500g faina cernuta
150g zahar
250ml lapte caldut
4 galbenusuri
80 ml ulei + o lingura mare margarina topita
o drojdie 25g
un praf de sare
esente de vanilie, rom, coaja sau zeama de lamaie..etc
un galbenus pt uns
pt umplutura :
200g nuca macinata amestecata
8-10 linguri zahar, un plic zahar vanilat,
1 esenta de rom,
2 lingurite scortisoara
100g stafide.
Drojdia se dizolva in 100ml lapte caldut cu o lingura de zahar si una de faina, se lasa 10 minute.
Retul ingredientelor se punin MP, cu drojdia la urma si se programeaza masina pe programul de framantat.
Dupa ce a crescut aluatul il impartim in doua.
Fiecare bucata se intinde pe masa infainata, se presara cu nuca, se o taie in doua pe lung si se ruleaza strans.
Se impletesc cele doau rulade, se aseaza in tava si se cresteaza cu un cutit cu varf ascutit.
Se lasa la crescut 30 de minute, se ung cu galbenus de ou si se coc.
Pt a ramane coaja moale cand se scoate din cuptor se acopera cozonacul cu un prosop curat inmuiat in apa rece si strors bine, se lasa cozonacul asa pana se raceste.
Diana, foarte mult imi plac cozonacii tai.............frumos impletiti , frumos crestati, frumos rumeniti........felicitari!
RăspundețiȘtergereCe interesant, e pentru prima oara cand vad cozonaci crestati - e delicios cum se vede umplutura prin creastatura!
RăspundețiȘtergerecel mai bun cozonac din lume:)
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos!
Ștergere