vineri, 9 noiembrie 2012

Paine Graham- cu tarate de grau


Sincer pana acum mi-a fost frica sa fac paine, am avut cateva incercari de copt painea in MP dar nu am fost multumita niciodata de rezultat, ba era prea dulce, ba prea sarata, prea umeda sau prea tare...prea, prea, prea...
Ieri mi-am luat inima in dinti si am facut o painica  moale, pufoasa, gustoasa, coaja crocanta dar subtire....de data asta coapta in cuptorul aragazului.
Am trecut testul! !!!Uraaa!!! cel mai frica mi-a fost de criticii mei cei mai duri, cei trei nasdravani ai mei :))

 Asadar avem nevoie de:
500g faina alba
40g tarate de grau
4 linguri ulei de masline
1 lingurita si jumatate sare
2 linguri zahar
350ml apa calduta
7 g drojdie uscata

Pentru inceput am cernut faina, obligatoriu!!
Cu 2 linguri de ulei am uns bine cuva masinii de paine. Am pus faina si taratea, apoi sarea intr-un colt, zaharul cu drojdia in alt colt. Am pornit masina pe programul de framantat, in timp ce paletele amesteca ingredientele am turnat incet apa calduta.
Dupa 4-5 minute am ridicat capacul sa vad care e situatia, nu a mai fost nevoie de nimic.
La nevoie se mai adauga apa calduta sau faina.

Dupa ce masina si-a facut treaba si aluatul a crescut frumos l-am intins in tava, l-am uns cu un strop de ulei si l-am rulat.
I-am dat forma dorita, l-am presarat faina si i-am facut cateva crestaturi....prea adanci :(
Am acoperit painea cu un prosop am lasat-o cateva minute sa creasca la loc cald ferit de curetii de aer....am folosit cuptorul aragazului usor incalzit.

In cuptorul incins la 200 de grade am pus painea la copt. Dupa 10 minute am micsorat temperatura la 180 de grade si am mai tinut-o cam 25-30 de minute cand painea mea a crescut bine si s-a rumenit usor.
Am scos-o din cuptor si imediat am stropit-o cu apa rece, am lasat-o sa se raceasca sub un prosop.





4 comentarii:

Printfriendly