duminică, 21 martie 2021
Guguluf cu mac si cocos
luni, 15 martie 2021
Cozanacel cu mac, baigli
aluat: 500g faina
100g untura de porc (unt)
100g zahar
7g drodie uscata
250ml lapte caldut
1 praf de sare
2 galbenusuri
coaja de lamaie
1 plic de zahar vaniliat
duminică, 14 februarie 2021
Paine alba
Avem nevoie de:
700g faina
450ml apa
15g sare grunjoasa
12 g drojdie proaspăta
4 linguri ulei de măsline
1 lingura zahar
Se folosește mașina de pâine pentru frământat aluatul și se procedează așa: se pune făina cernută, sarea și uleiul într-un colt al cuvei.
Drojdia împreună cu zahărul se dizolva în apa călduță, se presară cu putina faina și se lasă la crescut 10 minute apoi se toarnă în mașina de pâine peste faina.
Se pornește programul de frământat aluat.
După ce acesta și-a făcut treaba se scoate aluatul și se așează într-un lighean uns cu ulei, se acoperă și se lasă la crescut o oră și jumătate.
Se așeză aluatul fie într-o tavă mare de copt, fie o tavă pentru paine. Se acoperă și se lăsă jumătate de ora la crescut după care se presară cu faina și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit se crestează după imaginatie. Se introduce în cuptorul încălzit la 160 de grade.
În partea de jos a cuptorului se pune un vas cu apa.
marți, 15 octombrie 2019
Tort de biscuiti cu budinca si banane
duminică, 22 septembrie 2019
Cheesecake de lamaie
Luam o tava cu inel detasabil si indepartam partea de jos a tavii, vom folosi doar inelul,
Topim untul si il turnam peste biscuitii sfaramati, amestecam bine. Turnam biscuitii pe platou, nivelam si presam bine cu dosul unei lingure sau chiar cu mana. Dam tava la frigider.
sâmbătă, 29 iunie 2019
Cheesecake cu ciocolata si zmeura
Blat:
Crema de ciocolata:
100ml frisca o incalzim, adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam bine pana se topeste.
Restul de frisca o batem, adaugam ciocolata topita calduta si mixam bine.
Gelatina o punem in 50ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim la foc mic, o lasam la racit si apoi o adaugam in crema de ciocolata.
Mixam bine crema si o turnam in tava peste stratul de biscuiti.
Dam tava da la rece.
Crema de mascarpone:
Mascarponele il mixeaza putin cu zaharul pudra.
Frisca o batem spuma si o adaugam la mascarpone.
Gelatina o punem in 50ml apa rece pentru 10 minute, apoi o topim la foc mic, o lasam la racit si s apoi o adaugam in crema.
Turnam cu atentie crema in tava peste stratul de crema de ciocolata.
Pentru Jeleu:
Zmeura o amestecam cu zaharul si gelatina si lasam sa stea 15 minute ...va lasa zeama. Avem nevoie de 500ml de lichid. Punem vasul pe foc mic pana incepe sa fiarba, dam deoparte si lasam sa se rocoreasca apoi turnam jeleul cu atentie peste stratul de crema care trebuie sa fie inchegat. Dam tortul la rece pana se intareste bine crema, de preferat pana a doua zi, apoi cu grija indepartam inelul detasabil si servim.
sâmbătă, 25 mai 2019
Tarta cu crema de mascarpone si capsuni
Pentru inspiratie puteti citi si alte retete asemanatoare:
Tarta cu dulce leche si capsuni
Incorporam faina, amestecand usor cu lingura.
Imediat ce scoatem blatul din cuptor il rasturnam pe o tava cu mare atentie sa nu stricam marginea.
Ornam cu capsunile ramase taiate felii sau intregi, dupa preferinta.