miercuri, 18 noiembrie 2009

Tiramisu



pentru crema:
4 oua,
120g zahar,
 2 plicuri zahar vanilat,
1 plic gelatina,
300ml frisca ,
2 linguri zahar pudra,
2-3 linguri de lichior sau coniac,
400g mascarpone
+
un pachet mare de piscoturi- 40buc.
200ml cafea putin indulcita,
1 esenta de rom

Se pun galbenusurile cu zaharul la fiert pe baie de aburi si se bat pana se formeaza o crema groasa.
Gelatina se hidrateaza cu 50ml lapte si se amesteca in crema de galbenusuri calduta.
Se mai lasa 2 minute pe aburi, se adauga zaharul vanilat si lichiorul, se da deoparte la racit.
Crema de mascarpone se mixeaza usor si se amesteca cu crema de galbenusuri, se pun si albusurile batute spuma cu zahrul pudra si frisca mixata.

Piscoturile se inmoaie usor in cafeaua indulcita si cu esenta de rom.
Se pune un rand de piscoturi, un strat de crema, piscoturi , crema....ultimul strat trebuie sa fie de crema se presara cacao deasupra.
Eu am imbracat tortul in frisca.
Se da la rece cateva ore bune.

luni, 16 noiembrie 2009

Premiu cu joculet

Acesta este un premiu nou, primit de la Mariana , ce contine si un joculet.
Joculetul consta in 10 intrebari la care trebuie sa raspund.


1.
In ce fel de animal ai vrea sa te reincarnezi ?
...nu m-am gandit nicioadata, stiu eu...pisica

2.
Ce ti-ar lipsi cel mai mult in viata ?
.... nu as putea trai fara familia mea, dar mai ales fara copii

3.
Ce apreciez cel mai mult la o persoana ?
...sinceritatea, veselia, tineretea sufleteasca

4.
Care-i culoarea preferata pentru haine ?
...imi place rosul, desi nu am prea multe am haine de aceasta culoare, este culoarea mea norocoasa

5.
Trei cuvinte care te definesc ca persoana...
...optimista, aeriana cateodata, vorbesc prea mult cateodata... sau mai des?!

6.
O calatorie pe care ai vrea sa o faci si tara pe care ai vrea sa o vizitezi ?
...sunt multe locuri pe care as vrea sa le vad, Cristian imi sopteste Hawai, dar cred ca cel mai mult Spania sa o vad pe mama

7.
Citatul/zicala preferata...
...Prieteni noi să-ţi faci, dar de cei bătrâni să nu te laşi

8.
Ce ti-ar place cel mai mult sa faci ?
...sa fiu sanatoasa sa-mi vad copii mari si fericiti

9.
Daca nu ai face ceea ce faci in fiecare zi, cu ce altceva ai dori sa-ti umpli timpul ?
...sa citesc mai mult, sa ma joc mai mult cu copiii

10.Care e cea mai mare extravaganta a ta ?

...nu stiu, nu am....sau poate am sa raspund ca Mariana ,Blogul!


Am sa-l dau mai departe la Silvia, Maria-Elena si Lili.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Painici sau pogacele cu cascaval


 
Pentru ca e weekend avem zi de prajiturit, de jucat in bucatarie
asa ca ajutoarele mele s-au pus pe treaba.
De data aceasta am facut impreuna painici cu cascaval,
un fel de pogacele cu cascaval

Avem nevoie de:
550g faina
90 g untura de porc (6 linguri)
200 ml iaurt sau lapte
1 praf de copt
1/2 lingurita sare, 
1/2 lingurita piper
1 ou pentru uns
100g cascaval

Am framantat intre palme faina cu untura, apoi am adaugat iaurtul, praful de copt, sarea si piperul.
Am framantat alutul nu prea mult, doar cat sa se incorporeze ingredientele 
si am obtinut un aluat elastic.
 L-am lasat la rece jumatate de ora,
apoi am intins o foaie groasa de 1 cm si am decupat cercuri cu paharul.
Le-am asezat in tava, le-am uns cu ou si le-am presarat cu cascaval.
Am  bagat tava in cuptorul incalzit in prealabil
 si am copt painicile pana au devenit aurii, timp 10-15 minute la 180 de grade C.
 


Melci cu budinca




200 ml. lapte caldut
50 gr. unt topit si racit
5 linguri de zahăr
o priză de sare
2 plicuri zahăr vanilat
3 linguri de ulei
1 cub drojdie proaspata

1 ou
550 g faina

pt umplut: 

1 pachet de budinca vanilie,
 400ml lapte 
6 linguri zahar

Se dizolva drojdia in lapte cu o lingura de zahar si 2 linguri de faina, se lasa sa stea10 minute.
Oul se bate putin, se amesteca cu uleiul, zaharul, sarea, zaharul vanilat.
Se pune
peste drojdie o ceasca de faina si oul batut si se amesteca, apoi jumate din unt, o ceasca de faina , iar unt, iar faina . Se amesteca bine dupa fiecare.
Se framanta bine un aluat pe masa infainata.
Se lasa la crescut acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate.



Intre timp se prepara budinca si se lasa la racit, se amesteca din cand in cand pt a nu se depune pielita deasupra .
Pe masa prasarata cu faina se rastoarna aluatul si se imparte in 8.

 Fiecare bucata se intinde si se pune cate o ligura mare de budinca. Se ruleaza, se strang capetele si se modeleaza un melc.



Se lasa la crescut 20 minute , se ung cu ou si se coc la inceput la foc mic apoi la foc mare.
Nu da-ti focul la mare de la inceput pt ca se pot crapa.
Poza am facut doar la prima tava.








marți, 10 noiembrie 2009

Cartofi frantuzesti







aproximativ 1 kg si jumatate de cartofi,
 5 oua,
cascaval,
 branza telemea ..eu am folosit branza topita,
 200 ml smantana,
3 linguri ulei,
2 linguri faina,
sare, piper.

Cartofii se fierb in coaja cu un praf de sare..se lasa la racit, se curata de coaja si se feliaza.
Ouale se fierb...puneti cu un pic de sare in apa, astfel se previne iesirea albusului din ou in caz ca se crapa coaja.
Se unge cu unt un vas de yena, se pun in straturi cartofii taiati felii, ouale feliate, branza si cascavalul ras. Ultimul strat trebuie sa fie cel de cartofi.
Separat se incinge uleiul, se pune faina si se amesteca bine. Se mai tine 1 minut pe foc pana se ingroasa sosul. Se stige cu smantana, se lasa sa dea un clocot apoi se opreste focul.
Se da gust cu sare si piper. Se toarna sosul peste cartofi si se rade cascaval deasupra.
Se da tava la cuptor si se coace pana se rumeneste frumos .





Printfriendly