sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Tort cu crema de branza si afine


BLAT
3 oua, 6 linguri zahar, 3 linguri ulei, 5 linguri faina
1.albusurile le mixam bine, adaugam zaharul si mixam in continuare pana ce se topeste si obtinem o spuma densa, lucioasa.
2.adaugam pe rand galbenusurile, uleiul si la final faina.
3.coacem blatul in tava rotunda.

PENTRU CREMA
300g branza dulce, 300 ml iaurt gras, 300ml frisca, 10g gelatina, 150g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, suc de la o jumatate de portocala
1. punem primul plic de gelatina la dizolvat in apa rece
2. frisca o mixam bine
3. branza dulce daca este de casa o trecem prin sita deasa pentru a scapa de cocoloase
4. amestecam branza cu iaurtul, frisca si sucul de portocale
5. topim gelatina si o lasam sa se racoreasca
6. punem doua linguri din compozitia de branza in gelatina racorita, amestecam bine apoi turnam toata gelatina peste compozitia cu branza si amestecam bine.


PENTRU JELEUL DE AFINE
 500g afine proaspete sau congelate, 10g gelatina, 200g zahar
oprim vreo 3 linguri de afine
1.gelatina o punem la inmuiat cu putina apa rece pentru 10 minute apoi o topim pe foc, fara a o lasa sa fiarba
2. afinele le amestecam cu zaharul si punem vasul pe foc, lasam sa fiarba cam 5 minute pana fructele se inmoaie  usor
3.adaugam gelatina calda peste afine

ASAMBLARE  TORT
 in tava cu inel asezam blatul racit si il insiropam usor, apoi il ungem intr-un strat subtire cu jeleul de afine, punem jumatate din crema, asezam cateva fructe apoi restul de crema
dam la rece pana crema s-a intarit bine si turnam si restul de jeleul......dar atentie nu tot odata! in 2-3 transe la intervale de 5 minute intre ele pentru a se intari putin stratul precedent









joi, 24 noiembrie 2011

Tort de portocale

pentru rulada
 
4 oua, 8 linguri zahar, 4 linguri ulei, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt
1/2 borcan dulceata, gem, marmelada, eu am folosit gem de visine

mixam albusurile, adaugam treptat zaharul, mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa ce nu curge, apoi adaugam pe rand galbenusurile, uleiul,  faina, praful de coptse coace in tava mare de 30/40cm.
imediat ce e gata o scoatem din cuptor, desfacem hartia de copt si cu ajutorul ei sau a unui prosop curat o rulam strans si o lasam sa se raceasaca, apoi o desfacem usor, o ungem cu gemul si o rulam la loc.
 o lasam deoparte sa se aseze....apoi o taie felii de 1 cm.

pentru blatul cu cacao
2 ou, 4 linguri zahar, 2 linguri ulei, 3 linguri faina, cacao

pentru blaturile albe:
4 oua, 8 linguri zahar, 4 linguri ulei, 6 linguri faina, 1/2 plic praf de copt

pregatirea este aceiasi la ambele blaturi: mixam albusurile, adaugam treptat zaharul, mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa ce nu curge, apoi adaugam pe rand galbenusurile, uleiul,  faina, praful de copt, cacaoa
se coace in tava rotunda cu diametrul de 24 cm
blatul alb se taie in doua..

pentru crema de portocale
3-4 portocale, 400ml lapte, 250g zahar, 100g unt, 20g gelatina, 150ml frisca mixata, 100g ciocolata,

stoarcem portocalele, punem gelatina la inmuiat in sucul obtinut aproximativ 250ml
laptele il punem la fiert cu zaharul si untul
topim gelatina la foc mic si o turnam peste laptele fierbinte, amestecam si dam deoparte sa se inchege putin, ...dureaza cam 2-3 ore la rece.
cand incepe sa se lege se amesteca cu frisca mixata si cu ciocolata rasa ...eu am uitat si am adaugat-o direct pe blat la asamblarea tortului

 
sirop
250ml apa, 200g zahar, 1 esenat de vanilie
se fierbe apa cu zaharul, se adauaga vanilia, se lasa la racit

asamblarea o facem in tava cu inel
asezam 1 blat alb, il insiropam usor, pe peretii laterali ai tavi asezam felii de rulada, punem 1/3din crema, asezam blatul cu cacao, insiropam, 1/3 crema, blatul alb, insiropam, 1/3crema.
lasam sa se intareasca bine crema, apoi scoatem cu atentie inelul de la tava


 
tips:
 eu am legat rulada cu elastice de borcane, sa nu se desfaca...:)
daca gemul e prea gros se poate subtia cu putina apa calduta
daca crema este prea intarita si nu se poate amesteca cu frisca, incalzitio usor pentru cateva secunde, apoi mixati bine si adaugati frisca.

luni, 21 noiembrie 2011

Tort cu mere umplute si crema de branza


am sa particip cu aceasta reteta la un concurs foarte frumos intitulat
"Dulce Romanie"
care va gazduit luna aceasta de Alexandrina


avem nevoie de:
4 mere,
1/2 cana fructe uscate: caise, stafide, coji de portocala confiate..etc,
1/2 cana nuci taiate marunt,
20ml coniac

pentru aluat
200g unt sau margarina
2 cani faina,
2 linguri apa rece,
1 ou,
1/2 cana zahar,
1/2 plic praf de copt ...5 g.

pentru umplutura de branza
500g branza dulce,
200ml smantana,
1/2 cana gris,
1/2 cana zahar,
2 pliculete zahara vanilat
2 oua
1/2 fiola esenta de rom

pentru inceput taiem fructele uscate bucatele mici si le punem la inmuiat cu lichiorul
apoi pregatim aluatul: faina o framatam cu untul, adaugam apa, apoi oul, zaharul si praful de copt. punem aluatul la rece pentru 1 ora.
pregatim umplutura de branza
smantana o frecam cu zaharul, adaugam grisul, ouale, vanilia, romul si branza dulce data prin sita. se poate pregati si in robotul de bucatarie.





ungem  o tava cu inel cu unt si tapetam cu aluatul, avand grija sa acoperim bine si peretii ei.
pregatim merele, le curatam de coaja si scoatem miezul, avem grija sa nu stricam peretii si fundul lor.
asezam merele in mijlocul tavii si le umplem cu fructele scurse de lichid si amestecate cu nuca
turnam cu atentie branza in jurul merelor, nu umplem tava pana sus, lasam o distanta de 2 cm pana la marginea tavii
dam tava la cuptor pentru 50 minute, la 180g.
facem testul cu scobitoarea, lasam sa se raceasca si ornam dupa preferinta, eu am folosit o glazura din albus de ou batut cu zahar pudra



 







luni, 14 noiembrie 2011

Prajitura Dana

m-am inscris cu aceasta reteta dulce la concursul oraganizat de Mimmi si Laura
 

reteta originala este aici 
eu am mai schimbat cate un pic
si anume am pus rom in ganache si capuccino in crema de lapte praf


blat cu nuca
6 oua , 200g zahar, 200g nuca macinata, 2 lg faina, 1 pliculet praf de copt
Foaie alba:
2 oua, 2 lg ulei, 2 lg apa, 2 lg zahar ,4 lg faina, 1 lingurita bicarbonat stins
Frisca:
400 ml frisca lichida, 10 g gelatina, 3-4 linguti zahar pudra
Crema ganache:
100 g ciocolata neagra, 150 ml frisca lichida, esenta de rom
Crema de lapte praf
5 oua, 300 g zahar, 1 cub unt sau margarina, 300 g lapte praf, 1 pliculet capuccino
Blatul cu nuca:
batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana se topeste, adaugam pe rand galbenusurile,, nuca, faina, praful de copt
coacem blatul
Foaia alba:
batem ouale cu zaharul, punem bicarbonatul stins cu otet, apa, uleiul, apoi faina
Frisca: 
gelatina o punem la inmuiat in putina apa, apoi o topim la foc mic
 frisca o mixam cu zaharul pudra , adaugam gelatina rece, dar inca lichida
Crema ganache:
100ml frisca si ciocolata o punem la topit la foc mic si o lasam sa se raceasca apoi o amestecam, cu 50ml frisca mixata
Crema de lapte praf:
ouale si zaharul le batem putin cu telul, punem vasul pe baie marin si batem incontinuu pana se ingroasa crema.
luam vasul deoparte si adaugam laptele praf, amestecam bine sa nu faca cocoloase.
cand crema s-a racit incorporam si untul

Asamblare:
foaia alba, crema ganache, punem blatul cu nuca, crema de lapte praf si deasupra frisca, ornam cu ciocolata topita
 dam prajitura la rece pana a doua zi.




sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Rulada cu ciocolata


        

pentru blat:
5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina, un plic praf de copt

se separa albusurile de galbenusuri.
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste, se adauga galbenusurile, faina cernuta cu praful de copt.
se toarna compozitia intr-o tava mare, 40-30cm, tapetata cu hartie de copt si s ebnaga la cuptor.
se scoate blatul se desprinde imediat de pe hartie si cu ajutorul acesteia se ruleaza strans si se lasa la racit.

crema:
200g ciocolata, 200ml frisca, 50g unt, 5 g gelatina
 gelatina se pune la inmuiat in putina apa, apoi se topeste pe foc fara sa fiarba
frisca se pune la incalzit, cand ajunge in punctul de a fierbe se opreste focul si se adauga ciocolata taiata bucatele mici si untul. se amesteca bine si se pune si gelatina inca calda.
se lasa crema la racit si se apoi mixeaza bine
se desface cu atentie rulada, se unge cu crema, se ruleaza la loc si se lasa la rece 2 ore.

glazura:

100g ciocolata, 3 linguri lapte
 se topeste ciocolata cu laptele si se unge rulada, se da la rece


 



 



  

vineri, 11 noiembrie 2011

Pui pe sare la cuptor




simplu, rapid, nu necesita mare pregatire inaintea sau in timpul pregatirii...ce ne trebuie:
sare grunjoasa
1 pui intreg
sarea o presaram in tava 
despicam puiul pe burta, daca e mai grasut facem cateva despicaturi pe piept
il asezam comod pe patul de sare,
il acoperim cu bucatele de usturoi, il pudram cu piper
si-l dam la caldurica
200grade timp de 50 de minute...
  si gata!


Printfriendly