miercuri, 25 august 2010

Tort 'Pescar'

am facut acest tort pentru o cunostinta mare amator de pescuit ...care se trezeste dimineata cu noaptea in cap pentru a fi pe balta 
asa cum am dorit sa reiese din figurinele din cioclata
...eu zic ca am reusit cat de cat



blat de cacao din:
 6 oua
12 linguri de zahar
50ml ulei
50ml lapte
cacao
1 plic praf de copt
10 linguri faina
stiti voi...albusurile batute spuma cu zaharul, s epun galbenusurile, laptele , uleiul, cacaoa, faina si praful de copt.Se toarna alutul in tava tapetata cu hartie de copt.
Rece e taie in 3 felii.

crema  de ciocolata
4 oua
8linguri de zahar
100g ciocolata
2 linguri finetti
400ml frisca
2 linguri zahar pudra
visine
 Se pun ouale cu zaharul intr-o cratita pe aburi si se bat cu telul in forma de para pana se ingroasa bine crema. Se da deoparte si se adauga ciocolata bucatele, se amesteca bine pana se topeste si se lasa crema la racit.
Frisca se bate bine cu zaharul pudra, se adauga treptat crema rece si cioclata finetti.
sirop
500ml apa
zahar dupa gust
100ml zeama de la visine
Apa se fierbe cu zaharul pana rezulta un sirop gros, se pune si zeama lasata de visine, daca e prea acrisor se mai poate indulci

pt ornat
400 ml frisca mixata cu 2 lingurite zahar pudra si figurine din ciocolata

asamblare
 In tava cu inel se pune o felie de blat, se insiropeaza bine, se presara visine scurse bine de zeama,  se pune jumatate din crema, apoi se acopera cu cel de a doua felie, se insiropeaza, se presara visine si se intinde crema.
Deasupra am intins un strat de  frisca si am dat tortul la rece, eu l-am lasat pana a doua zi cand am detasat incet inelul, am prasarat cacao si l-am ornat.
Am avut comanda ferma de impletitura pe margine nu a iesit chiar asa perfecta , dar zic ca m-am descurcat.


duminică, 22 august 2010

Prajitura turnata cu branza


 ieri am facut aceasta prajitura, a iesit foarte buna aromata si usor umeda
nu-mi plac prajiturile la care trebuie sa 'rozi' la coaja
aluatule a ramas moale ,desi cum se vede am tinut-o cam mult la cuptor
...stiti voi compozitia de branza la cuptor pare a fi nefacuta si te pacalesti ....
reteta o am de la prietena mea Bea, de pe forum http://ramaitanar.forumhit.ro/ 
dar pe care eu am facut-o in portie dubla


compozitie pentru aluat : 
2oua
16linguri zahar
12 linguri ulei
16 linguri lapte
16 linguri faina
1 zahar vanilat
1 praf de copt.  
batem putin oaule cu zaharul folosind un tel para, adaugam uleiul si laptele si la urma punem faina, praful de copt si zaharul vanilat si omogenizam bine.
va rezulta un aluat care curge dar destul de gros, mai gros ca cel pentru clatite. 

 compozitia de branza: 
1kg branza dulce de vaci
100g stafide
4 oua
6 linguri zahar
coaja rasa de la o lamiie  
branza se amesteca cu zaharul si ouale, punem si satafidele si coaja de lamaie.
Se unge tava si se tapeteaza cu faina, eu am folosit hartie de copt.
Se toarna prima compozitie si deasuprapunem compozitia de branza intinzand usor cu lingura.
Se coace cam 40-50 de minute la foc potrivit ( 150 grade ). 



 

sâmbătă, 21 august 2010

Rosi in sare :




Rosiile mai coapte se curata de pielite, se taie cubulete se pun intr-un lighean, se presara sare grunjoasa dupa gust ,sa fie o idee mai sarata decat mancarea in mod obisnuit , se amesteca pana se topeste sarea.
A doua zi se pune in borcane .
Eu am pus si frunze de patrunjel.

sâmbătă, 14 august 2010

Tort Minge II

astazi am facut un tort minge pt un baietel 
care isi serbeaza ziua de nastere si care in curand v-a merge la scoala LA MULTI ANI !

initial am inbracat mingea in pasta de zahar, dar  din cauza caldurii a inceput sa se adune la baza si sa se subtieze in partile laterale....nu nu m-am enervat, nuuuu...deloc!
asa ca nu  mi-a ramas decat sa o dau jos si sa ornez mingea cu frisca
dupa ce am fost gata m-am intrebat de ce oare m-am complicat cu pasta? am pierdut o multime de timp sa o prepar, sa o framant, sa o intind, 
plus ca aveam o multime de intrebari....cei ce vor manca tortul le vor place gustul?
si unde vor tine tortul?
imi imaginam tortul pe masa invitatilor si sa inceapa pasta sa o i-a la vale....drama totala..
invatare de minte ,vara nu mai fac pasta de zahar!

dupa atata poveste sa va spun din ce e facut
2 blaturi, unul simplu celalalt cu cacao
crema din iaurt de caise si avogado, cu bucatele si frisca
ornat in frisca putin indulcita si stropita cu zeama de lamaie
in total 4,100kg...destul de mare

pt montat mingea am folosit metoda cu castronul pe care am scris-o si aici Tort Buburuza

miercuri, 11 august 2010

Mariana mi-a daruit acest premiu...cum a fost ziua de luni? cum am inceput saptamana?
 cum i-am spus si ei somnoroasa disperata dupa o gura de cafea, apoi incet incet m-am trezit de-a binelea si am trecut pe fapte mari cu treburile gospodaresti, mancare, spalat,  copii, supravegheat zidar, curatat praful din casa si de afara....hehe distractie nu gluma...si asa se pare ca va fi toata saptamana.:)
am sa-l ofer mai departe
Medi
Marielena
Alialexa
Sidy
Mari
Daiana
Silvia
Alexandrina
yaya

duminică, 8 august 2010

Tarta cu afine

o reteta cat se poate de simpla si de rapida...
un blat din pandispan copt in forma de tarta cu santul acela pe margine...
din..
4 oua mici ...sau 3 mai mari
8 linguri de zahar
4 linguri de faina
reteta clasica...batem albusurile spuma,
adaugam zaharul, batem bine pana se topeste
apoi punem galbenusurile 
si la urma incorporam usor faina.
coacem blatul in tava bine unsa cu ulei si tapetata cu faina



300ml frisca se bate cu 2 linguri de zahar pudra
intindem jumatate din frisca pe blatul rece
presaram 2-3 linguri de afine si acoperim cu restul de frisca
ungem deasupra cu dulceata de afine...eu tocmai am facut-o zilele trecute..un deliciu.
daca e prea groasa dulceata se poate subtia cu 1 lingura de apa
in caz ca nu aveti dulceata o puteti inlocui cu un plic de tort gelle si presarati afine

vineri, 6 august 2010

Prajitura cu nuca, bezea si crema de ness





o prajitura delicioasa care se face foarte simplu
pentru cine doreste poate inlocuii nessul cu capuccino sau chiar cafea tare

blat
6 oua
12 linguri de zahar
50ml ulei
50ml apa minerala
9 linguri de faina
1 plic praf de copt
cacao
blatul de bezea
6 albusuri
12 linguri zahar
o cana de nuca macinata, putin rumenita inainte
2 linguri faina
crema
3 galbenusuri
1 pachet de unt
200g zahar pudra
cacao
2 pliculete de ness
esenta de rom
pt crantz
4 linguri de zahar
1 cescuta nuci prajite si taiate marunt

pt blat
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul treptat si se bate bine pana se topeste, se adauga pe rand  galbenusurile, apoi uleiul si apa.
se omogenizeaza bine apoi se adauga faina, praful de copt si cacao si se amesteca usor cu o lingura.
se toarna compozitia in tava si se coace.
pt bezea
albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si bate bine pana se formeaza o spuma tare ce nu curge, se adauga nuca macinata si faina
se coace la foc mare pentru 10 minute, apoi se da focul la minim si se lasa pana se rumeneste frumos si se usuca bezeaua.
pt crema
se mixeaza untul cu zaharul pudra, se adauga galbenusurile si nessul dizolvat in 2 linguri de apa si esenta de rom


pt crantz
prima data se pregateste o tava sau un capac pe care vom intinde crantzul si anume o ungem bine cu ulei.
zaharul se pune intr-o craticioara si se caramelizeaza
se trage cratita deoparte, se pune nuca, se amesteca bine si se intinde in tava pregatita.
se lasa sa se raceasca, se desprinde de pe tava se pune intr-o punga si se piseaza cu ciocanelul de snitele.
pt asamblare
blatul se unge cu jumatate de crema, se pune bezeaua, se unge cu restul de crema si se presara crantzul.



Printfriendly