am facut aceste placintele cu gem, o reteta pe care am cautat-o mult timp si care o facea
Oma noastra saracuta, acum nu mai este printre noi,
zilele trecute am avut placerea sa o gasesc la Laura Laurentiu pe blog,
cu multa bucurie mai facut-o mai ales pentru sotul meu
mai am de exersat pana sa o ajung sa le fac cum le facea bunica lui,
dar nu ma las si am sa le mai fac pana vot iesi perfecte.
asadar avem nevoie de: (eu am facut jumatate de portie si mi-a parut rau ca nu am facut mai multe)
pt aluat:
1 kilogram de faina
600 ml. de lapte acru , eu am folosit iaurt
1 lingurita de sare
1 lingura de zahar
25 de grame de drojdie proaspata
100 de grame de untura de porc la temperatura camerei
1 ou
pt umlutura:
250 de grame de branza de vaci, proaspata
1 ou
100 de grame de telemea rasa
eu am folosit gem de caise.
1 galbenus de ou amestecat cu 3 linguri lapte pt uns
drojdia se pune la inmuiat cu o lingura de zahar,. una de faina si 100ml iaurt. o lasam 10 minute sa creasca putin.
intr-un vas mai mare se cerne faina,se face gaura in mijloc si punem maiaua,apoi restul de iaurt si oul.
se framanta bine, bine aluatul pana nu mai lipeste si se lasa la crescut o ora.
se toarna aluatul pe masa de lucru si se intinde cu mana, se unge bine cu untura si se ruleaza.
il mai lasam 10 minute sa se odihneasca apoi il intindem si taiem in patratele potrivite pe care le umplem cu compozitia de branza sau gem. rulam in sensul rularii primei dati a aluatului.
asezam placintelele in tava cu partea unde s-a imbinat in jos pt a nu se desface si le lasam putin la crescut cam 30 minute, apoi le ungem cu galbenus de ou si le bagam la cuptor.
toata smecheria e cum le rulezi ,.untura ajuta la desfacerea foite,. foite a aluatului, deci atentie la sensul de rulare a placintelelor.
Imi place aceasta reteta............merita incercata.
RăspundețiȘtergere