miercuri, 24 noiembrie 2010

Blat pentru tort .....reteta mea de baza


Reteta pentru o tava rotunda de 24 cm inaltime de o palma...poate fi taiat in trei felii
si respectiv tava dreptunghiulara 28/38 cm inaltime de 3 degete...poate fi taiat in doua felii

6 oua,
6 linguri zahar,
 6 linguri faina cernuta,
10g praf de copt,
 cacao

Incepem prin a separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam pana se formeaza o spuma destul de densa, se adauga zaharul treptat mixind in continuare pana se topeste zaharul si se formeaza o spuma lucioasa, tare care nu curge.

Adaugam galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare,


Apoi faina cernuta si praful de copt si amestecam usor cu lingura de jos in sus.
 


 
Coacem in tava unsa cu margarina si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.
 Blatul este copt cand se desprinde de pe marginile tavii si trece testul cu scobitoarea. Introducem o scobitoare in mijlocul blatului si data iese curata blatul este gata, daca este umeda si cu resturi de compozitie pe ea , blatul mai trebuie copt.


Atentie!
-nu se deschide cuptorul in timpul coaceri, in special in prima parte.
-daca punem cacao sau nuca in blat scadem cantitatea de faina.

 



 si cu cacao....



sau rotund....

 

si cu cacao...
 




duminică, 7 noiembrie 2010

Prajitura cu dovleac

Reteta pentru o tava mare 28/38cm
 Pentru pireul de dovleac
1,5 kg dovleac ras 
150g zahar
scortisoara

Dovleacul ce l-am folosit eu nu avea zeama mai deloc asa ca doar l-am calit usor cu zahar, la urma am adaugat scortisoara. Daca dovleacul vostru lasa zeama mai multa puteti sa mai scoateti din ea si sa tineti dovleacul pe foc pana scade toata zeama. La nevoie mai adaugati zahar.
Prajitura se taie cand s-a racit si se serveste pudrata cu zahar pudra vanilat.


 
Pentru foi
600gr faina
250g unt, margarina sau 180g untura
1 ou
150gr zahar
1 varf  de cutit de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita de otet
putin lapte, cit cere aluatul.
3-4 linguri de gris
TIPS: puteti renunta la oul din aluat si va fi o reteta foarte buna de post!!

Untul l-am freacat cu zaharul, am adaugat oul, apoi pe rand: 50 ml lapte, faina si bicarbonatul stins cu otet si am framantat un aluat ferm ce nu lipeste si l-am impartit in doua.
Daca se cere mai adaugati faina sau lapte.
In tava unsa am asezat o foaie de aluat, am presarat cu putin gris, am turnat piureul de dovleac si am nivelat bine compozitia, apoi am presarat din nou gris. Am acoperit cu cea de a doua foaie si am intepat aluatul din loc in loc cu furculita.
Am pus prajitura la copt in cuptorul bine incalzit dinainte.
O puteti servi pudrata cu zahar, pofta buna!



luni, 1 noiembrie 2010

un nou concurs

din data de 4 noiembrie incepe votarea la concursul
cine doreste sa ma sustina cu un vot ii multumesc din suflet!
votati reteta Musaca de cartofi
VOTATI AICI:

joi, 28 octombrie 2010

Napolitane cu crema de lapte


Avem nevoie de:
1 pachet de napolitane
1 litru lapte ....eu am folosit de 3,5% grasime
600g zahar
1 cana si jumatate nuci macinate
4-5 biscuiti macinati
1/2 pachet de unt, 100g
1/2 esenta de rom
Intr-o oala de 2 litri punem laptele si zaharul la fiert la foc mic timp de 1 ora si jumatate, pana se caramelizeaza laptele si devine o crema nu foarte groasa...in a doua parte se amesteca mai des pe fundul oalei sa nu se arda.

Cam asa arata dupa o ora de fiert.....


Dupa 1 ora si jumatate crema s-a îngroșat si a căpătat o culoare maronie, semn ca laptele s-a caramelizat.
 Acum este momentul sa adaugam restul ingredientelor: nuca, biscuitii, untul, esenta.
 Mai tinem crema aproximativ 2 minute pe foc si este gata.
O dam deoparte la racit, apoi umplem foile de napolitana.
Asezam o greutate deasupra lor si le lasam pana a doua zi cand pot fi taiate.






sâmbătă, 23 octombrie 2010

Tort cu crema ganache

 AM INPLINIT 1 AN DE BLOG !
SPER CA DE ACUM IN COLO SA II DEDIC MAI MULT DIN  TIMPUL MEU
PENTRU CA IN ULTIMUL TIMP L-AM NEGLIJAT
...... SI PENTRU CA AZI AM FACUT UN TORT, DESI NU PENTRU NOI 
AM SA IL CONSIDER TOTUSI DEDICATIE PENTRU ANISORUL INPLINIT
CREMA GANACHE DE CIOCOLATA SI VISINE
BLAT DE CACAO 
INSIROPAT CU SIROP DE ZAHAR ARS SI ROM





duminică, 17 octombrie 2010

Tort carte II

am pregatit acest tort pentru ziua de nastere a unei fetite ce tocmai a inceput scoala
mult succes la scoala Gabriela si sa iei numai note mari!
blat de cacao insiropat cu rom
crema ganche de ciocolata si finetti
imbracat in frisca aromata cu esenta de rom
a avut 3, 200 kg







duminică, 10 octombrie 2010

Tiramisu cu piure de castane

piureul de castane...mmm un deliciu, mie si familiei mele ne place foarte mult.
si cum pentru a prepara o crema cu acest piureu este un lucru foarte usor si rapid
am ales sa fac acest tort pentru astazi
am folosit din cel la pachet dulce si cu aroma de rom..o bunatate, l-as manca si gol...
cum? simplu...piscoturi inmuiate in cafea indulcita si cu putin rom, frisca batuta bine si piureu de castane..
am montat tortul intr-un vas dreptunghiular, l-am lasat peste noapte la frigider
dupa care l-am rasturnat pe un platou si l-am ornat....simplu , nu??





 pentru ca am fost de multe ori intrebata ce fel de piureu folosesc am sa pun aici o fotografie, 
din pacate cam neclara

Photobucket

Printfriendly