duminică, 24 martie 2013

Prajitura fina cu mere




1 cana are 250 ml, reteta este pentru tava mea este mare de 38/28cm.

Aluat:
1 cana lapte
250g unt moale( 160g untura)
3 cani faina
1 praf de copt
2 pachetele zahar vanilat
1 varf de cutit de sare
Se framanata un aluat, o treime se pune la congelator iar restul de aluat se pune la frigider.

Umplutura:
1 cana smantana
3 oua
1 cana zahar
1 pachet zahar vanilat
Pentru umplutura se ametseca toate ingredientele

6 mere acrisoare
2 linguri gris
Merele se curate si se taie felii  subtiri, se amesteca cu grisul.

Asamblare:
Se scoate aluatul din frigider si se intinde in tava mare de la aragaz, se pune umplutura, se presara merele.
Se scoate si aluatul din congelator, se rade direct in tava pe razatoarea cu gauri mari.
Se coace la 180grade C timp de 30-40 minute.
Rece se presara cu zahar pudra si se taie in portii potrivite.


 

miercuri, 20 martie 2013

Pancakes-clatite americane



2 cani faina
1cana apa minerala
1 cana lapte 
3 oua
3 linguri zahar
4-5 linguri de ulei
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
1 esenta de rom


Ouale se bat bine cu telul, se adauga faina, sarea, zaharul, uleiul si treptat apa minerala si laptele amestecand bine, bine pana dispar toate cocoloasele....trebuie sa obtinem o compozitie groasa ca o smantana, la nevoie se mai adauga apa minerala sau faina.
Se lasa compozitia sa se odihneasca 30 de minute, apoi se adauga parful de copt, bicarbonatul de sodiu si aromele.
Pentru copt se foloseste o tigaie neaderenta.
 Se toarna un polonic de compozitie in mijlocul tigaii incinge bine si se coace la foc iute pe ambele parti.
Se servesc calde cu lapte condensat, diferite dulceturi, topinguri, miere de albine...etc




 




luni, 18 martie 2013

Prajitura Ramona- foi, nuca si crema de vanilie



Pentru foi: tava mare de38/28cm
600g faina
200g untura (unt)
100g zahar
4 galbenusuri
3 linguri smantana
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbaonat de sodiu
4-5 linguri lapte
+ 1 borcan gem de prune
Intr-un vas se pune faina si untura, se freaca bine intre palme, apoi se adauga restul ingredientelor ( bicarbonatul se stinge cu putin otet). Se framanta un aluat fraged ce se imparte in doua foi.
Prima foaie se intinde in tava tapetata cu hartie de copt, se unge cu gem si se pune spuma de bezea.
Cea de-a doua foaie se intinde pe dimensiunea tavii si se aseaza peste bezea.
Se coace 35 de minute la 180 grade C pana trece testul cu scobitoare.
SFAT : lasati prajitura sa se raceasca in cuptor, eu nu am facut-o :(

Spuma de bezea:
6 albusuri
200g zahar
50g nuci tocate
2 linguri amidon
 Albusurile se bat spuma, se adauga treptat zaharul si se bate bine in continuare pana se dizolva tot zaharul si obtine o spuma lucioasa, densa ce nu curge.
Se padauga nucile si amidonul si se amesteca usor cu o paleta, se toarna in tava peste prima foaie unsa cu gem.


Crema:
500ml lapte
200g zahar
2 linguri faina
2 linguri amidon
2 galbenusuri
2 pliculete zahara vanilat

Galbenusurile se amesteca cu putin lapte rece, zaharul, amidonul.
Restul de lapte se fierbe si se toarna peste compozitia cu galbenusuri, se pune la fiert crema pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.
Se adauga zaharul vanilat si se lasa la racit.


Asamblare:
Prajitura racita se taie in doua. O parte se unge cu 1/3 din crema, se pune cealalta jumatate, se pune crema ramasa si se rade ciocolata.







duminică, 10 martie 2013

Cornulete fragede cu gem- aluat cu vin



 O reteta foarte buna de cornulete fragede ce se topesc in gura

200g unt
300g faina
4 linguri vin rosu
1 ou
2 linguri de smantana
+50 g unt pentru uns
1 borcan mic dulceata de visine
zahar pudra vanilat

Se framanta un aluat din toate ingredientele si se da la rece o ora.
Se intinde o foaie subtire se unge cu untul moale si se impatureste de trei ori. Se da la rece 30 de minute.
Se intinde aluatul cu atentie pentru a nu strica straturile, se taie in patrate de 7/7cm,se ung cu dulceata apoi se ruleaza.
Se coc cornuletele 30 de minute la 180 de grade.
Calde se tavalesc prin zahar pudra.

 Am repetat aceasta reteta inlocuind cele 200g de unt cu 180g untura si cele 50g de unt pentru uns cu 50g osanza de porc.....asta a facut aluatul si mai fraged si mai gustos.





vineri, 8 martie 2013

Ciocolata de casa cu orez expandat


1 foie napolitane
400g zahar
250g apa
250g margarina
cacao
250g lapte praf
50 g orez expandat

Se pregateste o tava de chec care se tapeteaza cu foaie de naylon.
Foia de napolitana se taie in doua pe dimensiunile tavii de chec.
Zaharul si apa se pun la fiert pana se formeaza un sirop gros, gros. Pentru a fi siguri ca siropul ste gata se face o proba: se pune o picatura de sirop intr-un pahar cu apa, daca picatura ramane intreaga si nu se dizolva in apa inseamna ca siropul este gata.
 Margarina taiata cuburi se adauga la sirop si se lasa la foc mic pana se dizolva, se trage oala deoparte, se pune laptele praf cernut impreuna cu cacaoa. Se amesteca repede pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga orezul expandat.
Se toarna compozitia de lapte praf in tava de chec si se acopera cu cea de-a doua foaie de napolitana. Se preseaza bine si se da la rece cateva ore bune pana ce se intareste bine ciocolata.
Pofta buna!


 



Printfriendly