vineri, 6 august 2010

Prajitura cu nuca, bezea si crema de ness





o prajitura delicioasa care se face foarte simplu
pentru cine doreste poate inlocuii nessul cu capuccino sau chiar cafea tare

blat
6 oua
12 linguri de zahar
50ml ulei
50ml apa minerala
9 linguri de faina
1 plic praf de copt
cacao
blatul de bezea
6 albusuri
12 linguri zahar
o cana de nuca macinata, putin rumenita inainte
2 linguri faina
crema
3 galbenusuri
1 pachet de unt
200g zahar pudra
cacao
2 pliculete de ness
esenta de rom
pt crantz
4 linguri de zahar
1 cescuta nuci prajite si taiate marunt

pt blat
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat si se bate bine pana se topeste, se adauga pe rand  galbenusurile, apoi uleiul si apa.
se omogenizeaza bine apoi se adauga faina, praful de copt si cacao si se amesteca usor cu o lingura.
se toarna compozitia in tava si se coace.
pt bezea
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si bate bine pana se formeaza o spuma tare ce nu curge, se adauga nuca macinata si faina
se coace la foc mare pentru 10 minute, apoi se da focul la minim si se lasa pana se rumeneste frumos si se usuca bezeaua.
pt crema
se mixeaza untul cu zaharul pudra, se adauga galbenusurile si nessul dizolvat in 2 linguri de apa si esenta de rom


pt crantz
prima data se pregateste o tava sau un capac pe care vom intinde crantzul si anume o ungem bine cu ulei.
zaharul se pune intr-o craticioara si se caramelizeaza
se trage cratita deoparte, se pune nuca, se amesteca bine si se intinde in tava pregatita.
se lasa sa se raceasca, se desprinde de pe tava se pune intr-o punga si se piseaza cu ciocanelul de snitele.
pt asamblare
blatul se unge cu jumatate de crema, se pune bezeaua, se unge cu restul de crema si se presara crantzul.



7 comentarii:

  1. Super prajitura! Ma voi gandi intens la ea! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Miha poate prajitura nu arata asa frumos, poza lasa de dorit...dar sa stii ca e foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Diana, cred ca e delicioasa, ador combinatia bezea-ness.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca pozele nu redau intotdeauna ceea ce am vrea noi. Am incercat numai sa-mi inchipui ce aroma ar avea si deja papilele mele gustative au luat-o razna. :)) Cafea...bezea...mmm...nebunie. ;)

    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana, cred ca prajitura asta e un deliciu!
    Am intrat s-o vad numai dupa titlu.

    RăspundețiȘtergere
  6. intrebare:bezeaua se coace in aceeasi tava in care-am copt si blatul?banuiesc ca trebuie sa iasa in aceeasi forma.Si cat lasam blatul la copt?la ce temperatura?

    RăspundețiȘtergere
  7. da, bezeaua se coace in aceiasi tava, pe rand bineinteles:) cat timp sa lasi blatul? eu nu ma uit la ceas, pur si simplu fac proba cu scobitoarea si daca iese curata blatul e gata sau cand vad ca s-a desprinde de pe peretii tavii stiu ca e copt.

    RăspundețiȘtergere

Printfriendly