marți, 6 martie 2012

Pariziene cu branza dulce



Aceste pariziene cu branza si stafide, reteta si modul de lucru este aceiasi ca la Parizienele cu crema patisera
doar crema am inlocuit-o cu umplutura de branza dulce.  

pentru umplutura de branza:
500g branza dulce, 4 oua, 250g zahar, 50 g gris, 100g stafide, coaja de la o lamaie, esenta de rom
branza se amesteca cu ouale, se trece prin sita sau se mixeaza cu blenderul
se adauga zaharul, grisul, stafidele, coaja de lamaie si romul.




joi, 1 martie 2012

Rulada cu crema de ciocolata


Pentru blatul de rulada
5 oua, 10 linguri de zahar, 5 linguri mari cu faina, o lingurita cacao

Albusurile le mixam bine, adaugam treptat zaharul. In spuma densa obtinuta  incorporam pe rand galbenusurile, apoi faina.
Separat intr-un caston mic punem 4-5 linguri de compozitie si o amestecam cu cacao. 
Luam din compozitia cu cacao cate o jumatate de lingurita si facem gramajoare in tava pregatita pentru cuptor, cu distanta de 3 cm intre ele.





Apoi cu ajutorul unei scobitoare formam stelute....se pot face si cu posul.
Introducem tava in cuptor pentru 5 minute pana cand vedem ca stelutele noastre s-au copt usor la suprafata. Scoatem tava din cuptor si turnam peste ele restul compozitiei de blat, nivelam cu atentie sa nu le deranjam. Introducem tava inapoi in cuptor pe a coace blatul complet. 
Facem testul cu o scobitoare, daca introdusa in blat aceasta iese curata inseama ca blatul nostru este facut. 



Scoatem tava din cuptor si rasturnam blatul pe un servet si il rulam.
Il lasam sa se raceasca complet, apoi cu grija il desfacem si il umplem cu crema.

Crema  
400ml lapte, 2 oua, 4 linguri de faina, 10 linguri zahar
100g ciocolata, 100g unt , 200ml frisca, rom sau vanilie, 1 întăritor pentru frisca
Dizolvam faina in putin lapte rece, adaugam zaharul si ouale, punem si restul de lapte fierbinte si fierbem crema la foc mic.
Cand s-a ingrosat adaugam ciocolata rupta bucatele, punem si esențele de vanilie sau rom.
Crema o lasam la racit si apoi o mixam cu untul si o amestecam cu frisca batuta separat cu un intaritor de frisca.
Desfacem cu grija blatul, il umplem cu crema si rulam la loc. 
 

marți, 28 februarie 2012

Salata de vinete-altfel

 

 pentru ca am multe vinete in congelator am cautat sa fac o salata mai deosebita 
decat obisnuita salata de vinete cu maioneza.
am gasit aceasta reteta, o combinatie interesanta, 
nu pot sa spun ca ma dat pe spate, dar a fost gustoasa.
avem nevoie de:
3 vinete mici coapte si curatate, 1 ceapa mica, 1 mar, 2 oua fierte , 1 ceasca
mazare, 2 rosii, 3 linguri mari se smantana sau maioneza
 sare , piper, suc de lamaie, patrunjel verde

 

se taie cubulete vinetele, rosiile, ceapa, ouale si merele.
se pun toate intr-un vas, se adauga mazarea, smantana  si patrunjelul tocat, se amesteca, se potriveste de sare, piper si suc de lamaie.





luni, 27 februarie 2012

Pariziene cu crema patisera


pentru aluat:
1 kg faina
50gr drojdie proaspata
220gr zahar
1lingurita sare
coaja rasa de la 2 lamaie
125 gr unt topit
600ml lapte


pentru crema patisera
800ml lapte
4 linguri amidon sau faina
4 galbenusuri de ou
250gr zahar
2 pliculete zahar  vanilat
2 linguri suc de lamaie
80gr unt

drojdia se dizolava in putin lapte caldut. adaugam o lingura de zahar.
faina se cerne intr-un vas mare, se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia, se lasa cateva minute pana incepe creste. se pune zaharul, sarea, coaja de lamaie, untul topit, se amesteca, se toarna laptele
se framanta un aluat moale, la nevoie se mai adauga faina.
se lasa aluatul la crescut acoperit cu un servet la loc cald.

intre timp se prepara crema
in 100ml lapte rece se dizolva amidonul, se adauga zaharul si galbenusurile batute putin cu furculita.
se adauga si restul de lapte, sucul de lamaie si se pune crema la fiert pana se ingroasa.
 se adauga vanilia si se lasa la racit, apoi se adauga untul.

impartim aluatul in bile mari cat un ou, din fiecare se modeleaza o pariziana care se umple cu crema rece.
se ruleaza frumos si se aseaza in tava, se lasa la crescut cateva minute, se ung cu ulei si se coc la 180grade   cam 15-20 minute, pana devin rumene .









luni, 20 februarie 2012

Tort cu jeleu de portocale

un blat de pandispan cu cacao din:
 7 oua, 10 linguri zahar, 100ml ulei, 1 praf de copt, 180g faina, cacao
crema
500 ml frisca, 250ml smanatana grasa (25%), 5 linguri zahar pudra, 1 plic zahar vanilat, 1 plic intaritor de frisca.
jeleu
20g gelatina, sucul de la 4 portocale mari, 6 linguri zahar,
sirop 
400ml apa, 200g  zahar, esenta vanilie.

pentru prepararea blatului de pandispan: mixam albusurile, adaugam treptat zaharul, apoi incorporam galbenusurile si uleiul, apoi cu o lingura amestecam faina, praful de copt si cacaoa. amestecam usor si coacem blatul
 il lasam la racit si il taiem in trei.

 pentru crema mixam frisca cu zaharul pudra si zaharul vanilat, adaugam smantana si inatritorul de frisca.
crema o impartim in 4.

pentru jeleu: stoarcem portocalele, mai completam sucul cu apa obtinem 800ml, punem gelatina si lasam sa se hidrateze cam 15 minute, adaugam zaharul si o topim pe foc pana  ajunge la punctul de fierbere.
se foloseste rece cand incepe sa se lege, daca s-a intarit prea mult il punem pentru cateva secunde pe baie de aburi.
jeleul se imparte in 3.

pentru sirop fierbem apa cu zaharul, se adauga vanilia

asamblarea se face in tava cu inel detasabil.
1. asezam un blat, il insiropam, punem un strat de crema, nivelam bine apoi un strat de jeleu racit.
dam la rece pana se intareste bine
2. asezam al doilea blat, il insiropam, punem un strat de crema, nivelam bine apoi un strat de jeleu racit.
dam la rece pana se intareste bine.
3.asezam al treilea blat si dam tortul la frigider pentru cateva ore.

 

 
cu ajutorul unui castron trasam pe blat un cerc. decupam dupa semnele trasate centrul tortului.
il rasturnam pe o farfurie pentru a recupera partea taiata, apoi il asezam cu grija pe platou.
preseaza usor cu mana interiorul tortului si ungem cu crema si se aseaza cu grija partea decupata intoarsa invers.
strangem tortul cu inelul si il lasam la rece sa se aseze, apoi ungem cu crema si turnam jeleul.
dam tortul la rece, il ornam tortul dupa gust si imaginatie. 
eu l-am uns cu un strat subtire de frisca si am lipit betisoare de ciocolata

urmeaza feliuta....

Printfriendly