marți, 27 octombrie 2009

Galuste de gris pentru supa




3 oua, gris, putina sare sau vegeta
Ouale se bat bine, bine se adauga sarea si grisul treptat, treptat si se amesteca bine pana se ia compozitia de pe fundul farfuriei in momentul amestecarii.
Cu varful unei o lingure ude se ia din compozitie si se pune in supa care fierbe la foc mic.
Asteptati cateva secunde si daca galusca se ridica la suprafata si creste putin compozitia este buna, daca se sfarama si se imprastie in supa trebuie sa mai adaugati un picut de gris, cate o jumatate de lingurita odata.
In cazul in care compozitia este prea tare se mai adauga putina apa rece in ea si se face proba din nou.
Atentie nu puneti tot grisul odata, ci trepta cate un pic.
Se da focul la mic pana incepe sa fiarba, atunci se pune o ceascuta cu apa rece, se repeta treaba asta de 2-3 ori. Se lasa sa mai fiarba 5 min si se opreste focul.
Se acopera oala cu un capac si se lasa cam 15 min , timp in care galustele se mai umfla.

tips:
1.pentru a fi siguri ca vom avea galuste moi si pufoase se poate adauga un varf de cutit cu praf de copt.
2.folositi compozitia imediat ce ati facut-o, daca o lasati sa stea se va intarii si veti obtine galusti tari care nu vor mai fierbe niciodata .

8 comentarii:

  1. Povestea asta cu galustele e tare ciudata: de ce nu spune nimeni cat gris se pune? Evident, putem dilua cu apa apoi sau sa mai adaugam gris, dar la inceput ar fi bine sa stim cat gris se pune, va rog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincer nu am cantarit/masurat niciodata cantitatea de gris, in timp iti dai seama dupa ochii cat trebuie sa pui, conteaza si ouale daca sunt mai mari sau mai mici.

      cum am spus mai sus grisul il pui treptat, putin cate putin si amesteci de fiecare data, cand se aduna compozitia de pe fundul farfuriei e gata.
      important galustele se pun imediat la fiert, daca lasi compozitia sa stea, galustele vor fi foarte tari!

      Ștergere
    2. eu pun 4 linguri gris la un ou;la doua oua pui 8 linguri gris,la inceput cand bati ouale se adauga un varf de cutit de bicarbonat pt.a fi galustele mai pufoase.sa faci ca mine si o sa fi multumita.

      Ștergere
  2. ca si cantitate de gris....la un ou de marime medie intra cam 3 linguri si jumatate de gris....si ca o reusita sigura se separa oul, se bate albusul spuma, ca la bezele, apoi se adauga galbenusul, se amesteca putin dupa care se adauga grisul cate o lingura amastecand prin rastunare, apoi alta lingura de gris....se probeaza o galusca si daca se destrama nu se mai adauga gris...pur si simplu mai lasam compozitia 2-3 minute sa traga, fara sa mai amestecam in ea dupa care probam din nou. succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. la doua oua se pun 8linguri gris .la inceput cand bati ouale adaugi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu pt. afi galustele mai pufoase.faci ca mine si nu-ti pare rau.va pupa cami din rm.valcea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorry! bicarbonatul de sodiu nu face decat sa invineteasca galustile si sa le schimbe gustul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e. schimba total gustul. dar la fel si cu praful de copt. La un moment dat imi ieseau daca puneam apa minerala. totusi niciodata nu mi-au iesit foarte pufoase.

      Ștergere

Printfriendly