marți, 26 octombrie 2021
Cheesecake cu zmeura, fara coacere
duminică, 10 octombrie 2021
Rulada de biscuiti cu crema de cocos
Stratul de biscuiti
500g biscuiti macinati
150g zahar pudra
100g ciocolata topita
200ml lapte caldut
cacao, vanilie, rom
2 linguri ness
Macinam biscuitii, adaugam zaharul pudra, ciocolata topita, laptele, nessul si aromele.
Amestecam bine compozitia, daca mai necesita mai putem adauga un strop de lapte.
Ea nu trebuie sa fie nici foarte moale.
200g unt gras, 82 grasime
200g zahar pudra
10g zahar vanilat
150g nuca de cocos
Intindem compozitia de biscuiti pe o folie alimentara in strat de 4mm grosime. Ne putem ajuta de o foaie de copt si sucitor, sau vom folosi pur si simplu degetele.
Repartizam crema peste stratul de biscuiti, si intindem uniform.
Rulam strans, presaram cu nuca de cocos si invelim bine rulada in folia alimentara, apoi o dam la rece pentru cateva ore.
Pofta buna!
vineri, 8 octombrie 2021
Prajitura ALBINITA - foi cu miere de albine
Prajitura ALBINITA este o prajitura foarte cunoscuta, facuta de mamele si bunicile noastre, are foi subtiri si fragede facute cu miere de albine si coapte pe dosul tavii. Stratul de gem acrisor completeaza foarte bine dulceata cremei de gris si unt.
Este totodata o prajitura este foarte spornica si are avantajul ca foile pot fi facute si cu o saptamana inainte de a fi umplute.
Indicat este sa fie umplute cu 2-3 zile inainte de a fi servita, cu cat sta mai mult ea devine mai moale, se topeste practic in gura.
Pentru foi
4 linguri mari de miere de albine
8 linguri de lapte
5 linguri de ulei
1ou
7linguri de zahar
1lingura de bicarbonat
500-550g faina
Se pun toate ingredientele la fiert pe baie de aburi. Se fierb pana ce compozitia devine spumoasa si usor maronie la culoare. Atentie ! compozitia se v-a umfla la fiert, deci alegeti o cratita incapatoare.
Se lasa la racit, apoi se adauga faina si se framanta. Se imparte aluatul in patru, se intind patru foi pe dosul tavii unse cu unt si tapetata cu faina sau direct pe hartia de copt. Se coc rapid aproximativ 5-7 minute, pana isi schimba putin culoarea, nu le tineti mai mult caci vor ramane tari.
Eu am o tava mare de 32/28cm, asa ca am copt doar doua foi mai grosute pe care le-am taiat in doua.
Pentru crema
500ml lapte
200g zahar
1 zahar vanilat
4 linguri de gris
200g unt
+
gem acrisor de caise sau prune
Se pune laptele pe foc cu zaharul, cand incepe sa fiarba se toarna grisul amestecand incontinuu pentru a nu face cocoloase, se mai fierbe putin 4-5 minute, se adauga vanilia si se lasa la racit apoi se mixeaza bine cu untul tinut la temperatura camerei.
Asamblam prajitura astfel foaie, crema, foaie, stratul de gem, foaie, crema, foaie. Se acopera cu un servet curat si se pune un fund de lemn deasupra.
Se pudreaza cu zahar si se taie dupa dorinta.
Pofta buna!
duminică, 21 martie 2021
Guguluf cu mac si cocos
luni, 15 martie 2021
Cozanacel cu mac, baigli
aluat: 500g faina
100g untura de porc (unt)
100g zahar
7g drodie uscata
250ml lapte caldut
1 praf de sare
2 galbenusuri
coaja de lamaie
1 plic de zahar vaniliat
duminică, 14 februarie 2021
Paine alba
Avem nevoie de:
700g faina
450ml apa
15g sare grunjoasa
12 g drojdie proaspăta
4 linguri ulei de măsline
1 lingura zahar
Se folosește mașina de pâine pentru frământat aluatul și se procedează așa: se pune făina cernută, sarea și uleiul într-un colt al cuvei.
Drojdia împreună cu zahărul se dizolva în apa călduță, se presară cu putina faina și se lasă la crescut 10 minute apoi se toarnă în mașina de pâine peste faina.
Se pornește programul de frământat aluat.
După ce acesta și-a făcut treaba se scoate aluatul și se așează într-un lighean uns cu ulei, se acoperă și se lasă la crescut o oră și jumătate.
Se așeză aluatul fie într-o tavă mare de copt, fie o tavă pentru paine. Se acoperă și se lăsă jumătate de ora la crescut după care se presară cu faina și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit se crestează după imaginatie. Se introduce în cuptorul încălzit la 160 de grade.
În partea de jos a cuptorului se pune un vas cu apa.