miercuri, 9 iunie 2010

Compot de caise

Caisele se spala bine, se desfac in doua, se aseaza cu partea unde a fost samburele in jos in borcane de 800 ml.
In fiecare borcan se pun 3-4 linguri de zahar, in functie de cat de dulci sunt fructele, care de preferinte trebuie sa fie mai tari, nu foarte coapte. Nu se inghesuie prea mult fructele pt ca se vor strivi.
In fiecare borcan se presara peste zahar un varf de cutit de conservant.
Se completeaza cu apa, lasand cam doua degete pana la gura borcanului.
Se capseaza sau se leaga cu ciolofan dublu borcanele.
Borcanele invelite in prosope de bucatarie se fierb intr-o oala cu apa timp de 20 de min incepand din momentul fierberii apei.
Important e ca apa sa aiba acelas nivel cu cel al fructelor din borcan si sa fie acoperite bine, focul nu trebuie sa fie prea tare,e risc sa se sparga borcanele.
Daca apa scade se completeaza cu apa calduta in nici un caz cu apa rece si nu se toarna direct peste borcane ci intr-un colt al oalei.
Se scot si se acopera cu o patura pana a doua zi cand reci se vor depozita in camara.

Briose cu iaurt de fructe si chipsuri de ciocolata


80g unt moale
200g zahar
2 oua
150ml iaurt de fructe -am avut de caise
5 linguri lapte
220g faina
1/2 praf de copt
chipsuri de ciocolata

Untul se mixeaza bine cu zaharul, se adauga ouale, apoi iaurtul si laptele si la urma faina cu praful de copt.
Se amesteca usor cu lingura. se pune compozitia in forma de briose, se presara chipsuri si se introduce tava la cuptor aproximativ 20 minute.

marți, 8 iunie 2010

Briose cu portocale



Briose cu portocale

Briose: 2 oua, 150g zahar, 100g unt, 180g faina, 1/2 praf de copt, 1 vanilie, 100ml suc de la o portocala, coaja rasa de portocale

Zaharul se amesteca cu 3 linguri suc de portocala
si se pune la topit pe foc mic.
Separat se topeste si untul.
Ouale se mixeaza bine pana isi dubleaza volumul. Se adauga untul caldut, apoi zaharul topit, vanilia, coaja si restul de suc de portocala. Se omogenizeaza bine, se incorporeaza faina si praful de copt amestecand usor de jos in sus.
Se umplu pe trei sferturi formele de briose cu aceasta compozitie.
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 20-25 minute.

Glazura: 100g ciocolata,3 linguri lapte
Se rade ciocolata si se amesteca cu laptele cald si se topeste la foc mic sau pe baie de aburi.
Se glazureaza briosele racite cu aceasta glazura.

luni, 7 iunie 2010

Pilaf de orez cu piept de pui la cuptor

1 cana de orez
1 morcov
1 ceapa
1 piept de pui dezosat
2 cani supa de pui
1 pahar apa
patrunjel verde
sare, piper, vegeta
Ceapa se taie marunt, morcovul se curata si se taie cubulete, orezul se spala
Un vas de yena se unge cu ulei se pune ceapa, morcovul si orezul si se condimenteaza.
Pieptul de pui se feliaza, se condimenteaza si se aseaza peste orez, se presara patrunjel verde.
Se toarna usor supa si se introduce vasul in cuptorul incalzit.
Se verifica din cand in cand si se mai completeaza cu apa.

duminică, 6 iunie 2010

Cozonac cu branza dulce


pt aluat:
600g faina
120g untura de porc
4 linguri zahar
2 oua, un varf d ecutit sare
coaja de lamaie
25g drojdie
150ml lapte.
un galbenus de ou pt uns
  • untura se freaca cu faina, se pun oule, sarea, zaharul, coaja de lamaie
  • drojdia dizolvata in laptele caldut si se lasa 10 minute apoi se toarna peste faina
  • se framanta un aluat potrivit de tare. se lasa 30 minute sa se odihneasca.
umplutura
800g branza dulce
100g unt
200g zahar
zeama de la o lamaie
80g gris
2 oua
100g stafide
1 varf de cutit sare
2 esente sau plicuri zahar vanilat
  •  se framanta branza cu untul moale pana se desfac ''cocoloasele'' si se formeaza o pasta fina, apoi se adauga si restul de ingrediente.
  •  se imparte aluatul in trei si se intinde pe rand cate o foaie se pune umplutura si se ruleaza.
  • se ung cu galbenus de ou amestecat cu 2 linguri lapte.

joi, 3 iunie 2010

Tort ganache de ciocolata alba si capuccino

blat de cacao
8 oua
12 linguri zahar
3 linguri cacao
8 linguri faina
1 plic praf de copt
mixam albusurile bine, adaugam zaharul treptat si mixam bine pana se formeaza o spuma care nu curge.
adaugam si galbenusurile apoi cacao, faina cu praful de copt.

sirop din zahar ars:
4linguri de zahar se topesc si se stinge cu 300ml apa, se mai tine pe foc pana se topeste tot zaharul apoi se lasa la racit

creme:
ganache de ciocolata alba

200ml frisca
200g ciocolata alba
2 linguri zahar pudra
frisca o mixam cu zaharul
ciocolata o topim cu 2 linguri de frisca sau lapte si o turnam usor peste frisca mixand continuu.


ganache de ciocolata si cafea capuccino.
400 ml frisca
200g ciocolata
2 plicuri capuccino
frisca o mixam cu zaharul
ciocolata o topim cu 2 linguri de frisca sau lapte si o turnam usor peste frisca mixand continuu ,apoi adaugam pliculetele de capuccino.

asamblare
taiem tortul in trei pe orizontala, insiropam fiecare felie cu siropul rece si montam tortul astfel: foaie, jumatate din crema ganche de cioco si capuccino, foaie, ganache cioco alba, foie.
dam toprtul la rece o ora apoi il ornam cu restul de ganache.

miercuri, 2 iunie 2010

Printfriendly