luni, 27 februarie 2012

Pariziene cu crema patisera


pentru aluat:
1 kg faina
50gr drojdie proaspata
220gr zahar
1lingurita sare
coaja rasa de la 2 lamaie
125 gr unt topit
600ml lapte


pentru crema patisera
800ml lapte
4 linguri amidon sau faina
4 galbenusuri de ou
250gr zahar
2 pliculete zahar  vanilat
2 linguri suc de lamaie
80gr unt

drojdia se dizolava in putin lapte caldut. adaugam o lingura de zahar.
faina se cerne intr-un vas mare, se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia, se lasa cateva minute pana incepe creste. se pune zaharul, sarea, coaja de lamaie, untul topit, se amesteca, se toarna laptele
se framanta un aluat moale, la nevoie se mai adauga faina.
se lasa aluatul la crescut acoperit cu un servet la loc cald.

intre timp se prepara crema
in 100ml lapte rece se dizolva amidonul, se adauga zaharul si galbenusurile batute putin cu furculita.
se adauga si restul de lapte, sucul de lamaie si se pune crema la fiert pana se ingroasa.
 se adauga vanilia si se lasa la racit, apoi se adauga untul.

impartim aluatul in bile mari cat un ou, din fiecare se modeleaza o pariziana care se umple cu crema rece.
se ruleaza frumos si se aseaza in tava, se lasa la crescut cateva minute, se ung cu ulei si se coc la 180grade   cam 15-20 minute, pana devin rumene .









8 comentarii:

  1. Diana mai dat gata cu aceste pariziene, am sa incerc pentru Andrea mea! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicioase Diana, am tot salivat :))

    RăspundețiȘtergere
  3. De obicei eu le umplu cu gem, dar am sa-ncerc si cu crema asta. Cred ca sunt ffff bune! Pupici pe gropite!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  5. EXTRAORDINAR DE FRUMOS ARATA SI GUSTUL E PE MESURA,AM VAZUT MAI MULTE PAGINI CU PARIZIENE DAR NU SUNT CA S ALE TALE

    RăspundețiȘtergere
  6. Cate bucati v-au iesit din cantitatea aceasta?

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly

pinterest