duminică, 10 martie 2013

Cornulete fragede cu gem- aluat cu vin



 O reteta foarte buna de cornulete fragede ce se topesc in gura

200g unt
300g faina
4 linguri vin rosu
1 ou
2 linguri de smantana
+50 g unt pentru uns
1 borcan mic dulceata de visine
zahar pudra vanilat

Se framanta un aluat din toate ingredientele si se da la rece o ora.
Se intinde o foaie subtire se unge cu untul moale si se impatureste de trei ori. Se da la rece 30 de minute.
Se intinde aluatul cu atentie pentru a nu strica straturile, se taie in patrate de 7/7cm,se ung cu dulceata apoi se ruleaza.
Se coc cornuletele 30 de minute la 180 de grade.
Calde se tavalesc prin zahar pudra.

 Am repetat aceasta reteta inlocuind cele 200g de unt cu 180g untura si cele 50g de unt pentru uns cu 50g osanza de porc.....asta a facut aluatul si mai fraged si mai gustos.





vineri, 8 martie 2013

Ciocolata de casa cu orez expandat


1 foie napolitane
400g zahar
250g apa
250g margarina
cacao
250g lapte praf
50 g orez expandat

Se pregateste o tava de chec care se tapeteaza cu foaie de naylon.
Foia de napolitana se taie in doua pe dimensiunile tavii de chec.
Zaharul si apa se pun la fiert pana se formeaza un sirop gros, gros. Pentru a fi siguri ca siropul ste gata se face o proba: se pune o picatura de sirop intr-un pahar cu apa, daca picatura ramane intreaga si nu se dizolva in apa inseamna ca siropul este gata.
 Margarina taiata cuburi se adauga la sirop si se lasa la foc mic pana se dizolva, se trage oala deoparte, se pune laptele praf cernut impreuna cu cacaoa. Se amesteca repede pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga orezul expandat.
Se toarna compozitia de lapte praf in tava de chec si se acopera cu cea de-a doua foaie de napolitana. Se preseaza bine si se da la rece cateva ore bune pana ce se intareste bine ciocolata.
Pofta buna!


 



luni, 4 martie 2013

Placinta-melc cu mere



pentru aluat: 500g faina, 80g zahar, 1 cub drojdie proaspata, 250ml lapte caldut, 70g unt, coaja rasa de lamaie, 1 praf de sare
pentru umplut: 3 mere mari, scortisoara, 2 linguri zahar
pentru sirop: 1/2 cana apa, 1/2 cana zahar, zahar vanilat

 Se pune drojdia la dospit in laptele caldut impreuna cu o lingura de zahar si 2-3 linguri de faina si se lasa 10 minute la loc caldut pana isi mareste volumul.
In cuva de la MP punem faina cernuta, praful de sare, zaharul, untul topit, coaja de lamaie.
Turnam drojdia dospita si pornim MP pe programul de framantat, apoi lasam aluatul la crescut o ora.
Eu l-am pus intr-un lighenus acoperit cu un prosop.


Dupa ce aluatul a crescut frumos se pune pe masa si se intinde, se presara cu merele taiate marunt, scortisoara si zaharul, se apasa usor, pentru a se prinde de aluat.
Se taie patru fasii, late de o palma, se i-a prima fasaie si se ruleaza apoi se aseaza in mijlocul unei tavi rotunde, celelalte fasii cu mere se pun de jur imprejurul primei, astfel obtinem un ''melc''.



 Lasam sa cresca placinta 30 minute apoi o coacem 30 minute la 180 grade.
Cand placinta inepe sa se rumeneasca si este aproape coapta se scoate si se stropeste cu siropul de zahar si apa. Se mai coace cateva minute, asta depinde de cuptor, eu am mai copt-o cam 10 minute.
Imediat ce se scoate din cuptor se acopera cu un prosop curat si se lasa sa se raceasca asa acoperita.
Pofta buna!




sâmbătă, 2 martie 2013

Cornulete fragede cu nuca de cocos- in doua culori



pt aluat
1 kg faina
300ml lapte
200ml ulei
3 oua
6 linguri zahar
25g drojdie
1 plic praf de copt
coaja la doua lamai
esenta de rom
cacao
1 plic zahar vanilat
1 varf de cutit de sare
pt sirop: 
se fierbe:
1 1/2 cana zahar
1/3 cana apa

200g nuca cocos, nuca

Se face o maia din drojdie lapte caldut, o lingura de zahar, 100g faina si se lasa 10 minute la crescut.
Faina se cerne, se pune intr-un lighean, se toarna maiaua, se dauga uleiul, ouale batute, sarea, restul de zahar si praful de copt si se framanta un aluat.
Se imparte in trei, o treime se framanta cu cacao si esenta de rom, restul de aluat se framanta cu coaja de lamaie si zahar vanilat, apoi se lasa la crescut o ora si jumatate.
Dupa ce aluatul a crescut se imparte fiecare in opt bile, se suprapune o bila neagra peste un alba si se intinde o foaie rotunda subtire de 3 mm, se modeleaza cornulete.
Se lasa 20 minute la crescut in tava, apoi se coc in cuptorul incins bine la 180 de grade, timp de 25 minute.
Cornuletele caldute se dau prin sirop si apoi prin nuca cocos.







luni, 25 februarie 2013

Lapte condensat in 15 minute

super simplu si rapid in 15 minute aveti lapte condensat.
daca il fierbeti 4 minute in plus obtineti dulce leche
am folosit lapte de 1,8 la suta grasime, 
                                     dar cu un lapte mai gras sau luat direct de la sursa cred ca era si mai gustos.

simplu si rapid, se poate pastra la frigider
avem nevoie de :
200ml lapte
200g zahar
50unt
Intr-o oala mai incapatoare se pune laptele impreuna cu zaharul si untul la fiert.
Cand incepe sa fiarba se da focul la mic pentru ca laptele se umfla si da afara. :)
Dupa 15 minute laptele s-a ingroasa putin se toarna intr-un borcanel si se lasa la racit. Cu cat sta mai mult cu atat se ingroasa mai mult. Se pastreaza la rece.
 Daca doriti sa obtineti dulce de leche mai fierbeti 4 minute laptele pana se caramelizeaza....nu uitati sa amestecati continuu!!

 asa arata dupa 2 ore de stat frigider, foarte gros, dulceeeeeee si gustossssss !!!!!!



 TIPS
Laptele condensat se foloseste in cremele pentru prajituri sau torturi, dar si ca toping la clatite, gogosi sau alte dulciuri.
Se poate adauga cacaua cat este inca cald si se poate folosi ca toping de ciocolata, iar lasat la rece o delicioasa crema de nutella.
Daca doriti sa obtineti dulce de leche mai fierbeti 4 minute laptele pana se caramelizeaza....nu uitati sa amestecati continuu!!

duminică, 24 februarie 2013

Tort cu rulada si crema de capsuni



 Blatul cu cacaua: se va coace in tava mare de  35cm/30 cm
4oua, 150g zahar, 120g faina, 3 linguri cacaua, coaja rasa de portocala
Albusurile se bat spuma cu mixerul, se adauga zaharul, se mixeaza bine, bine apoi se adauga galbenusurile si la final faina si cacaua.
Se coace blatul intr-o tava mare in care s-a pus hartie de copt.

Rulada: se va coace intr-o tava mai mica de 22cm/35 cm
3 oua, 120g zahar, 60g faina+ 4 linguri de nutella
Albusurile se bat spuma cu mixerul, se adauga zaharul, se mixeaza bine, bine apoi se adauga galbenusurile si la final faina.
Se coace intr-o tava in care am pus hartie de copt.
Imediat ce se scoate din cuptor se desface hartia de copt si se ruleaza strans, se lasa 5 minute apoi cu mare atentie se desfac, se unge cu nutella dupa care se ruleaza strans. Se inveleste intr-un prosop si se lasa la racit.

Crema:
300ml iaurt
300ml frisca
15g gelatina
250g capsuni
5 linguri de zahar
 2 linguri suc de lamaie
Capsunile se paseaza cu furculita.
Frisca se mixeaza si se amesteca cu iaurtul.
Gelatina se pune la hidratat cu putina apa 15 minute, apoi se topeste pe baie de aburi impreuna cu zaharul si capsunile pasate. Se lasa gelatina sa se rocoreasca si se toarna peste frisca cu iaurt, se adauga sucul de lamaie si se mixeaza bine.
Crema obtinuta se da la rece 15 minute pana se leaga.

Asamblare:
Se tapeteaza cu folie de naylon sau hartie de copt tava de chec in care se va monta tortul.
Blatul de cacaua se imparte in patru foi astfel: o foaie se aseazape fundul tavii, doua felii pe peretii laterali, iar ultima mai lata, va fi capacul.
Se aseaza prima foaie in tava se pune 1/3 din crema, se aseaza rulada cu nutella se acopera cu restul de crema si se pune deasupra ultima foaie.
Se aseaza o tava peste tort (eu am folosit-o pe cea din poza pe care am pus si tortul) si se da la rece timp de cel putin 3 ore, apoi se rastoarna si se orneaza dupa imaginatie.

Glazura:
100g ciocolata, 2-3 linguri frisca lichida
 Ciocolata se topeste la foc impreuna cu frisca apoi se toarna peste tort.


blatul de cacaua:
 blatul pentru rulada:
 crema:

pregatirea blaturilor:
 asamblare:
.... si finalul:


Printfriendly