dam deoparte si lasam sa se racoreasca bine, apoi  turnam amestecul cu atentie peste stratul de crema care trebuie sa fie bine inchegat si rece.
  Dam tortul la rece pana se intareste bine, de preferat pana a doua zi, apoi cu grija indepartam inelul detasabil si servim.







duminică, 10 octombrie 2021

Rulada de biscuiti cu crema de cocos

 

Stratul de biscuiti

500g biscuiti macinati

150g zahar pudra

100g ciocolata topita

200ml lapte caldut

cacao, vanilie, rom

2 linguri ness

Macinam biscuitii, adaugam zaharul pudra, ciocolata topita, laptele, nessul si aromele.

Amestecam bine compozitia, daca mai necesita mai putem adauga un strop de lapte.

Ea nu trebuie sa fie nici foarte moale.



Crema

200g unt gras, 82 grasime

200g zahar pudra

10g zahar vanilat

150g nuca de cocos


Untul tinut la temperatura camerei il mixam impreuna cu zaharul pudra si vanilia pana ce obtinem o crema spumoasa apoi adaugam nuca de cocos.

Intindem compozitia de biscuiti pe o folie alimentara in strat de 4mm grosime. Ne putem ajuta de o foaie de copt si sucitor, sau vom folosi pur si simplu degetele.

Repartizam crema peste stratul de biscuiti, si intindem uniform.

Rulam strans, presaram cu nuca de cocos si invelim bine rulada in folia alimentara, apoi o dam la rece pentru cateva ore.

Pofta buna!













vineri, 8 octombrie 2021

Prajitura ALBINITA - foi cu miere de albine


Prajitura ALBINITA este o prajitura foarte cunoscuta, facuta de mamele si bunicile noastre, are foi subtiri si fragede facute cu miere de albine si coapte pe dosul tavii. Stratul de gem acrisor completeaza foarte bine dulceata cremei de gris si unt.

Este totodata o prajitura este foarte spornica si are avantajul ca foile pot fi facute si cu o saptamana inainte de a fi umplute. 

Indicat este sa fie umplute cu 2-3 zile inainte de a fi servita, cu cat sta mai mult ea devine mai moale, se topeste practic in gura.

Pentru foi

4 linguri mari de miere de albine

8 linguri de lapte

5 linguri de ulei

1ou

7linguri de zahar

1lingura de bicarbonat

500-550g faina


Se pun toate ingredientele la fiert pe baie de aburi. Se fierb pana ce compozitia devine spumoasa si usor maronie la culoare. Atentie ! compozitia se v-a umfla la fiert, deci alegeti o cratita incapatoare.

Se lasa la racit, apoi se adauga  faina si se framanta. Se imparte aluatul in patru, se intind patru foi pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina sau direct pe hartia de copt. Se coc rapid aproximativ 5-7 minute, pana isi schimba putin culoarea, nu le tineti mai mult caci vor ramane tari.

Eu am o tava mare de 32/28cm, asa ca am copt doar doua foi mai grosute pe care le-am taiat in doua.






Pentru crema

500ml lapte

200g zahar

1 zahar vanilat

4 linguri de gris

200g unt

+

gem acrisor de caise sau prune

Se pune laptele pe foc cu zaharul, cand incepe sa fiarba se toarna grisul amestecand incontinuu pentru a nu face cocoloase, se mai fierbe putin 4-5 minute, se adauga vanilia si se lasa la racit apoi se mixeaza bine cu untul tinut la temperatura camerei.

Asamblam prajitura astfel foaie, crema, foaie, stratul de gem, foaie, crema, foaie. Se acopera cu un servet curat si se pune un fund de lemn deasupra. 

  Se pudreaza cu zahar si se taie dupa dorinta.

Pofta buna!


duminică, 21 martie 2021

Guguluf cu mac si cocos








Guguluful este de fapt un chec copt in forma rotunda cu gaura in mijloc.
Poate fi pregatit in foarte multe combinatii de gusturi, arome si umpluturi.
Astazi va propun o reteta simpla la indemana oricui,
Daca nu aveti forma speciala de guguluf puteti coace aceasta 
prajitura in forma rotunda de tort sau de chec.

6 oua
200g zahar
100 ml ulei
100ml lapte
300g faina
10g praf de copt
1 cana de stafide si rahat
50g cacao
50g mac
50g nuca de cocos
coaja rasa de lamaie
10 zahar vanilat
esenta de rom, lamaie, portocala..la alegere


Albusurile le batem spuma, adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o spuma densa, tare.
adaugam pe rand mixand dupa fiecare in ordine:
galbenusurile, uleiul, laptele, zaharul vanilat, coaja de lamaie si esentele.
Apoi punem faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Impartim compozitia in trei, fiecare parte o combinam fie cu cacaoa, fie cu macul sau fie cu nuca de cocos.
Pregatim tava de guguluf, eu o ung cu ulei si presar faina.
Turnam pe rand cele trei compozitii avand grija sa nu le amestecam intre ele, presaram rahatul si stafidele.






Coacem guguluful la 180 de grade timp de 30 minute.
Rece il glazuram cu ciocolata sau pur si simplu se pudreaza cu zahar.
Pofta Buna!



luni, 15 martie 2021

Cozanacel cu mac, baigli


 

aluat: 500g faina

100g untura de porc (unt)

100g zahar

7g drodie uscata

250ml lapte caldut

1 praf de sare

2 galbenusuri

coaja de lamaie

1 plic de zahar vaniliat


umplutura de mac:
 250g mac
2 albusuri 
150ml lapte
100g zahar
1 plic de zahar vaniliat
suc de la 1/2 lamaie
optinional stafide, scortisoara, cubulete de rahat

pentru uns
1ou

Pentru aluat am folosit masina de paine: am pus faina cernuta in cuva, intr-un coltisor am turnat laptele caldut si am presarat drojdia. In partea opusa am pus untura, zaharul, sarea, coaja de lamaie, vanilia si am pornit programul de framantat, am turnat pe rand cele doua galbenusuri.



Daca nu aveti masina de paine procedati asa: drojdia o amestecati cu laptele caldut, puneti o lingura de zahar si presarati un pumn de faina si o lasati la crescut 10 minute.
Faina o cerneti, adaugati untura si framantati intre palme aluatul.
Faceti o groapa in mijlocul fainii, turnati drojdia, puneti zaharul, galbenusurile, vanilia, coaja de lamaie, restul de lapte si sarea intr-un colt.
Framantati bine aluatul si il lasati la crescut o ora si jumatate. La nevoie mai adaugati faina sau lapte.
Trebuie sa aveti un aluat moale dar care nu se lipeste de maini.
Lasati aluatul sa creasca acoperit la loc cald.

 

Intre timp pregatim umplutura.: albusurile le batem spuma cu zaharul si sucul de lamaie. Macul il macinam si il inglobam in spuma de albusuri, adaugam laptele, vanilia, stafidele, scortisoara, rahatul...ce ne place.
Pentru umplutura putem pune macul macinat doar in lapte fierbinte apoi adaugam mirodeniile.
Impartim aluatul crescut in trei, intindem fiecare foaie subtire de 3-4mm, o ungem cu o treime din umplutura si rulam strans. Asezam ruladele in tava si le lasam la crescut, apoi le ungem cu ou batut si le coacem la 180 de grade timp de 30-40 minute.














duminică, 14 februarie 2021

Paine alba

 





Avem nevoie de:

700g faina

450ml apa

15g sare grunjoasa

12 g drojdie proaspăta

4 linguri ulei de măsline

1 lingura zahar

Se folosește mașina de pâine pentru frământat aluatul și se procedează așa: se pune făina cernută, sarea și uleiul într-un colt al cuvei. 

Drojdia împreună cu zahărul se dizolva în apa călduță, se presară cu putina faina și se lasă la crescut 10 minute apoi se toarnă în mașina de pâine peste faina.

Se pornește programul de frământat aluat.

După ce acesta și-a făcut treaba se scoate aluatul și se așează într-un lighean uns cu ulei, se acoperă și se lasă la crescut o oră și jumătate. 

Se așeză aluatul fie într-o tavă mare de copt, fie o tavă pentru paine. Se acoperă și se lăsă jumătate de ora la crescut după care se presară cu faina și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit se crestează după imaginatie. Se introduce în cuptorul încălzit la 160 de grade. 

În partea de jos a cuptorului se pune un vas cu apa. 






Printfriendly