vineri, 7 februarie 2014
Napolitane cu gem, nuca si biscuiti
Ingrediente:
250 g de zahăr
200ml apă
250 g margarina
2 linguri de cacao
150 g nuca macinata
150 g biscuiti macinati
esenta de rom
in plus:
2 foi de napolitane
1 borcan gem, eu am avut de afine
400 g biscuiti petit beurre
Mod de preparare:
Apa,
zaharul si margarina se pune la fiert la foc mic. Se amesteca ocazional
pana se topeste tot zaharul si margarina. Se opreste focul si se adauga
nuca, biscuitii macinati, cacaoa si esenta de rom.
Se ung cu gem foile de napolitane pe partea cu gaurelele mari.
Pe
prima foaie se aseaza un strat de biscuiti, se toarna compozitia de
nuca si aseaza inca un strat de biscuiti si se acopera cu cea de a doua
foaie de napolitana cu partea unsa cu gem in jos.
Se aseaza o greutate peste foi, se lasa pana a doua zi cand s-au inmuiat foile si se poate taia.
Recomand biscuiti petit beurre pentru ca sunt mai gustosi si mai fragezi.
joi, 30 ianuarie 2014
Prajitura cu mere rase
pentru prajitura
4 oua
250g zahar
2 lingurite bicorbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
2-3 lingurite scortisoara
4 mere mari
400g faina
pentru glazura
7 linguri zahar
7 linguri apa
50g ciocolata
125g rama
3-4 linguri cacao
Am folosit o tava mare aproximativ 28/40cm.
Ouale se amesteca cu zaharul, se adauga bicarbonatul de sodiu stins cu otet, vanilia si scortisoara, apoi merele rase si faina.
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade C.
Prajitura este coapta cand se rumeneste frumos si se desprinde blatul de pe marginile tavii, mijlocul va ramane usor umed din cauza merelor.
Prajitura este coapta cand se rumeneste frumos si se desprinde blatul de pe marginile tavii, mijlocul va ramane usor umed din cauza merelor.
Se lasa la racit si se acopera cu glazura.
pentru glazura se fierbe zaharul cu apa si cacaoa, apoi se pune untul si ciocolata taiata marunt, se lasa sa se rocoreasca putin si se intinde glazura pe blatul racit.
si o poza mai veche
marți, 28 ianuarie 2014
Pogacele cu jumeri 2
Ingrediente:
600g de faina
25 g drojdie proaspata
1 ou
100g untura de porc rece
200 ml. de lapte caldut
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
pasta de jumari:
300 g de jumari macinati
sare
piper
pentru uns:
1 ou batutchimion
Drojdia se dizolva in putin lapte caldut impreuna cu zaharul si o lingura de faina. Se lasa sa creasca timp de vreo 10 minute.
Faina se cerne si se freaca intre palme cu untura, se face o groapa in mijloc si se toarna drojdia dospita, Se amesteca putin, se adauga oul, sarea si restul de lapte. Aluatul se framanta bine si se lasa la crescut. Trebuie sa fie un aluat neted si mai indesat.
Eu am folosit masina de paine pentru preparea aluatului.
Pentru pasta de jumeri, se macina jumerele, se amesteca cu sare si piper dupa gust.
Dupa ce aluatul a crescut se rastoarna pe masa, se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de aproape 1cm Se unge foaia pe trei sferturi cu pasta de jumeri.
Se impatureste in trei aducand prima data partea neunsa in mijloc, apoi cealalta parte, cea unsa spre mijloc.
Urmeaza a doua impaturire: aducem parte de sus peste cea din mijloc,apoi partea de jos peste prima.
Se lasa sa se odihneasca 20 de minute la rece, apoi se intinde usor, fara a apasa tare pentru a nu deforma straturile.
Se decupeaza pogacelele cu o forma rotunda si se aseaza in tava.
Se inteapa cu furculita si se lasa la crescut 15-20 de minute, se ung cu ou, se presara chimion.....eu nu am pus pentru ca nu le place la copii :(
Se introduc in cuptorul incalzit la 180 de grade. Se coc pana se rumenesc frumos, nu le tineti in cuptor mai mult decat este necesar pentru ca vor iesi uscacioase.
miercuri, 22 ianuarie 2014
Prajitura cu mac, afine si ananas
ieri ni s-a facut pofta de ceva dulce si cum timpul de stat in bucatarie a fost limitat
am improvizat rapid o prajiturica moale si pufoasa cu ce aveam la indemana: mac, afine si ananas.
cantitatile folosite pentru o tava mare 35/24cm:
8 oua
16 linguri zahar
8 linguri ulei
8 linguri lapte
12 linguri faina
1 plic praf de copt
50g mac
1 cescuta afine
1 conserva de ananas cubulete
1 cescuta afine
1 conserva de ananas cubulete
1 esenta lamaie.
1 esenta rom
Albusurile le-am separat de galbenusuri si le-am mixat bine cu zahar.
Am adaugat pe rand galbenusurile si am mai mixat putin, apoi am pus laptele si uleiul.
Faina am cernut-o si am amestecat-o cu praful de copt si am pus-o peste compozitia de oua amestecand usor de jos in sus.
Am impartit compozitia in doua.
In prima parte am adaugat cacao, iar in cealalta mac.
In tava am asezat o foaie de copt si am pus compozitia cu cacao, peste ea am pus-o usor cu lingura pe cea cu mac, am presarat afinele si bucatelele de ananas.
Am copt prajitura la 180 de grade in cuptorul incalzit in prealabil.
Am servit-o pudrata cu zahar langa o cana de ceai.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Printfriendly
Categories
afine
ajutoarele mele
aluaturi dospit
aluaturi dospite
aluaturi dulci
aperitive/gustari
banane
bauturi
bezea
bezea ciocolata
biscuiti
biscuiți
branza
budinca
cafea
camara
capsuni
cartofi
cascaval
chec
cheesecake
ciocolata
cozonaci
diplomat
diverse
diverse deserturi
dovleac
drojdie
dulceata
foi
foietaje
frisca
fructe
fursecuri
gem
iaurt
inghetata
lamaie
leapsa
mac
maioneza
mancaruri diverse
mascarpone
mere
miere de albine
napolitane
nuca
nuca de cocos
oua
paste
pâine
pizza
placinte
plăcinte
portocale
prajituri
prăjituri
premii
preparate cu carne
retete naturiste
rulada
salate
scorțișoară
sfaturi in bucatarie
smantana
supe/ciorbe
tarte
tort
torturi
torturi pt copii
untura
vanilie
visine
zmeura