marți, 23 februarie 2010

Tocanita cu carne de porc si paste

  

600g carne de porc
2 cepe
1 morcov
1ardei gars
250g paste
2 linguri pasta de rosii
sare, piper
optional:
1lingurita de zahar
2-3 catei de usturoi ,
foaie de dafin


carnea se taie cubulete mici si se pune la calit intr-o cratita cu ulei incins.
se amesteca continu pana isi schimba culoarea, atunci adaugam ceapa taiata bucatele mai mare.
o lasam 2 minute dupa care punem ardeiul taiat cu bulete si morcovul dat pe razatoarea mica.
lasam sa fiarba la foc mic pana scade zeama, adaugam sare, piper, un pahar cu apa, acoperim si lasam sa fiarba inabusit la foc mic.
cand carnea este aproape gata punem si pasta de rosii, zaharul, foia de dafin, ustoroul si dam gust cu sare si piper daca mai este nevoie completam cu apa astfel nivelul apei sa fie cu 2 degete deasupra carnii.
cand a fiert carnea ingrosam sosul cu 2 linguri de faina dizolvate in apa rece, dam un clocot si oprim focul.

pastele se pun la fiert in apa care fierbe cu un praf de sare si o lingura de unt. cand apa fierbe bine oprim focul si acoperim oala , le lasam asa pana isi maresc volumul, apoi le scurgem si le clatim in apa rece.

totodata aceasta tocanita poate fi servita si cu altfel de garnituri cartofi natur, piure, orez...etc.

sâmbătă, 20 februarie 2010

Tort ganache de ciocolata


blat :6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina, 1 plic praf de copt
pt insiropat blatul: 200ml apa, 5 linguri de zahar , 2 esenate de rom
crema ganache: 200g ciocolata de lapte, 400ml frisca
ornat :150ml frisca, 100g ciocolata

 

pt blat: mixam albusurile bine, adaugam zaharul treptat si mixam bine pana se formeaza o spuma care nu curge.
adaugam si galbenusurile apoi faina cu praful de copt.
pt sirop: fierbem apa cu zaharul, adaugam romul cand siropul e rece
pt crema: topim ciocolata cu 50ml linguri frisca si o turnam usor peste restul de frisca mixata, mixam bine pana obtinem o crema pufoasa.

vineri, 19 februarie 2010

Salata de vinete/ maioneza

 Pentru maioneza avem nevoie de :
3 galbenusuri
o lingura mare de mustar dulce sau iute, de care preferati, eu folosesc din cel cu hrean
1 lingurita suc de lamaie sau sare de lamaie, cat poti lua cu 3 degete
0,5 l ulei.
Intr-un vas curat si uscat punem galbenusurile, mustarul si sarea de lamaie, mixam putin pana se omogenizeaza si incepe sa se lege, apoi incepem sa picuram putin cate putin ulei, mixand in continuare pana vedem ca maioneza si-a marit volumul, acum putem turna ulei mai multisor odata sau lasam sa curga in fir subtire.Mai mixam un pic pana cand maioneza si-a marit considerabil volumul si este foarte bine legata.
Cam asta e tot, daca doriti o maioneza mai moale pur si simplu va opriti din mixat in momentul in care va convine consisteneta ei.
 galbenusurile, sarea de lamaie si mustarul....
dupa primele picaturi de ulei.....
deja arata bine, a maioneza, putem turna uleiul mai multisor odata....
..... si gata
Salata de vinete 
amestecam:
400g vinete coapte si tocate marunt
1/2 ceapa rasa
1/2 gogosar cop, curatat si taiat cubulete
sare, piper...
usturoi ras, pt cine doreste


miercuri, 17 februarie 2010

Briose-Muffins cu ciocolata

80g unt moale
180g zahar
2 oua
150ml iaurt
5 linguri lapte
240g faina
1/2 praf de copt
1 plic zahar vanilat
bucatele de ciocolata
intr-un vas punem untul moale cu zaharul si mixeazam putin, adaugam si ouale ,dupa ce s-au omogenizat bine si s-a format o spuma frumoasa punem si laptele, iaurtul si zaharul vanilat si mai amestecam putin.
incorporam si faina cernuta amestecata cu praful de copt amestecand usor cu o ligura.
turnam compozitia in forma de briose presaram bucatele de ciocolata deasupra si le bagam in cuptorul incalzit.
coacem 20 minute apoi facem proba cu scobitoarea, daca iese curata inseamna ca sunt gata.

marți, 16 februarie 2010

Reteta anului 2009

s-a dat startul la votare pt concursul "Reteta anului 2009" http://www.bucataras.ro/bucataras-premium/&p=4
cine doreste sa ma sustina si sa ma voteze trebuie doar sa de-a un clik sub fotografia cu prajiturica mea, unde scrie  VOTEAZA  .
se poate vota zilnic pana in data de 28 februarie
pt a vota nu uitati ca trebuie sa aveti cont pe site, daca nu aveti va puteti face foarte usor aici:
http://www.bucataras.ro/register/

va multumesc pt sustinere si pt votul vostru si urez mult succes tuturor concurentelor!


luni, 15 februarie 2010

Iepure la cuptor

 
avem nevoie de un iepure bine spalat si curatat de pielite si par.
pt inceput il frecam cu sare si piper si-l vom pune la marinat cu:
2 cepe taiate feliute
15ml zeama d elamaie sau otet
piper boabe
2 foi de dafin  rupte bucatele
il lasam 2 ore sau mai mult, depinde cat este  iepurele de batra

dupa care il scoatem din marinata, il scuturam bine de condimente, il ungem cu ulei, il impanam bine cu usturoi si il asezam sa stea frumos pe un pat facut din 2-3 morcovi, 1 patrunjel, cateva felii telina, foi de dafin, boabe de piper.
il acoperim cu felii de slanina afumata, sa-i tina de cald, turnam si un pahar de vin sa-l ametim un pic.
acoperim vasul cu o folie de aluminiu si zdup cu el in cuptorul incalzit bine.
controlam din cand in cand si la nevoie ii mai dam sa bea apa.
dupa 30 minute daca carnea e aproape facuta, renuntam la folie, il lasam sa se rumeneasca bine avand grija sa-l intoarce si pe partea cealalta si nu uitam ca din cand in cand sa stropim iepurele cu sosul din vas.
il servim cu garnitura de cartofi, orez sau ce ne place.

 


vineri, 12 februarie 2010


 
un premiu frumos care ma onoreaza l-am primit de la Gaby si de la Just me.
am sa-l ofer celor 2 gospodine deosebite care recent au intrat in lumea blogaritului.
am sa le urez bafta multa si spor la bucatarit.

Printfriendly